Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ukrajina pokrenula inicijativu o humanitarnom programu za zemlje Afrike i Azije

Ukrajina je u subotu bila domaćin međunarodnog sastanka na vrhu, čija je tema bila globalna prehrambena sigurnost. Predsjednik Volodimir Zelensky najavio je novi humanitarni program za afričke i azijske zemlje koje se suočavaju s nestašicom, a pod motom "Žitarice iz Ukrajine: Hrabrost hrani planet".

Zelensky želi usmjeriti više žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda u najsiromašnije zemlje Afrike i Azije. Među ostalima je spomenuo Etiopiju, Sudan, Kongo i Jemen. Ukrajina je već prikupila 150 milijuna dolara kako bi olakšala otpremu ove robe, a inicijativu podržava 20-ak zemalja

Na summitu su, između ostalih, bili premijeri Belgije, Poljske i Litve. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i francuski predsjednik Emmanuel Macron održali su govore putem video veze.

Zelenski je ovaj program najavio na dan kada Ukrajina obilježava sjećanje na glad iz 1930-ih, Holodomor. Napravio je usporedbu između gladi koju je tada stvarao Staljin i sadašnjeg 'genocidnog' rata s Rusijom.

"Nikada ne smijemo prihvatiti da bi ovaj rat mogao milijune ljudi gurnuti u glad", rekao je Zelenski. Izvoz žitarica iz Ukrajine bio je u zastoju mjesecima zbog rata, ali je ljetos nastavljen nakon sporazuma s Rusijom te nedavno produljen na još 120 dana. 

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic