Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Eko vino iz Nadina

Vinariju vode otac Šime Škaulj i sin Tomislav. Jedna od najljepših hrvatskih vinskih priča počela je i još uvijek traje u Ravnim kotarima u mjestu Nadin. To malo mjesto u benkovačkoj općini bilo je okupirano devedesetih godina te se nakon Oluje i povratka stanovništva već 1996. krenulo u podjelu zemljišta i obradu vinograda. Odlukom Gradskog vijeća Benkovca, polja u vlasništvu države i Poljoprivrednog kombinata Zadar (PKZ), poznata pod imenom Nadinsko blato, dana su u koncesiju Nadinjanima i bivšim djelatnicima PKZ-a. Tko je bio zainteresiran mogao je dobiti na upotrebu 2,5 hektara vinograda na rok od tri godine.

Nadinjani su vrijedno nastavili raditi a ugovor im je produžavan godinu za godinu. Godine 2006. stekli su se uvjeti da se potpišu novi ugovori do 2030. godine koje su Škaulji prihvatili i od sljedeće 2007. do danas obnovili 80 % vinograda novim sortama. Krenulo se s merlotom, cabernet sauvignonom, cabernet francom te autohtonim vrstama maraštinom, pošipom, plavinom i crljenkom, a Šime Škaulj i Tomislav Glavić zasadili su čak i grk.

Inače, u kišnim godinama Nadinsko blato plave potoci Kličevica i Mirašnica, pa se poljima znaju voziti u čamcu. Škaulji su 2013. ,kao i drugi iz sela, konačno otkupili zemlju u Nadinskom blatu i postali vlasnici. Danas Škaulji imaju 15 hektara vinograda u vlasništvu i 3,5 hektara u najmu, što im omogućava prosječni godišnji urod za 90.000 do 100.000 litara vina. Ukupni je kapacitet vinarije 200.000 litara ali, po riječima Tomislava, zadržat će se u sadašnjim okvirima. Još prije dvadesetak godina Škaulji su prešli na eko uzgoj , tako je i danas, a kontrolu tijekom godine radi ovlaštena agencija Agrobiocen. U Nadinskom blatu više od 70% vinograda od 370 hektara površine se tretira na taj način.

Vinarija Škaulj bila je u Zagrebu sa devet vina na predstavljanju za „vinske” novinare. Nastup vinarije organizirao je novinar Vjekoslav Madunić a vina je predstavio sommelier Tomislav Jakopović.
Početno vino je bilo Bili Cuvée 2020 (kupaža 80% maraštine i po 10% debita i chardonnaya). Maraštinu za ovo vino beru ranije da bi dobili veću kiselinu koja odlično pristaje uz mješavinu dviju preostalih sorti. Tlo je u blatu duboka zemlja, a ima i dosta vapnenca što je dobar preduvjet za crna vina.
Drugo vino bila je Maraština 2020, nekada prevladavajuća sorta u zadarskom i šibenskom kraju.
Rosé 2020 je kupažiran od 70% grenachea i 30% syraha. Grenache je španjolska sorta vrlo često korištena i u francuskim roseima. ‘Sve je promišljeno od kompozicije vina do trenutka branja. Dobro su ukomponirani šećeri’, konstatirao je Jakopović.

Kušalo se i Cuvée Tomislav vino zamišljeno i priređeno za široko tržište.
U Merlotu 2017 s 15,5% alkohola Jakopović pronalazi likerske note.

Za Cabernet sauvignon 2017. sommelier Tomislav Jakopović je rekao : ‘Ovo vino nema ni jednu lošu točku, na tragu je bordoških caberneta. Vino može rasti još desetak godina. Sortno je prepoznatljivo, ima i zelene arome, tanini su u dobroj sinergiji a barrique nije prekrio izvorni okus.
Carl Gustaf Cuvée 2016 kombinacija je po 50% cabernet sauvignona i merlota, rađen od najboljih grozdova, kasnija berba, macerirano 20-tak dana. U vinu je 38,8 grama suhe tvari, odlična kiselina i ph. Brano je s loza sađenih 2003 i 2005. godine. Vino je dobilo ime po švedskom kralju Carlu Gustafu koji je u ljeto te godine bio u posjetu vinariji.

I na kraju ove lijepe vinske prezentacije, kušalo se Merlot desertni 2018. Grožđe koje je brano kasnije imalo je 120 eksla, ph 3,5 i 45 grama neprovrelog šećera i pjenušac 2018 (rađen od crljenka) brut natur (bez likera) dvije godine je fermentirao u boci.
Vinarija izvozi u Njemačku, Austriju, Švedsku i Češku. Prodaja na pragu vinarije je oko 50%, a 30% u HORECA sektoru.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić