Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako izabrati organska gnojiva za jesensku gnojidbu?

Jesenska gnojidba iznimno je važna agrotehnička mjera u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Kako bi bila racionalna, ekonomski isplativa i ekološki prihvatljiva bitno je raditi analizu tla jer tada možemo napraviti precizni proračun te primijeniti onu količinu gnojiva koja odgovara potrebama biljaka, njihovom stanju,  plodnosti tla i očekivanom prinosu. 

Za dobru i kvalitetnu  jesensku gnojidbu preporučamo organska gnojiva GRENA

Grena gnojiva jedina se na tržištu mogu pohvaliti vrlo kvalitetnim sastavom vreće. Svaka vreća Grena gnojiva u svojem sastavu osim različitih omjera dušika (N), fosfora (P)  i kalija (K)  ima aminokiseline, huminskie i fulvo kiseline te organske poliamine koji su naime najzaslužniji za pojačavanje prirodne obrane biljaka. Osim toga sva gnojiva Grena u sebi sadrže i  mikroelemente (B, Ca, Co, Fe, Mg, Mn, Mo, Cu, Zn)  i vrlo važnu karboksilnu kiselinu.

Grena gnojiva sadrže sva hranjiva potrebna kulturi kroz cijeli razvojni ciklus, dostupna samo jednom primjenom u jesen ili dvije - prvom u jesen, a drugom na kraju zime. Gnojiva sadrže prirodni dušik koji se polako u tlu otpušta mikrobiološkom aktivnošću, a karakterizira ga velika učinkovitost i potpuna iskoristivost. Fosfor i kalij kao važni elementi gnojidbe bitni su za dobru proizvodnju i kvalitetan prinos te su osnovnoj bazi grena matrixu dodatne različite formulacije fosfora i kalija kako bi zadovoljle razne potrebe tla. 

Za jesensku gnojidbu preporučamo:

  • GRENA BIOBASE 3.8.8. - Povećan sadržaj fosfora i kalija. Mjesec dana prije kretanja vegetacije potrebno je primijeniti gnojivo kako bi se dovoljna količina fosfora i kalija oslobodila i postala na vrijeme dostupna biljkama. Organska se gnojiva ne otapaju nego razgrađuju i za to je potrebno vrijeme. Gnojivo koristimo u višegodišnjim nasadima, povrtlarskim i ratarskim kulturama.
  • GRENA LIFE 4.6.10 + MgO - Gnojivo idealno je za korištenje u jesen i proljeće u voćnjacima, vinogradima i kod bobičastog voća. Kako bi i potrebe najzahtjevnijih kultura bile zadovoljene, svi se elementi otpuštaju ciljano i efikasno. Pravilna upotreba svake godine pomaže održavanje organske tvari tla i povećava sadržaj humusa.
  • GRENA BIOTECH 3.10.5. - Gnojivo za osnovnu gnojidbu u jesen za zemljišta koja na analizama pokazuju nedostatak fosfora ili za kulture koje imaju izraženu potrebu za fosforom.
  • GRENA GRAN SEMINA 4.10.0 Zn  - Specijalno gnojivo za ratarske kulture. Cink kao iznimno važan element u ishrani žitarica u gnojivu se nalazi u viskom postotku te doprinosi kvalitetnom i proizvodnu te visokom prinosu.  
  • GRENA BIONOBEL 3.0.20 Ca - Preporučuje za gnojidbu vinograda i voćnjaka čije je tlo bogato fosforom. Organska tvar Grena prenosi dušik iz aminokiselina koje su podrijetlom iz životinjskih proteina i pernatog brašna. Visok postotak biološkog kalija (20%) omogućuje stvaranje šećera što doprinosi kvalitetnijem prinosu. Organska tvar u Bionobel-u sastoji se od najbogatijih i najgušćih aminokiselina, kiselina koje su važne za razvoj biljke - omogućuju stvaranje peptida, širenje korijena, otpornost na stres, antioksidanse u prirodi, pospješuju fotosintetske aktivnosti, klorofila, kao i cvatnju.
  • DOLOPHOS P2O5 26% - Osim fosfata, DOLOPHOS® 26 u zemlju unosi i veliku količinu vapna kao hranjive tvari. Savršeno je pogodan za gnojidbu u slučaju nedostatka fosfata na oranicama, pašnjacima i travnjacima. Idealan je za sve poljoprivredne kulture u kojima je nedostatak fosfora, pogotovo kada postoji i nedostupnost fosfora zbog kiselog tla. 

Sva gnojiva otpuštaju se ravnomjerno i postepeno tako da su dostupne biljkama tokom čitave vegetacije. Ravnomjerno otpuštanje hranjiva uvjetovano je temperaturom tla (min.5-7 oC), a tijekom zime mikrobiološka aktivnost tla je svedena na minimum ili je gotovo nema.

Gnojiva ne degradiraju tla (ne ispiru humus), ne zagađuju podzemne vode nitratima te popravljaju mikrobiološka svojstva tla.

Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva. Preporučamo gnojiva lagano inkorporirati u tlo. 

Za sve informacije o pravilnog gnojidbi te za preporuke ovisno o kulturi i području primjene kontaktirajte nas na +385 91 602 49 30 ili bioinput@bioinput.hr.

Borić Martina dipl.ing.agr.

foto: BIOinput