Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Indijan u Zagrebu

Vina vinarije Indijan predstavio je u Vinskm klubu u Zagrebu sommelier Tomislav Jakopovića. Vinarija braće Ivana i Juraja Violića i ime Indijan govori o tome kako se prezimena na Pelješacu upotpunjuju. Obiteljski su nadimak „Indijani“ Violići dobili na osnovi priče o pretcima, pomorcima koji su se utopili u Indijskom oceanu.
Godine 1975. u Potomju Ivo Violić, Ivanov i Jurjev djed napušta PZ Dingač i počinje samostalan posao.
Vinogradi Indijan prostiru se na 1,5ha, uz još pola hektara u zakupu, te su svi stari njmanje dvadeset godina. Položaji Dingača smješteni su na mikrolokacijama Pasje i Potočina, dok plavac mali i rukatac potječu s položaja Župa i Burino Ždrilo.
Predstavljanje je počelo se s premijerom vina rukatac 2021, koje neki prepoznaju pod nazivom maraština. Vino je vinificirano bez maceracije, čije grožđe potječe iz vinograda starih 40 godina, s prinosima od oko 1kg po trsu. Ima ga 2000 litara. Rukatca je sve manje jer se više sadi komercijalniji pošip te u poslijednje vrijeme grk. Ovo je tek druga godina da ga stavljaju u butelju. To je malo oporije svježe vino finih kiselina nešto je što Pelješcu doista treba, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Uslijedio je Pošip 2021, čije je grožđe u Indijan pristiglo u hladnjači s korčulanske Čare u količini dostatnoj za samo 600 litara vina.

Plavac mali 2019. je s položaja Burino ždrilo, gdje imaju 3500 trsova. Proizvedu 2000 litara. Vino je moderno, nepretenciozno, finih kiselina i usuglašenih tanina, pa se lako pije unatoč 14,5% alkohola. Maceriran je 7 dana, a zatim smješten u velike hrastove bačve gdje je odležavao na tropu od ranije ubranog grožđa s Dingača sljedećih 6 mjeseci.

Plavac mali 2018. vino je iste stilistike, ali malo zatvorenije i punijeg okusa. Više ga nema u prodaji. Sačuvano je nešto boca za arhivu.
S Dingačem Indijani su počeli svoj vinski put. Od ukupno 80 hektara na jednome od najprestižnijih hrvatskih vinskih položaja, njima je zapalo 0,8 hektara s kojih se trude izvući najbolje što im je priroda dala.
Dingač iz berbe 2019.(15,5% alkohola), intenzivnih je aroma s okusom suhih šljiva i smokava na nepcu. Trsovi su stari između 30 i 50 godina, prinos je 0,7-0,8 kg po trsu, a godišnje proizvedu 1500 boca.
Dingač 2018. dokazao je da i jedna godina starenja puno znači. Osjećaju se kadulja i duhan, tanini su svilenkastiji, osjeti se šećer ali je nenametljiv. To je vrlo moćno vino sa 16% alkohola, koje je zadržalo eleganciju.
Dingač 2017. (15,5% alkohola) od grožđa sazrelog u ljetu gotovo bez kiše vino je u kojem je sačuvano sve što treba
I za kraj, polusuhi Dingač Prestige 2018, sa 16,7% divno uklopljenih alkohola i 4 grama neprevrelog šećera. To je vino koje pokazuje potentnost sorte, iako ga nije moguće proizvesti svake godine. Na nosu i na nepcu, osim šljive daje začinske i paprene note. Rađen je od selekcioniranog grožđa s minimalnim intervencijama u podrumu. U njemu je sve multiplicirano u odnosu na sva prethodna vina i arome i mirisi. Napunjeno je samo 300 boca, a ako ga netko želi posjedovati i popiti, morat će za butelju tog vina izdvojiti 500 kuna.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić