Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zlato za Crniće

U gradu Sveti Ivan Zelina održana je 54. Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Na ocjenjivanje stručnog povjerenstva od 18 članova, pod vodstvom predsjednice komisije prof. dr. sc. Ane Jeromel, koje je održano prije Izložbe, pristigla su 374 uzorka vina. Nakon ocjenjivanja dodijeljeno je 106 zlatnih, 151 srebrna i 62 brončane medalje te 6 priznanja.
Među nagrađenima je i obitelj Crnić, iz mjesta Celine Goričke, iz opčine Marija Gorica.
Zlatnu medalju Crnići su dobili za graševinu koja je sa 88 bodova pozicionirana visoko među samo nekoliko vinara sa jednakim brojem bodova kao vino redovne berbe 2021,
Srebrne medalje dobili su rajnski rizling 21. sa 86, pinot bijeli 21. sa 85 bodova.
U obitelji Crnić sve je krenulo godine 1999. kada je zasađen prvi vinograd od petstotinjak trsova Chardonnaya. Branko Crnić tada je imao vino za svoj "gušt", ali polako se njegovim prijateljima vino svidjelo pa se počelo prodavati na kučnom pragu. Nedugo nakon prve sadnje krenula je i druga, rajnskog rizlinga, a zatim i bijelog pinota. U poslovima u vinogardu uvijek su bili svi, otac Branko, majka Đurđa, sestre Ivana i Ana i sin Krešimir. Danas obitelj Crnić ima dva hektara vinograda. Osnivanjem udruge vinara i vinogradara "Trsje", prisustvovalo se na raznim ocjenjivanjima vina gdje su Crnići osvojili i prve zlatne i srebrne medalje za chardonnay, bijeli pinot, rajnski rizling, sauvignon, muskat ottonel, silvanac zeleni, grasevinu, štajersku belinu, i frankovku.Najviše zastupljena sorta je silvanac zeleni koji je prošle godine bio pobjednik na 53. IzlozbI vina kontinentalne Hrvatske u Zelini u kategoriji bijelih mirnih vina. I ovogodišnja "žetva" medalja u Zelini poticaj je za sadnju novih sorti te gradnju nove kušaone za 50 osoba a uređuje se i novi podrum kapaciteta 20 tisuća litara.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: TZ Zelina, Ana Crnić