Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Imamo manje od 20 godina za sprečavanje nepovratnih klimatskih promjena?!

Novi znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) objavljen danas pokazuje kako je ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1.5 °C još uvijek moguće. No države moraju hitno napustiti korištenje fosilnih goriva, a korjenite promjene u svim sektorima moraju se dogoditi u idućih 10-20 godina.

Ovaj izvještaj, koji se iščekivao od potpisivanja Pariškog sporazuma 2015. godine, analizira što bi za svijet značilo povećanje globalnog zagrijavanja za 1.5 °C iznad predindustrijskih razina, a u usporedbi s povećanjem za 2 °C. Ono što izvještaj pokazuje jest rastuća sigurnost da bi povećanje za 2 °C - cilj prethodno prikazan kao ‘sigurna’ razina zagrijavanja - bio opasan korak za čovječanstvo.

Izvještaj također upozorava kako će i 1.5°C globalnog zagrijavanja nanijeti nepojmljivu štetu ljudima i ekosustavima zbog utjecaja suša, oluja, porasta razine mora, topljenja Arktika i slično. Stoga je ključno zadržati porast temperature ispod 1.5 °C, a IPCC jasno navodi kako postoji malo vremena da se to postigne. Ukoliko razina zagrijavanja nastavi rasti po trenutačnoj stopi, 1.5 °C ćemo preći oko 2040. godine. Stoga, emisije treba znatno smanjiti prije 2030. godine.

Poruka znanstvenika i znanstvenica, kao i okolišnih udruga, je već godinama jasna, a ovaj izvještaj to samo potvrđuje te šalje posljednji apel vladama. Jedino što nedostaje jest politička volja da se dugotrajne posljedice klimatskih promjena spriječe.