Kako djeluje kalcij u hranidbi kokoši?
Jedan od najvećih problema sa kojima se farmeri susreću je neadekvatna čvrstoća ljuske, pogotovo kod starijih kokoši. Uzrok tome je vrlo često neadekvatan oblik stočne krede koja se koristi.
Stočna kreda ili kalcij karbonat je izvor kalcija, koji u sebi sadrži 35-38% kalcija.
Ova komponenta javlja se u dva oblika:
U hranidbi kokoši, kada se dodaje kreda, preporuke proizvođača hibrida kokoši su slijedeće:
Farmeri najčešće prave greške, jer koriste isključivo finu kredu, koja se ne iskoristi u dovoljnoj mjeri, zbog kratkog probavnog sustava i praktično se neiskorištena izluči iz organizma. Gruba kreda je sporije otpuštajuća, odnosno zbog većeg promjera se duže zadržava u organizmu i bolja je iskoristivost, koja omogućuje kompaktniju ljusku jajeta, kao i stabilniji kostur jedinki.
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na +385 1 770 1392 ili info.hr@patent-co.com.
foto: JumpStory