Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

CYCLO R LIQUIDO: Dvostruka zaštita za suzbijanje plamenjače vinove loze i povrća!

Plamenjača je hrvatski naziv za bolesti koje uzrokuju patogene gljivice iz rodova Peronospora, Phytophtora, Pseudoperonospora i neke slične, a javlja se u vegetaciji na različitim povrtnim kulturama, ukrasnom bilju, u ratarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu. Najraširenija je bolest kulturnog bilja danas, i svake se godine, bez iznimke, poljoprivredni proizvođači susreću s problemom uspješnog suzbijanja plamenjače.

Plamenjača na vinovoj lozi i rajčici

Povoljni uvjeti za razvoj bolesti su temperature od 19 do 25°C i povišena relativna vlažnost zraka (do 90%). Simptomi plamenjače lako se prepoznaju prema žućkastim uljnim pjegama na površini lista, koje kod jake zaraze zahvate cijeli list. 

Plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola)

  • Javlja se vrlo rano, već kad mladice dosegnu visinu od 8-10 cm.
  • Napada sve zelene organe vinove loze, ali najčešće list na kojem nastaju uljne pjege žućkaste boje koje s razvojem bolesti postaju crvenkastosmeđe i na kraju se osuše.
  • Pjege se šire po listu, a zaraženo tkivo odumire.
  • Na naličju lista često se mogu primijetiti bijele nakupine spora.
  • Bez provođenja kvalitetnih mjera zaštite, zaraza se širi na bobice koje se smežuraju, poprimaju tamnoljubičastu ili smećkastu boju i propadaju.

Plamenjača rajčice (Phytophtira infestans)

  • Simptomi se javljaju u obliku sivih i tamnih pjega koje prvo zahvaćaju donje listove.
  • Pjege nakon nekog vremena potamne i osuše se.
  • Zaraženi plodovi prepoznaju se po tamnim udubljenim pjegama koje poprimaju brončanu boju.

Uspješno sprječavanje i zaustavljanje zaraze 

Tvrtka AgroChem MAKS za suzbijanje plamenjače preporučuje CYCLO R LIQUIDO - kombinirani sistemični fungicid, kombinacija metalaksila i bakrenog hidroksida, koji se međusobno nadopunjuju u djelovanju. Pripravak djeluje preventivno tako da sprječava formiranje i klijanje spora, ali prodire i u tkivo listova, te se ne ispire kišom. Metalaksil posjeduje kurativna svojstva, brzo prodire u biljku i ravnomjerno se raspoređuje po svim tretiranim biljnim dijelovima, zaustavlja infekciju i njeno daljnje širenje u biljci.

Cyclo R liquido u vinogradu

  • Može se koristiti od faze dužine mladica 20 cm pa do početka cvatnje, kao i u fazi rasta bobica (punjenja grozda).
  • Može se kombinirati sa sredstvima protiv pepelnice (CRYSTAL, TALENDO, DOMARK ili slično), sumpornim fungicidima (COSAVET), ali možemo ga miješati i s prihranom preko lista (PLANTAFOL, MEGAFOL).

Odlično djelovanje na bakterioze na rajčici i salati!

Osim gore navedenog, Cyclo R liquido ima primjenu i registriran je za suzbijanje plamenjače na jagodama i salati. Posebno je važno istaknuti da ima odlično djelovanje na bakterioze na rajčici i salati, bolesti koje su postale vrlo važan problem u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

CYCLO R LIQUIDO primjenjujemo prvenstveno preventivno ili u vrlo ranim fazama infekcije, prije nego što su simptomi bolesti vidljivi.

Zbog kurativnog djelovanja ovaj fungicid treba primijeniti maksimalno 2 dana poslije infekcije kod plamenjače vinove loze i 1 dan poslije infekcije kod plamenjače rajčice. Koristi se u količini od 2 do 4 l/ha tj. 0,3 litre na 1.000 m2 u intervalima od 10-12 dana ovisno o vremenskim uvjetima.

Igor Gomezelj, dipl.ing.agr. MBA

foto: Agrochem MAKS