Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vinistra, neka blista lijepa Istra !
Na 28. Vinistri u Poreču od 6. do 8. svibnja bilo je 110 izlagača, od čega 80 vinara. Odličja za najbolja vina dodjeljena su dva dana prije Vinistre a nagrađena vina iz deset zemalja mogla su se kušati na izložbenom prostoru 13. Svijeta malvazija.
Među tim vinima bila je i Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. koja je titulom Best in Show postala najbolja malvazija na svijetu te ujedno šampion u kategoriji odležanih malvazija. Uz Kozlovića ove je godine šampionsku titulu u kategoriji svježih malvazija osvojila obitelj Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji zrelih terana najviše bodova osvojio teran iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d' Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška.

Uz sedam platinastih odličja za vina iznad 95 bodova, vinarima su dodijeljene 152 zlatne i 36 srebrnih medalja te još 16 zlatnih odličja proizvođačima jakih alkoholnih pića, dok su ostali sudionici natjecanja dobili diplome. Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.

Na masterclassu „The Malvasia Myth“ sommelier Emil Perdec predstavio je suhu i slatku malvaziju iz grčke Monemvasije, pjenušavu i slatku iz okolice Parme i Piacenze, dok su istarske boje branili šampionska svježa Malvazija Dešković i zlatna, odležana Malvazija Brčić.

„Zanimljivo je bilo povući paralelu što malvazija kao sorta može pružiti u različitim terroirima. Mnogi ne znaju da je ova sorta za vrijeme Republike Venecije bila vodeća na Mediteranu i na radionici smo evocirali uspomene na njezinu zlatnu eru. Bilo je zanimljivo čuti iskustva grčkih i talijanskih proizvođača“, istaknuo je Perdec.

Vinari s Kvarnera predstavili su se radionicama o autohtonim sortama otoka Krka i „Pjenušavim Kvarnerom“.„Više od 90 posto kvarnerskih vinograda koji se prostiru na dvjestotinjak hektara, zasađeno je autohtonim sortama, od čega je najzastupljenija žlahtina. Mnogi ne znaju da je Kvarner treća regija u Hrvatskoj po pjenušcima s posebnim prirodnim potencijalom za ta vina. Na Kvarneru gotovo da nema vinara koji u podrumu nema barem jedan pjenušac“, istaknula je voditeljica radionice Ines Matić Matešković koja je predstavila 11 kvarnerskih pjenušaca.

Dodijeljene su i diplome za studentsko vino polaznicima Stručnog studija vinarstva u Poreču,

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić