Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Trenutna situacija u Ukrajini otvorila je i brojna pitanja za srpske voćare, jer je Rusija među najvećim uvoznicima naše robe. U potencijlanom problemu bi se mogli nađi i proizvođači borovnica, jer iako je ovo voće veoma tražino sada je diskutabilno kako će stići do kupaca.
"Sve je još uvek neizvesno i nemamo konkretne informacije, postoje neke indicije da će koristiti neke druge rute prilikom izvoza. Niko još ništa ne priča za cenu, ali s obzirom na situaciju pretpostavljamo da će biti viša nego prethodnih godina kada je prosečno iznosila oko 4,7 eura, ove godine se bi bilo realno da bude oko šest evra po kilogramu", kaže za RINU voćar Mladen Šljivić koji na pet hektara uzgaja borovnicu u selu Mršinci pored Čačka.
Srpska borovnica prethodnih godina doživela je pravu ekspanziju i širom naše zemlje povećana je površina pod zasadima ovog voća. Uz malinu bi mogla na evropskom i svetskom tržištu postati i novi srpski brend, a voćari se nadaju da ova situacija neće učiniti da odu nekoliko koraka unazad kad je u pitanju plasman njihove robe. Dodatan problem koji se javlja zbog rata u Ukrajini, jeste kako doći do berača jer su na mnogim plantažama brovnice brali upravo radnici iz drugih zemalja.
"Ja sam konkretno pregovarao sa radnicima iz Ukrajine koji su trebali da stignu na plantažu pre berbe, međutim sada je veliko pitanje da li će na to pristati zbog čitave situacije, a pronaći dobre radnike iz godine u godinu postaje sve teže. Sve to može da utiče na potencijalni rast cene ovog voća po kilogramu", kaže Šljivić.
Sa njegove plantaže borovnica najviše ide u Nemačku, zatim put Gruzije, Rusije i Italije. Na inostranom tržištu je izuzetno tražena zbog izuzetnog kvaliteta i ukusa, ali i zbog odličnih geografskih uslova za proizvodnju.
Berači borovnice mogu da zarade oko 300 dinara po satu, u većini slučajeva radi se deset sati dnevno i ako je borovnica u punom rodu dnevno može da se ubere oko 60 kilograma, a berba traje godišnje oko 20 dana. Pretpostavlja se i da će njihova dnevnica ove godine biti veća.
Da bi bili uspešni u proizvodnji ovog voća neophodna su i velika ulaganja koja se isplate nakon nekoliko godina. Najviše ulaganja ide u samu sadnju borovnice jer su sadnice izuzetno skupe, ali neophodno je uložiti u sistem za navodnjavanje i protivgradnu mrežu.
izvor. RINA