Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

GORNJOGRADSKI VINOGRADI i PODSLJEMENSKA PASTRVA

U Zagrebu je nekada bilo mnogo vinograda. Na starim fotografijama vidi se vinograd u Tomićevoj ulici nadomak Ilice. Danas ga više nema ali ima vinograda u rubnim dijelovima grada posebice u Šestinama i Remetama. Ali jedan vinograd je između Radićeve i Tkalčevičke ulice u centru Zagreba. Ispod obiteljske kuće Emina Teskeredžića oštra je kosina što se spušta prema Tkalčićevoj ulici i tu je vinograd sa 500 loza. Prof. Maletić s Agronomskog fakulteta bio je Teskeredžiću stručni savjetnik pri podizanju vinograda i oko rada u trsju a dr. Ivana Puhelek sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta, savjetovala je oko proizvodnje pjenušaca. Vinogradarstvo od Tkalčićeve i Radićeve pa do Mesničke ulice seže navodno sve do u vrijeme starih Rimljana.
Projekt "Obnova vinograda zagrebačkog Gornjeg grada", inspiriran je svjetski znanim gradskim vinogradima na Montmartreu u Parizu te onima u Beču. Projekt je pokrenuo muzealac prof. Nenad Jandrić sa željom da Zagreb, posljednjih godina snažno okrenut turizmu, dobije novi kulturološki sadržaj s potencijalom da još jače privlači goste ali i da dodatno šire promovira hrvatsko vino općenito, ne samo kao hedonistički sadržaj nego i kao vrijednu i povijesnu baštinu.
I još jedna moguča turistička atrakcija vezana uz dr Teskeređića "Podnožje Medvednice – carstvo pastrve"
Teskeredžić osim vinograda na atraktivno mjestu ima i ribogojilište pastrva u Gračanima. Riječ je o pastrvama, i to kalifornijskoj, kalifornijskoj salmoniziranoj i autohtonoj potočnoj. Dr Teskeređić je i korisnik velikog ribnjaka Krčić na izvoru rijeke Krke u Kninu.
Vinar i ribogojitelj, Emin Teskeredžić diplomirao je na Veterinarskom fakultetu, potom završio oceanografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, a onda i doktorirao ribarstvo na zagrebačkom Agronomskom fakultetu. Vodio je laboratorij za istraživanje razvoja akvakulture i bolesti riba. Živio je u Sjevernoj Americi, izdao stotinjak stručnih i znanstvenih radova, postao instruktor u ronilaštvu, u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća i na Krapnju je postavio uzgajalište riba, pa je uzgajalište ustrojio i u posljemenskoj zoni u zagrebačkim Gračanima, potom je i u Kninu otvorio uzgajalište. Kada je počeo Domovinski rat stupio je u Hrvatsku vojsku i bio u diverzantskoj jedinici za podvodne zadatke.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Arhiva E. T.


.