Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ostalo vam je još mjesta u vrtu? Evo što možete posaditi u srpnju

Ostalo vam je još mjesta u vrtu? Evo što možete posaditi u srpnju. Ako vam se nakon branja špinata, salate ili graška u vrtu oslobodio prostor ili ste primijetili još malo praznog prostora uz ogradu ili kutevima vrta, iskoristite priliku i posadite još neku korisnu biljku. U nastavku se nalaze prijedlozi što možete posaditi u srpnju i iskoristiti svaki kutak vašeg vrta.

Kao vlasnica malog vrta kojeg obrađujem već duži niz godina, naučila sam iskoristiti svaki dio prostora i rasporediti sadnju biljaka po mjesecima, a ono što sam primijetila je da mnogi zaziru od sadnje u ljetnim mjesecima, pogotovo srpnju misleći da je već “kasno”. Nikad nije kasno.

Ono što trebate imati na umu je da koju god biljku odlučite posaditi, ono što je važno je da posebnu pažnju date zalijevanju jer u ljetnim mjesecima nemamo baš puno kiše, a temperature su iznimno visoke. Ono što ja smatram od neprocijenjive važnosti je mreža za sjenu, malčiranje piljevinom i slamom koji čuvaju vlagu i pružaju zaštitu od korova te zalijevanje po principu “kap po kap” koje se pokazalo najprikladnijim jer se jednostavno postavlja i štedi vodu. Ako usvojite ove tri stavke, možete posaditi koju god biljku želite, a u nastavku se nalazi par koje su meni omiljene za sadnju u srpnju.

Mahune

Mahune su idealne za ljetnu sadnju, posebno niske sorte koje imaju kratak period uzgoja. Od sadnje pa do prvog branja će proći otprilike od 45 do 60 dana tako da imate dovoljno vremena za rast i razvoj biljke. Možete ju posaditi 7 ili 8 zrna u kućice s razmakom 40 x 40 cm. Na taj način će biljke međusobno čuvati potrebnu vlagu i pružati hladovinu. Ako ih pravilno zalijevate, urod ćete moći brati već krajem rujna ili listopadu taman na vrijeme za pripremu zimnice.

Koraba

Žute, crvene ili bijele, korabe spadaju u kupusnjače koje su idealne za ljetnji uzgoj, pogotovo ako primijetite da u vrtu imate mjesta u nekom sjenovitijem dijelu. Od same sjetve do branja korabe, uz pravilnu njegu, će proći otprilike 2 mjeseca. Možete ju posaditi direktno stavljajući sjeme u tlo, a kasnije “prorijediti”, ili sjeme posaditi u čašice kako biste dobili rasad, a zatim sadnice u zemlju. Možete ih saditi pojedinačno ili s njima “popunjavati” rupe u vrtu. Obavezno ju zalijevajte jer ako ne dobije dovoljno vode, bit će mala, ljutkasta i tvrda.

Rajčica

Možda vam se čini čudno saditi rajčicu u srpnju, ali ljetnja sjetva rajčice “industrijalca” je skoro uvijek uspješna i veoma zahvalna. Posijte ju direktnom sjetvom u kućice, a obilan rod ćete dobiti već sredinom ili krajem rujna što je idealno za pripremu kasne zimnice. Za sadnju tijekom ljetnjih mjeseci ne morate postavljati kolce, ali obavezno je održavanje bez korova, malčiranje i zalijevanje.

Kupus

Odličan izbor za uzgoj tijekom ljeta je bilo koja sorta kupusa i kupusnjača: brokula, karfiol, kelj, kineski kupus, crveni, bijeli. Ono što je važno je samo da odaberete kasniju sortu. Savjet je da ga prvo posijete u čašice i tako dobijete rasad koji ćete moći presaditi u vrt. Od same sjetve do presađivanja potrebno je otprilike 20 dana. Također imajte na umu da kupusnjače zahtijevaju dosta prostora (otprilike četiri biljke po metru kvadratnom) i zahtijevaju dosta zalijevanja u početku rasta. Beru se na jesen, a možete ih brati i tijekom cijele zime. Ako planirate raditi zimnicu i kiseliti ih, birajte sorte čvrstih glavica i tankih listova, na primjer bijeli ili futoški koji se može dugo skladištiti ukiseljen i posudama.

Zelena salata

Romano, lola i kristal salata su pogodne sorte za ljetnji uzgoj, naravno uz obilno zalijevanje. Za sadnju odaberite sjenoviti dio vrta ili između posađenih biljaka koje su već dovoljno velike kako bi mu pružale zaštitu od sunca, na primjer poriluk, visoka sorta mahune, bamija ili rajčica. Posijte ju direktno iz sjemena u čašice, a zatim presadite u vrt. Sadnice se teže primaju zbog jakog sunca čak i ako ih obilno zalijevate pa se savjetuje večernje orošavanje i korištenje mreže za sjenu.

Kukuruz šećerac

Za sadnju kukuruza šećerca tijekom srpnja potrebna vam je dobra i bogata zemlja, svijetlo mjesto u vrtu i obilno zalijevanje. Od sjetve do branja mladih klipova kukuruza može proći otprilike od 80 do 100 dana. Možete ga posaditi direktno u zemlju, ali i u male tegle. Ako se odlučite za sadnju u tegle, svaka dva tjedna možete presaditi rasadu u deset ili dvadeset manjih posuda (2-3 sjemenke). Odličan je za zamrzavanje i taman će biti spreman za pripremu zimnice.

Karfiol

Iako je najbolje vrijeme za uzgoj karfiola hladnije vrijeme, postoje 2 razdoblja sadnje - jedno je početkom proljeća, a drugo u prvoj polovini srpnja. Ono što je važno je da se u ljetnjem periodu sade sadnice jer su veće šanse da će se biljka primiti nego direktna sadnja sjemena u zemlju.

Prije sadnje u vrt, sadnice priviknite na otvoreno, pa ih pomalo izlažite suncu od 5-7 dana prije sadnje u vrt. Presađivanje napravite kasno poslijepodne nakon zalaska sunca kako biljke ne bi doživjele stres. Sadite ih na razmak 60 x 70 cm.

Nakon presađivanja obavezno ih prihranite tekućim gnojivom (prema uputama proizvođača), a u zemlju dodajte kompost obogaćen dušikom. Potrebno mu je dosta vlage pa je važno navodnjavanje i obilno zalijevanje. Oko mladih biljaka postavite malč kako bi mu zadržali vlažnost i spriječili rast korova.

Izvor:

  • Prof. dr Branka Lazić, Bašta zelena cele godine, ISBN: 978-86-87245-00-6, 2008.
  • Martina P., Zalijevanje, prihrana i zaštita biljaka u vrtu ljeti, Vrtlarica.hr, 2019.
  • Kantoci, D., Povrtnjak u srpnju i kolovozu, Glasnik Zaštite Bilja, 30 (4), 4-23, 2007.
  • Foto: Zsuzsanna Tóth, Pixabay