Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Fobija od pasa, stručno znana kao kinofobija, nastaje kod ljudi usled negativnih iskustava sa ovim životinjama. Ipak, šteta je zbog jedne neprijatne situacije plašiti se ovih, uistinu, plemenitih životinja, koje ne zovu bez razloga čovekovim najboljim prijateljem. Evo nekoliko konkretnih saveta koji mogu da pomognu u otklanjanju sinofobije, kao i gde možete za ovakvu vrstu problema dobiti i stručnu pomoć.

Otkrijte koren straha – Čime pas može da vas uplaši? Lavežom? Brzinom i agilnošću? Koren straha od pasa može da se nalazi u sećanju na neki posebno neprijatan događaj, ali iako je neko iz bliže porodice, ko takođe boluje od sinofobije, uticao da razvijete pogled na pse kao opasne životinje. Kada otkrijete poreklo vašeg straha, onda on može korak po korak da se potpuno iskoreni.

Znanje je moć – Strah od nečega najčešće se javlja usled neznanja. Tako je i sa psima. Što više učimo o njihovim navikama i govoru tela, biće nam prijatnije u njihovom društvu.

Vodite računa o signalima koje šaljete – Često se dešava da onaj ko se plaši psa šalje takve signale životinji i upravo izazove kontraefekat. Zato bi to trebalo izbegavati. U pitanju je psihološka igra. Treba biti opušten, nikako da buljite u njega, niti da trčite i izvodite nagle pokrete. Sve to može da razdraži psa i da ga unervozi, usled čega će i on pojačano lajati, a možda čak i ujesti. Ukoliko pas primeti da ste opušteni u njegovoj blizini i on će se osećati mirnije.

Idite gde idu psi – Pozovite prijatelja da ide sa vama u obližnji park gde se šetaju psi ili neki zatvoreni objekat gde oni borave. Budite iza barijere koja vas štiti i samo ih posmatrajte, njihovu interakciju jednih sa drugima. Što češće ovo budete radili biće vam lakše da se naviknete na normalne reakcije pasa.

strah od pasa1

Odredite koja vas rasa najmanje plaši – Psi su različiti. Neki su više, a neki manje simpatični. Isto tako važi i za one koji se plaše njih. Idite postepeno, prvo provodite vreme sa onim psima koji vas najmanje plaše i koji su vam najsimpatičniji.

Nađite pravi pristup – Psi su takođe živa bića, a u mnogo čemu se ponašaju kao ljudi. Jednostavno, odnos sa psom je kao dvosmerna ulica. Ako ste napeti, on će to osetiti i biće isto tako napet. Ako ste opušteni i njemu će biti prijatnije. Nipošto ne radite ono što vam ne prija, a to znači ni da dodirnete psa pre nego što budete zaista spremni za tako nešto.

Koristite dresiranog psa – Dresirani psi su mnogo predvidiviji i lakše ćete sa njim proći neophodne korake. Ne reaguju naglo i sa njima ćete se vremenom lakše opustiti i steći punu kontrolu nad njim.

Razmislite o profesionalnoj podršci – Fobija je psihičko stanje i u krajnjoj liniji nije loše obratiti se psihoterapeutu u takvim situacijama.

Ne odustajte – Ipak, osnovni preduslov da čitav ovaj proces uspe, kao i svaki drugi, je snaga volje. Koliko god da je teško, nemojte odustajati. Ove divne životinje zaslužuju da pokušate, a i vi ćete se lepše osećati kada budete u mogućnosti da primite od njih ljubav i da je na isti način uzvratite.