Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Najbolja je Asia

I ove godine, ocijenjivala se kakvoća plodova jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. Najukusnijom su proglasili sortu Asia. Uz nju, na ocjenjivanju je bilo još sedam sorata – Clary, Sibilla, Joly, Albinon, San Andreas, Kviki i Alba. Ocjenjivao se vanjski izgled (boja, oblik, veličina) i unutarnja kakvoća ploda (tekstura, čvrstoća, odnos šećera i kiselina) Povjerenstvo u kojem su među ostalima bili i gastro novinarka Božica Brkan, urednik Emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskoga radija Martin Vuković, urednik emisije "Plodovi zemlje" HRT-a Vlatko Gregurić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, vinarica dr Ivana Puhelek i Romina Zadravec sirarica i jagodarica ocjenjivalo je u ime potrošača.

Proizvođači stalno mijenjaju sorte, stvorene kroz oplemenjivačke programe, tražeći one koje su najbolje prilagođene za uvjete uzgoja u Hrvatskoj. Nove su sorte, u pravilu, bolje kvalitete i puno ukusnije“, rekao je Boris Duralija, redoviti profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, voditelj ocjenjivanja. Na prostoru Županije i grada Zagreba, dodao je, prevladavaju tri sorte – Clary, Joly i Asia.
„Jednorodne su, a njihova sezona berbe, ovisno o tehnologiji uzgoja, traje od kraja travnja do početka lipnja“, pojasnio je Duralija, rekavši da je ovogodišnja sezona berbe, u odnosu na prethodne, počela nešto ranije. „Sve ovisi o temperaturi zraka i vlazi“, rekao je.
Potrošačko ocjenjivanje plodova jagode, već 18 godina, zajedno organiziraju Županija i Grad Zagreb i to u sklopu manifestacije „Dani zagrebačkih jagoda“. Ovogodišnje je održano u Izletištu Ferin u Donjoj Zelini.
„Radimo to s ciljem promoviranja, prije svega jagode, a onda i sorte. Ovakva su ocjenjivanja pomogla da neke sorte, zbog preferencije potrošača, postanu i udomaćene“, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije. Rekao je da na području Županije ima šezdesetak registriranih uzgajatelja jagode i većini njih je to je dodatna djelatnost. Svi oni, naglasio je, mogu računati na bespovratne potpore Županije, poput potpore za gradnju plastenika, opremanje i izradu prodajnoga mjesta, marketinga i edukacije.
„Ovisno o statusu proizvođača, je li profesionalni poljoprivrednik, plaća li mirovinsko i zdravstveno, je li mladi poljoprivrednik maksimalni iznos bespovratne potpore je 150.000 kuna“, rekao je Kraljičković.
Na području Zagreba najviše je uzgajatelja jagoda na Trešnjevci u Horvatima.. Prije 20 godina osnovana je i Udruga uzgajatelja jagoda Grada Zagreba u koju je učlanjeno 45 OPG-ova koji se bave proizvodnjom jagoda.
Porojekt Jagodica Purgerica – robna marka Grada Zagreba poznat je kupcima od 2014. godine. Pod kontrolom je Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a posebnost projekta jest da se bere zrela jagoda i istog dana plasira na tržište.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić