Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

'Vina uz žlicu'

Sve je bilo spremno, ali su inicijatori eno gastro projekta 'Vina uz žlicu', novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, zajedno s Karolinom Pavić, vlasnicom zagrebačkog bistroa Veganšpek morali pričekati dane između dva "napada Korone"
Oni su konačno došli, pa se okupila probrana ekipa vinara i uljara te novinara koji prate vinsku i gastronomsku scenu.
Kroz labirint vina i jela uzvanike je poveo veliki vinski zaljubljenik Marko Havaši, koji je u Zagrebu pridonio afirmaciji međimurskih i zagorskih vina. Sada je pokazao da ima i voditeljski talent.
Visoka temperatura nije bila saveznik, ali u kuhinji Veganšpeka sve je besprijekorno funkcioniralo. Chef Alen Đukić sa svojim timom na stolove najprije je 'izbacio' Fermentirane štapiće od soje s humusom, tempehom i mrkvom, koji su posluženi uz Pjenušac 267 extra brut Kota. Svoj pjenušac osobno je predstavio vinar iz Hrvatskoga zagorja Tihomir Kota.
Sljedeći gastro izazov bili su Gnudi s kravljim sirom i pjenicom od tartufa s parmezanom, a posluženi su uz Sauvignon Soldo 2018, aromatično i osvježavajuće vino iz Vetova za čiju su kreaciju zaslužni otac i sin, Gojko i Mirko Soldo.
Premijeru imala je vinarija Burnum iz Vrbnika kod Knina. Kušalo se vino na francuski način s dalmatinskog kamenjara. Bio je to Bijeli Cuvée iz 2018. u kojem su podjednako zastupljeni chardonnay, viognier, pošip i maraština.
Vino je, uz Zeleni rižoto sa špinatom i popečcima, predstavila Kninjanka, Dijana Grgić, vlasnica i urednica časopisa VinumIN.
Boris Nećemer iz vinarije eko vinara Tomislava Bolfan predstavio je Riesling 2019 .
Uz to moćno vinu pridružen je Losos s grilla uz beluga leću, glaziranu mrkvu te pire od graška i mente.
Jedino crno vino te zagrebačke vrele večeri bio je Crni Cuvée Kaptol 2017. iz vinarije Kaptol s kutjevačkog vinorodnog područja.
To vino visokog potencijala i maštovite kreacije predstavili su vlasnica vinarije Barbara Ljevar i zagrebački distributer Dario Krklec. Ta kupaža cabernet franca, cabernet sauvignona i merlota, u podjednakim omjerima, nadopunila je Skradinski rižoto, kojim je označen i kraj slanim jelima.
Slatka završnica, Crème brûlée s ružmarinom i narančom, stigla je uz Muškat žuti Sokač 2018. Vinariju Sokač iz Strmca kod Stubičkih toplica, predstavio je novinar Vjekoslav Madunić. Kao i mnogim drugima koji su ušli u svijet vina i Sokaču to nije glavno zanimanje.
On je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron pa zato u vinogradu i podrumu ne čini ništa sam . Savjetnik mu je enolog Krešimir Hren iz konzultantske kuće Enoexpert u kojoj je i enolog Miodrag Hruškar. Zahvaljujući toj suradnji postigao je vrhunsku kvalitetu vina. Prinos po trsu je do 1,5 kg, berba je ručna , maceracije bijelih sorata je i do osam sati u preši a vinu daje dovoljno vremena da dozori prije nego što će ga pustiti na tržište.
Uz vina pila se mineralna voda Römerquelle a predstavila se i Sanja Žuvela iz OPG-a Mario Žuvela iz Vele Luke s Korčule s ekstradjevičanskim maslinovim uljem Žuvela Košće, mješavinom vrhunskih sorti maslina lastovka, orgula i drobnica.
Mladen Cesarec, koji u Oroslavju ima OPG Cesarec je sa svojim je bučinim uljima ušao i u velike trgovačke lance. Ove večeri popečci kao dodatak Zelenom rižotu spravljeni od visokoproteinskog, bezglutenskog bučinog brašna uz popržene sjemenke. Cesarec je predstavio i Suncokretovo hladno prešano ulje, koje nije namijenjeno prženju nego kao dodatak jelima što je novost na tržištu.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić