Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Od davnina prvoklasna vina, eto to je lijepa Vivodina

U Vivodini kad je vedra noć u kolovozu gleda se u nebo roj meteora uz čašicu dobrog vina. Turistički novinari došli su u proljeće i nisu vidjeli "Suze Svetog Lovre" ali su kušali čašicu dobrog vina. U Vivodini je Crkva Svetog Lovre iz 1753. godine koju je izvana oslikao Zlatko Guštin, a u unutrašnjosti su moderni bakreni reljefi donacija iseljenika iz Kanade. Uz taj vanjski oslik stihovi su Stjepana Sabljarića koji glase: "Sveti Lovro i još pet kapela, dvadeset i sedam malih sela. Od davnina prvoklasna vina, eto to je lijepa Vivodina".

Grad Ozalj i općine Ribnik, Žakanje, Kamanje, Lasinja i Draganić u Karlovačkoj županiji osnovali su Turističku zajednicu" Područja Kupe" i pozvali dvadesetak novinara, članova Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i kolege iz Slovenije i Srbije kako bi svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje upoznali s ljepotama i turističkom ponudom kraja.
U OPG-u Frlan u Vivodini Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, održao je godišnju skupštinu.

Nakon skupštine kušalo se jela OPG-a Frlan. Već pet generacija Frlana su ugostitelji i vinari poznati po pečenoj janjetini, domaćim kobasicama, šunki, kulenovoj seki, domaćem kruhu i štrudli. Svake godine s dalmatinskih otoka Paga, Krka ili Cresa nabavljaju janjetinu koju pripremaju na ražnju ili pod pekom. U vinskom podrumu može se kušati šest vrhunskih vinskih sorti i rakije te razne biljne likere.
OPG Čulig smješten je na brežuljku iznad mjesta Vrhovec u pitoresknoj idili vinograda i šumskih gajeva.

OPG Guštin je malo obiteljsko gospodarstvo također u Vrhovcu koje danas vodi Lovro Guštin, a pomaže mu obitelj u kojoj se posebno ističe njegova majka koja je bila prva pratilja u izboru najuzornije seoske žene. Imaju vino, kobasicu, slaninu i sjajna peciva i kruhove. Bave se i uzgojem konja, a iz vinske kuće pruža se pogled na vinorodno područje Ozlja i Vivodine. Vinska kuća sa nekoliko soba i kamenom obložena kušaonica idealna je za vikend odmor daleko od vreve i oka javnosti. Okruženo vinovom lozom ovo je mjesto za uživanje s prijateljima, u dobroj kapljici i vrhunski pripremljenoj janjetini.
Vlasnik vinarije i OPG-a Vrbanek je mladi agronom Darko Vrbanek koji nastavlja stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarske proizvodnje. Osim vlastitog grožđa, dio otkupljuje od drugih vinogradara.Sa vinskih izložba u Hrvatskoj i Sloveniji ima kolekciju odličja. U modernom, lijepo uređenom podrumu nudi široku paletu vina sve do predikatnih berbi, a u kušaonicu stane 60-tak osoba.
Žitna lađa Zora turistička je atrakcija za pamćenje jer plovidbom po rijeci dok lađa nečujno klizi površinom vode domaćini pričaju priče i legende uz pijuckanje domaćih rakija tako da zaboravite da ste ikada bili igdje izvan te izvanvremenske riječne priče.
Turistički novinari nisu posjetili sve Vrbaneke i vinare drugih prezimena u Vivodini ali su otkrili i mnoge druge privlačnosti Karlovačke županije i o tome trebaju obavijestiti domaće i strane turiste ali ne samo oni nego i turističke agencije i Hrvatska turistička zajednica.
Pripremio: Tomislav Radić