Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako zaštititi i prihraniti masline?

Specifičnost svake vegetativne godine tjera nas da promišljamo o novim i učinkovitim rješenjima u zaštiti i prihrani masline. Donosmo savjete o borbi s najvažnijim bolestima i štetnicima na ovoj biljnoj vrsti.

Paunovo oko je gljivična bolest koja u kišnim godinama može uzorkovati velike probleme na maslinama, kada dolazi do preranog otpadanja lista te smanjenog uroda. Ono u ekološkoj proizvodnji dugi niz godina suzbija se bakrenim proizvodima gdje kroz mirovanje koristimo proizvode koji imaju viši postotak bakra. Proizvodi iz asortimana BIOinputa koji se za tu namjenu u mirovanju vegetacije mogu koristiti su: Secur 50, Secur 30 i Cuprum MZ.

U vegetaciji koristiti proizvode s bakrom

U vegetaciji ipak koristimo sofisticiranije proizvode na bazi bakra kao Bio 9 rame plus gdje je 5% bakar vezan na nano čestice koje biljka vrlo brzo usvaja. Ovaj proizvod stvara površinski film kojim onemogućava gljivici da prodre u biljku. Osim toga sadrži hranjiva koja sprječavaju stresni utjecaj bakra koji on često ima na biljku. Cuxamin je proizvod na bazi 5 % bakra vezanog za glicin koji je aminokiselina male mase i veličine koju biljka brzo usvaja te je djelovanje bakra vrlo brzo i sistemično.

Novije rješenje u zaštiti biljaka donosi proizvod Aspida. Sumpor kuhan s kalcijem daje snažan proizvod koji se stoljećima koristi u proizvodnji bilja. Vrlo alkalnog djelovanja, snažne reakcije stvara nepovoljne uvjete na biljci za razvoj bilo kakvih mikroorganizama.

Aspida kao repelent

Osim toga Aspida svojim volatilnim učincima djeluje repelentno na štetnike, u potpunosti ih tjerajući iz nasada. Grčka iskustva nam pokazuju da proizvod djeluje repelentno na maslinovog moljca, maslinovu muhu i svrdlaša, no da se doze za svakoga razlikuju te je prskanje po tlu i po biljci.

Oliveg je proizvod na bazi eteričnih ulja koji repelentno djeluje na štetnike, eterična ulja mirisom odbijaju štetnike te im stvaraju ozračje nepovoljno za život.

Surround linija kaolina pokazala se kao najučinkovitija linija kaolina na tržištu. Dobra pokrivenost i odlična postojanost u potpunosti mogu djelovati na smanjenje temperature u nasadu do 8°C. Osim toga proizvod je u SAD-u registriran kao insekticid. Repelentno djelovanje pokazuje na maslinovu muhu, no postoje istraživanja koja pokazuju da djeluje i na maslinovog svrdlaša.

Prihranom do dobre kondicije

Kombinacija biljnih ekstrakata i eteričnih ulja u proizvodima Cladus i Dominus uspješno djeluju na svrdlaša i ostale štetnike. Jedini uvjet je acidifikacija vode na pH 4, jer tada aktivne tvari proizvoda imaju najveće djelovanje. pH korigiramo nakon što se složi škropivo.

Da bi biljka imala dobru kondiciju od početka vegetacije, što znači od 3-4 prava lista pa svakih 2 tjedna, i češće ako su atmosferski uvjeti ili kondicija biljka loši, potrebna je prihrana Lyso aminom, Alga plusom, Green codom.

Tako biljka dobiva prijeko potrebne aminokiseline i alga koje joj omogućuju uspješno suočavanje s nepovoljnim vremenskim prilikama, dok dušik, kalij i vitamini direktno djeluju na rast i razvoj.

Prije i nakon cvatnje preporučuje se korištenje Borox-a koji s 11% bor - etanolamina djeluje na bolju oplodnju.

Pogledajte tablicu sa svim aminokiselinama u BIOinput gnojivima koja objašnjava njihove najvažnije uloge:

Za točne informacije i dozacije oko proizvoda kontaktirajte nas na +385 91 602 4830 ili bioinput@bioinput.hr.

Martina Borić dipl.ing.agr.

foto: Depositphotos:fineart/BIOinput