Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vino uz žlicu i vješalicu
Posljednje ovogodišnje, šesto izdanje projekta 'Vino uz žlicu' održano je u zagrebačkom restoranu Magazinska klet Pri staroj smokvi . Iako je taj gastro događaj nazvan 'Vino uz žlicu " prvi put su se na jelovniku našli specijaliteti s roštilja: đevrek s kajmakom i punjena vješalica sa zapečenim grahom.
Pod brendom Magazinska klet u Zagrebu djeluju tri restorana. Jedan od njih Pri staroj smokvi u Strojarskoj ulici nedaleko Autobusnog kolodvora posta je sinonim za roštilj leskovačkog stila, ali glavni chef Vladimir Filipović, koji koordinira rad sva tri restorana, ne zanemaruje niti jela na žlicu. Ta jela na žlicu bila su povod autorima projekta " Vino uz žlicu", novinarima Renati Cisar i Mustafi Topčagiću, koji su se sa svojim stalnim suradnikom Domagojem Jakopovićem Ribafishom upustili u novu eno gastro avanturu.
Novinare, za koje se isključivo rade te promocije, kao dobrodošlica dočekao je pjenušavi koktel, kombinacija Aure iz Buzeta: Gin Karbun-Tonic-Teranino. Iz te destilerije posluženi su i aperitivi Pelinkovac i Šljivovica, koje su neki radije pili na kraju kao dižestive, jer i tako dobro funkcioniraju. Welcome zalogajčići bili su više 'na ruku' (finger food) nego na žlicu: trljanica (salata od sira i paprika) i mazalice s kajmakom te pršut i sir iz mišine, uz poneku kap maslinova ulja iz Muzeja ulja iz Škripa na Braču, koji je sa suprugom Katjom osnovao Zagrepčanin Krunoslav Cukrov.
Chef Ivan Tasić, koji je u Zagreb došao iz Leskovca, gastronomskog raja južne Srbije, kao prvo jelo na žlicu pripremio je Teleću čorbicu, čija je vinska pratnja bila hercegovačka Žilavka Keža 2018. iz vinograda Studenci u okolici Ljubuškog. Ta kombinacija pokazala se najboljom u neformalnom glasanju koje je na kraju večeri provedeno među pripadnicima medija. A vinariju i njihova vina, koja polako probijaju put na hrvatsko tržište, predstavio je Dean Mlinarević.
U tek ponekom zagrebačkom restoranu mogu se pojesti goveđi ili volovski repovi, ali samo u Magazinskoj kleti - Teleći repovi u umaku s povrćem, lagano kuhani desetak sati. S ovim vrlo ukusnim i blago pikantnim jelom dobro se nosio Portugizac Mladina 2018., kojem je godina 'starenja' dala na punoći i eleganciji a vino je predstavio prvi čovjek tog podruma s Plešivice, Marinko Baljak.
Spektakl na stolovima nastavljen je sa Svadbarskim kupusom, jelom u kojem je kiselo povrće koje se spaja s čak četiri vrste mesa (piletina, svinjetina, junetina, janjetina). A pravi spektakl osjetio se i na nepcima, uz gutljaje vina Babić Templar Aurum 2016., vinarije Livaić iz Pirovca. Predstavili su ga Davor Livaić, koji je s bratom Tomislavom obnovio vinsku tradiciju i njegova kći Anja Eloise Livaić, koja je od nedavno aktivnije uključena u obiteljski posao.
Nakon toga, uzvanici su morali odložiti dotad glavno oružje - žlicu - i uhvatiti se vilice i noža, jer je na stol došao prvi specijalitet s roštilja - Đevrek s kajmakom i lukom. Taj velik komad mljevenog mesa, nazivaju i pljeskavicom s rupom, u koju se dodaje kugla punomasnog kajmaka na vrhu. Blatina Keža iz 2016. godine svojim se intenzitetom, ali i pitkošću pratila je ovo moćno jelo.

Junaci Magazinskog stola, iako mnogi već dobrano siti, nisu željeli preskočiti pravu kalorijsku bombu - Punjenu vješalicu sa zapečenim grahom. Da se lakše podnese njezin udar pomogao je Postup Palihnić 2016 svojom snažnom aromom i alkoholom. Uz puno povjerenje vlasnika vinarije Ante Palihnića o vinu je slikovito svojim prepoznatljivim dubokim glasom pričao Vjekoslav Madunić s Hrvatskog radija.
Uvjetno rečeno, predah je došao na kraju sa slasticom - Čokoladnom tortom s toplim biskvitom i sladoledom uz koju je poslužen poluslatki Muškat žuti 2017 iz moslavačke vinarije Kezele poznate po tome što se vrlo uspješno bavi seoskim turizmom u kojem i vino igra veliku ulogu. Desert je spravljen po receptu Nade Dopuđe, voditeljice restorana Magazinska klet.
Da bi se sve ovo lakše podnijelo poslužena je negazirana voda Jana, koja je svojom svježinom i mineralnošću uspješno ‘amortizirala’ i jela i vina.
Kako među okupljenim gurmanima i vinoljupcima ima i kavoljubaca, koji nemaju problema s nesanicom, organizatori nisu zaboravili niti na njih. Uz šalicu aromatičnog Segafredo espressa, završeno je ovo posljednje izdanje ‘Vina uz žlicu’ u 2019. godini. Organizatori za sljedeću godinu najavljuju širenje projekta i na druge hrvatske gradove i u neke od susjednih zemalja.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Goran Šerbula