Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vina Voštinić Klasnić u Bistrou

U hotelu Esplanade u Zagrebu uz novi proljetni jelovniki poslužena su i vina vinarije Voštinić Klasnić.

Na Bistro terasi u centru Zagreba, uz DJ glazbu i atraktivan live cooking, brojnim uzvanicima chefica Ana Grgić Tomić sa svojim timom mladih i kreativnih kuhara pred gostima pripremala je niz privlačnih zalogaja.
Na predstavljanju novog jelovnika poslužena je selekcija vina vinarije Voštinić Klasnić. Ta vinarija ima vinograde na obroncima Ivanić-Grada, a u moderno uređenom vinskom prostoru na samo sat vremena vožnje od Zagreba uz kušanje vina vrhunske kvalitete održavaju se i edukativne radionice. Ovom prilikom kušalo se Fraktal pjenušavi Škrlet a nakon toga i etikete Unikata, Škrleta, Reda te Muškata, laganog desertnog vina koji je poslužen uz selekciju slastica.

„Nadam se da će gosti ovog proljeća pronaći pravi gurmanski užitak u mojim jelima. Istinski sam uživala kreirajući novi jelovnik Le Bistroa. Obožavam proljeće i ovu raskoš boja, tekstura i okusa koja me nadahnula da pripremim spoj iznenađujućih te nutritivno izbalansiranih i zdravih jela. Blisko surađujem s odličnim lokalnim dobavljačima koji mi šalju ono najbolje, tako da je priprema ovih jela bila užitak. Inspiracije nije nedostajalo”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić i dodala: „U pripremi jelovnika i ovog sam se puta vodila održivim načelom kuhanja da bi se svi dijelovi maksimalno iskoristili. Primjerice, za riblja jela upotrebljavam file, ali ostatak se ne baca – od glave i kostiju kuhamo fini temeljac. Pri izradi jelovnika nastojim što više sastojaka dobiti od lokalnih OPG-ova, dok je začinsko bilje iz mog vrta s terase Oleander, a sve u želji da bude domaće i da se pritom smanji štetan utjecaj na okoliš. Srdele i kozice stižu s Jadrana, janjetina dolazi iz Gorskog kotara, dok kozji sir nabavljamo iz jednog maloga gospodarstva pored Zagreba.”

Proljeće je prilika da se Ana Grgić Tomić poigra sa sastojcima i tehnikama kuhanja. Srdelice, primjerice, marinira u soli i šećeru da bi iz njih izvukla vlagu, a poslužuje ih s domaćim pestom od peršina i marmeladom od rajčice koju sama priprema. Njoki od ljubičastog krumpira ručno su rađeni, a dolaze u spoju s domaćim kozjim sirom i ikrom pastrve. Priprema tunu kao arty mozaik. Najprije tunu marinira u soli, reže na trakice i oblaže algama a potom kuha sous vide i reže na ploške, a svježinu tuni dodatno daju sok od krastavaca, menta i potočarke. Lagano pečeni gof dolazi na tanjuru s karameliziranim mladim zeljem, dok je romb u zanimljivoj kombinaciji s keljom i bijelim grahom. Artičoke se kuhaju u soku od začinskog bilja i poslužuju uz mladu janjetinu.

Uz kreativne i iznenađujuće spojeve dio jela prilagođen je vegetarijanskoj prehrani i onima koji jedu prema halal standardima kao i osobama koje izbjegavaju gluten. Legendarne Esplanadine štrukle u bezglutenskoj varijanti jednako su ukusne kao i one s pšeničnim brašnom.

Esplanadin slastičarski tim koji vodi Mirjana Špoljar, pripremio je sladoled od manga i kokosa s krekerom od kardamoma i s malinama, mille-feuille s bijelom čokoladom i kremom od pitaje, slasticu s bijelom čokoladom, jagodama i rabarbarom, kolač s mrkvom, narančom i prženim bademima, te Esplanadin hit – topli čokoladni kolač, ovog puta u spoju s jagodama i kremom od vanilije i mente.

Selekcija klasika Le Bistroa sadrži i stalnu ponudu jela pripremanih po tradicionalnim i starim iskušanim recepturama. Tatarski biftek, bečki odrezak s pire-krumpirom, Cezar salata, zapečeni Esplanadini štrukli i francuska zapečena luk juha.

Karta pića bogata vrhunskim vinima, pjenušcima i šampanjcima na čaše. U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni meni – tri slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje, koji stoji 215 kn, a uključuje čašu vina te kavu ili čaj.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Esplanada, Goran Jakuš