Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Sušeni paradajz u maslinovom ulju sa belim lukom - iz rerne

Već smo pisali o tome kako napraviti sušeni paradajz u maslinovom ulju u kućnim uslovima. Međutim, kako to obično biva, ima tu više načina i više recepata. Predstavljamo vam jedan bez pasterizacije i bez desetočasovnog sušenja u rerni.

Kada birate paradajz za sušenje, kupite radije šljivar ili neke manje plodove, ali mesnatije. Znajte da otprilike jedan kilogram paradajza daje jednu manju teglicu (od 150 gr) sušenog.

Šta vam sve treba?

Osim glavnog sastojka, potrebni su vam čenovi belog luka i začini poput bosiljka, origana, ruzmarina i naravno soli. Maslinovo ulje, možete birati i od komine, a svakako je bolje ono kvalitetnije. Teglice spremite da budu oprane i suve.

"Najdangubniji" deo posla

Secite paradajz na kriške, ostranite koren i izbacite srce (sredinu). Radi bolje uštede, a i da se hrana ne bi bacala, u jednu ćasu bacajte koren koji možete da komposirate, a srce sa semencima u drugu koje ćete kasnije iskoristiti za druga jela (više reči o tome kasnije). 

Potrebno vam je više posuda

Isečene kriške ređajte jednu do druge na plehu prethodno pokrivenom papirom za pečenje. Kada sve poređate, malo pouljite maslinovim i dobro posolite. Onda možete i preko staviti ostale začine poput osušenog origana ili ruzmarina.

Posebna "zafrkancija" sa bosiljkom

Ukoliko želite da ipak dodate bosiljak, predlažem da sveže listove ovog začinskog bilja samo blago propržite na vrelom maslacu, kako bi pustilo svoje sokove. Ovo morate da uradite brzo, dakle čim se maslac otopi i zagreje, prethodno oprane listove samo bacite na tiganj i posle nekoliko sekundi sklonite i ostavite po strani.

Nakon što ste poređali i začinili paradajz, stavite pleh u rernu i uključite na režim sušenja/duvanja na 70 stepeni. Biće dovoljno dva sata tako da se suši, a ako želite možete ostaviti i koji minut duže, ali vodite računa da vam ne zagore krajevi kriški.

Dobro posolite i začinite pre sušenja

Belom luku ne skidajte ljusku

Poslednji sat pečenja dodajte neočišćene čenove belog luka. Zašto neočišćenje? Zato što bi se skoreli od toplote da nemaju zaštitnu opnu. Ovako ćete dobiti pečen beli luk koji je mekan i sočan.

Kad se završi proces u rerni, izvadite ga da se malo ohladi. Potom u teglici ređajte naizmenično paradajz, očišćene čenove belog luka i bosiljak, ako ste se odlučili za ovu opciju.

Sušenje traje najmanje dva sata u rerni na 70 stepeni

Sve to lepo prelijte maslinovim uljem koje treba da vam prekriva poslednji red sušenog paradajza. Ovako pripremljen proizvod ne treba pasterizovati, ali znajte da mu je rok trajanja do tri meseca, ako se drži na suvom i hladnijem mestu, ali ne u frižideru (čak ni po otvaranju), jer će se tako maslinovo ulje stegnuti i neće biti baš ni za "gled" ni za jesti.

Odbačena srca sa semenkama paradajza možete iskoristiti za pelat za picu, a možete i za jednu arapsku salatu: posebno propržite šnite tikvica, zatim ljute paprike i plavog patlidžana po želji, to sve dodate pelatu od paradajza i stavite beli luk da se proprži dodatno sa svim sastojcima. Začinite i uživajte!

Realno, ovo je takav delikates, koji jako dobro ide uz meso, da sumnjam da ćete dočekati ta tri meseca neotvorene teglice :)

Prijatno!

#recept #kuhinja #sušeniparadajz #delikatesi

fotografije Julijane Kuzmić