Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

PROIZVODNJA ARPADŽIKA I SADNJA CRNOG LUKA IZ ARPADŽIKA. P r o i z v o d n j a a r p a d ž i k a Setva semena za proizvodnju arpadžika je početkom marta. Na malim površinama arpadžik se proizvodi ručnom setvom na međurednom rastojanju 8 - 10... Više [+]

NAČINI REZIDBE I DUŽINA LASTARA VINOVE LOZE. Prema rodnosti na čokotu razlikuju se dve vrste jednogodišnjih zrelih lastara: rodni i nerodni. Rodni lastari se po pravilu razvijaju iz zimskih okaca. Najrodnija su ona okca prvenstveno na jedno... Više [+]

Otvorena je diskusija na temu: Kako napraviti plan za podizanje voćnjaka?

Priprema korena voćaka za presađivanje. Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije

Plan podizanja zasada jabuke. Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije

ZASECANJE KORENA VOĆAKA. Ravnoteža između rasta i rodnosti se može ostvariti i zasecanjem korena. Da bi ova mera bila uspešna mora se kombinovati sa odgovarajućom rezidbom - duga rezidba i drugačijom agrotehnikom. Zasecanje korena se često... Više [+]

Radi se o modifikovanom Župskom uzgojnom obliku. Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije

TOMRIJSKA KORDUNICA. Radi se o vertikalnoj kordunici, sa jednim stablom i formiranim naizmeničnim i naspramnim rodnim čvorovima na stablu. Rodni čvorovi su međusobno udaljeni oko 25 cm. Na navedenoj kordunici često se primenjuje mešovita re... Više [+]

UZGOJNI OBLIK SILVOZ KORDUNICA VINOVE LOZE. Kada se bira uzgojni oblik za čokot uzimaju se u obzir različiti činioci kao što su: biološke osobine sorte i lozne podloge, klima i zemljište područja gde se loza gaji, nasloni, mehanizacija i dr... Više [+]

UZGOJNI OBLIK MOZEROVA KORDUNICA KOD VINOVE LOZE. Mozerova kordunica je jednospratna, dvokraka, horizontalna kordunica, na kojoj se primenjuje kratka ili mešovita rezidba. Rastojanje: 3 - 4 x 1 - 1,5 m ili u novije vreme 2,2 - 2,5 x 1 - 1,5... Više [+]

Orezan čokot vinove loze kod Gijo-Pusarevog uzgojnog oblika.

FORMIRANJE GIJO-PUSAREVOG UZGOJNOG OBLIKA VINOVE LOZE Gijo - Pusarev način rezidbe je poboljšan jednogubi način rezidbe, jer se prave manje rane na čokotu (brže zarašćuju). Osim toga, postoji bolja mogućnost da se reguliše rodnost čokota, p... Više [+]

MIŠLJENJE RECENZENTA. Rezidba voćaka je jedno od najtežih pitanja voćarstva. Ono je toliko važna pomotehnička mera, da često od nje zavisi uspeh voćarenja, a naročito rodnost voćaka. O ovom poslu voćari nedovoljno razmišljaju, iako o tome i... Više [+]

ORGANSKO VOĆARSTVO. Organska poljoprivreda je proizvodnja poljoprivrednih proizvoda bez upotrebe veštačkih materija sintetičko hemijskog porekla tokom ciklusa proizvodnje, odnosno ne upotrebljavaju se mineralna đubriva, pesticidi i veštačke... Više [+]

VODITI RAČUNA O POJAVI ŽITNOG BAULJARA. Larve Žitnog bauljara se intenzivno hrane lišćem pšenice na temperaturama iznad 10 oC, a pri temperaturama ispod 3-5 oC prestaju sa ishranom. Preporuka je proizvođačima da obiđu svoje parcele sobzirom... Više [+]

NAJČEŠĆE BOLESTI VOĆA ZA VREME SKLADIŠTENJA. Plodovi gotovo svih voćnih vrsta podložni su napadu prouzrokovača bolesti nakon berbe. U većini slučajeva takve bolesti uzrokovane su parazitskim gljivama. Veći broj vrsta gljiva prisutan je na p... Više [+]