Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Nitrogenius - efikasno rješenje za ishranu biljaka azotom

Godine iskustva i rada sa sojevima Azotobacter Chroococcum rezultuju sa mikrobiološkim đubrivom Nitrogenius - efikasnim rešenjem za ishranu azotom.

Selekcijom, odabrani su sojevi F8/2 i F 14/2 Azotobacter koji su dokazano efikasni u slobodnoj azotofiksaciji azota iz vazduha. Efekat Nitrogeniusa savršeno korespodira sa osnovnim principima ishrane, količina, pravo mjesto u pravo vrijeme,  znači odmah usvojivi minerali azota uz sam korijen biljaka tokom cijele vegetacije. Ukoliko u zemljištu ima vazduha ishrana se odvija svaki dan bez gubitaka. 

Ishrana biljaka azotom

  • obogaćuje zemljišta sa 40 - 80 kg/ha azota;
  • pospešuje efikasnost fungicida;
  • ¾ vazduha je azot;
  • iznad svakog m2 postoji 1kg N koji može biti izvor N za gajene biljke.

Bakterije azotofiksatori su četiri milijarde godina prisutni i zaslužni su što postoji život na kopnu. Ogromna većina azota koji se nalazi u sistemu biljka-zemljište je fiksiran radom bakterija azotofiksatora. Ova grupa mikroorganizama je jedinstvena po sadržaju nitrogenaze i sposobnosti prevođenja elementarnog azota iz vazduha u amonijačni oblik.

Zvaničan podatak Organizacije ujedinjenih nacija za hranu (FAO) je da se zemljište planete Zemlje radom bakterija azotofiksatora, svake godine obogati sa 40 miliona tona mineralne forme azota što čini 8,7% unosa svih hraniva u zemljište. 

Mikroorganizmi ključni za snabdijevanje biljke azotom

Azot u zemljištu je gost i ne može se zadržati u mineralnom obliku. U zemljištu 96% azota je u humusu i u mikrobnoj biomasi. Mikroorganizmi su ključni za snabdijevanje biljke azotom i bolje iskorištavanje mineralnih azotnih đubriva. Također, Nitrogenius sa drugim preparatima Biofor ulazi u BTZ tehnologiju kojom se povećava iskorištenje azotnih mineralnih đubriva i značajno smanjuju gubici N poboljšanom strukturom zemljišta, snažnijim korijenom, povećanim brojem mikroorganizama i eliminacijom gubitaka uslijed zabarenosti zemljišta.  

Primena i djelovanje

Primjena i djelovanje preko zemljišta i folijarno u količini 2-3 l/ha, bez ograničenja miješanja sa drugim hemijskim sredstvima čini ga idealnim za sve uslove primjene u smislu smanjenja troškova aplikacije.

Ulazak Azotobactera Chroococcum u tkivo biljaka i fiksacija azota u listu biljaka je savršenstvo efikasnosti i male količine azota, obezbijeđenih na ovaj način, su značajne. Efekat se ogleda u tamnijoj boji lista i povećanoj fotosintezi. 

Nitrogenius iskorištava mikrobiološke resurse

Nitrogenius je mikrobiološko đubrivo koje u potpunosti mijenja pristup u ishrani biljaka, tako što iskorištava mikrobiološke resurse koje nam je dala priroda, i novim pristupom već postojećim mehanizmima ishrane, omogućava kvalitetnu i kontinuiranu ishranu biljke u toku cijele vegetacije.

Odabirom najboljih sojeva bakterije Azotobacter Chroococcum koji djeluju dvojako, zemljišno i folijarno, na prirodan način omogućili smo održivu kontinuiranu ishranu biljke azotom tokom cijele vegetacije, iz najvećeg besplatnog rezervoara azota u prirodi, naše atmosfere. 

Na ovaj način primjenom ovog mikrobiološkog preparata biljkama se obezbjeđuje 40 do 80 kg/ha čistog azota, koji po svojoj vrijednosti i iskoristivosti daleko nadmašuje sve ostale oblike mineralnog azota. Osim ovoga, izraženo djelovanje na inhibiciju, odnosno preventivno djelovanje protiv pojave fusarijum sp, daje dodatni kvalitet ovom preparatu.

U kombinaciji sa drugim Biofor preparatima, Nitrogenius postaje neizostavni dio inovativne BTZ tehnologije, koja čini osnovu ishrane biljaka i u središte stavlja isključivo potrebe gajene biljke.

Ogledi sa Nitrogeniusom u 2022. godini:

Pšenica +352,7kg/ha
Kukuruz +365,5kg/ha
Suncokret +345,5kg/ha

 Doza primjene: 2-3 l/ha.

Pogledajte dodatne informacije u video-prilogu:

 

Za više informacija potražite kontakte OVDJE.

Foto: Biofor System