Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Na sur lie kod Pilata

Berba u vinogradima Pilato završena je 1. listopada. Posljednji su bili Merlot i Cabernet sauvignon a počelo je sa Sauvignonom 5. rujna. Malvazija se brala pet dana kasnije. Grožđe je zdravo, odlične kvalitete pa će to biti još jedna godina za pamćenje.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići kod Vižinade na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Vinogradarstvom i vinarstvom bave se već tri generacije. Godine 1934. Ivan Pilato (pradjed) sadi mali vinograd i to je početak ove vinske priče. U 90-ima Eliđo Pilato ulaže u strojeve i tehnologiju i širi nasade. Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, osam sorata i 12 etiketa, sve pod zaštitom kontroliranog podrijetla, a o vinariji i vinima, uz oca Eliđa, brinu sestra i brat, Karin i Sanjin Pilato, dok je njihova sestra Sanja zadužena za turizam. U SAD, Kanadu i Belgiju izvoze 15% od 80 tisuća boca ukupne proizvodnje. Planiraju povećati nasade i izgraditi novi vinski podrum.
Kod Pilata može se kušati pjenušac Principe, Pinot bijeli, Malvaziju, Malvaziju sur lie, Merlot, Teran i predikatni Muškat žuti prosušenih bobica.
Malvazija Pilato je žutozelene boje i ima izraženi cvjetni karakter i ugodni retronazalni voćno-mineralni okus.
Sur lie karakterizira slamnato žuta boja i intenzivan, fin i ugodan miris na vaniliju te tipičnu malvazijinu notu cvijeta bagrema. Suho je, toplo i mekano, punog tijela. Krasi ga izrazita mineralnost i uravnoteženost kao i intenzivan okus koji dugo ostaje u ustima.
Malvazija 2018. osvojila je srebro na najvažnijem ocjenjivanju vina na svijetu na Decanteru a Malvazija sur lie 2015. zlato na londonskom Wine and Spirit Competitionu (IWC-u).
Pjenušca Principe nema u trgovinama i koristi se isključivo za potrebe vinskog turizma. Obitelj Pilato ima kušaonicu i vilu za turiste i 30% vina proda na kućnom pragu.

Pripremio: Tomislav Radić
Photo: Robert Pichler