Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Hrvatska u top5 zemalja EU sa najskupljim hlebom - do 230 dinara za veknu

Hleb u Hrvatskoj među najskupljim je u zemljama članicama Evropske unije - tačnije, u top5 zemalja. 

Pokazuju to podaci koje je objavio Eurostat, a prema kojima, u odnosu na godinu pre, naše komšije jedu 31 odsto skuplji hleb. 

Vekna hleba sa vremenom je dostigla raspon od 13 do 15 kuna (200 do 230 dinara), a cena se opravdava skupljom strujom i gasom. 

Čelnu poziciju zemalja s ovom najskupljom osnovnom namirnicom drži Mađarska, gde je u godinu dana poskupio 66 odsto, a slede je Litvanija (plus 33 odsto), Estonija i Slovačka s + 32 odsto.

Kako navode iz ove kancelarije, na znatan rast cena uticala je ruska invazija na Ukrajinu, koja je značajno poremetila globalna tržišta budući da su Rusija i Ukrajina bile glavni izvoznici žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica (osobito suncokreta) i đubriva.

U avgustu 2022. cena hleba u EU bila je u proseku 18 odsto viša nego u istom mesecu 2021.

"To je veliki porast u poređenju sa avgustom 2021., kada je cena bila u proseku tri odsto viša nego u avgustu prethodne godine", upozorava Eurostat

Njihovi podaci pokazuju da je najniža prosečna stopa promene cena ove namirnice zabeležena u Francuskoj (osam odsto) pa u Holandiji i Luksemburgu (obe sa po 10 odsto).

 

 

autor teksta: Željka Rački-Kristić

autor fotografije: Maja Celing Celić