Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Projektom "Alijans" treba sačuvati ariljsku malinu od prevara

Na tržištu maline, upozoravaju proizvođači iz našeg vodećeg ariljsko-ivanjičkog malinogorja, gde je "crveno zlato" najkvalitetnije, događa se povremeno da i neke tuđe, slabijeg kvaliteta, uglavnom iz okolnih država, budu u svetu prodavane pod oznakom da su iz Srbije, prenosi Politika. Trgovci, uvoznici, izvoznici, špekulanti, koji ne znaju koliko je zahtevno uzgajati krupne maline, a najbolje prihoduju od njih, jure za zaradom od ovog izvoznog voća traženog u EU, pa svemu pribegavaju. Time se, kažu malinari, ugrožava renome ariljske maline, najbolje u Evropi i sa zaštićenim geografskim poreklom, koju treba sačuvati od posledica takvog trgovanja.

A zaštitom od prevara na tržištu, unapređenjem sistema kontrole, kao i boljom prepoznatljivošću ariljske maline bavi se ovde upravo započeti projekat "Alijans", već prisutan (u očuvanju organske hrane i one sa zaštićenim poreklom) u 12 evropskih država. Njime se ariljska malina svrstala među geografski prepoznatljive prehrambene proizvode.

Treba sačuvati reputaciju

Na početku su jednog velikog projekta, finansiranog sredstvima EU i kako kaže direktor ariljske malinarske zadruge "Agro eko voće" Božo Joković, učesnik i partner u njemu je Udruženje "Ariljska malina", koje okuplja pet hladnjača i 150 proizvođača maline, i strogo sprovodi sistem kontrole kvaliteta da vrhunska ariljska malina stigne do kupaca, u svetlu svoje reputacije.

"Cilj projekta je istraživanje i značaj proizvoda na tržištu, da ga tržišno pozicioniramo na mesto koje mu pripada. Sa zaštićenim geografskim poreklom ariljske maline na domaćem tržištu, a pretendujemo, preko komisije iz Brisela, da bude zaštićena i u EU" izjavio je.

Operacija "Alijans"

Kako je lokalnim medijima kazala Tamara Živadinović iz konsultantske kuće "Mena group", ovaj projekat ima za cilj automatizaciju procesa sledljivosti koja je važan segment zaštite geografskog porekla.

"Uz to i sprečavanje nekih prevara u lancu, ne od proizvođača, naravno, nego poput onih kada se neka druga malina plasira na tržište pod imenom ariljske. Sprovođenje ovog projekta, u kome se primenjuju inovativne tehnologije i učestvuje mnogo partnera iz EU, treba da ojača poziciju maline iz ariljskog kraja na inostranom tržištu. Rezultat će biti osnažen sistem dokazivanja kvaliteta, jer se radi i na senzorskim modelima automatizovanog prepoznavanja kvaliteta ariljske maline", istakla je Živadinovićeva i dodala da je ona jedan od proizvoda uključenih u ovaj projekat.

Prošlogodišnji rod maline nije prodat - u novu sezonu se ulazi sa dugovima

Čulo se ovom prilikom da "Alijans", čija realizacija ovde traje dve godine, sprovode u saradnji sa partnerima, naučnim institutom i uz podršku lokalne samouprave. Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar kaže da ta lokalna samouprava stoji uz Udruženje "Ariljska malina" i projekat "Alijans", koji će dovesti do poboljšanja sledljivosti ariljske maline, kao i zaštite od zloupotreba. 

"To je važno ne samo za inostrano nego i za domaće tržište, da napravimo razliku između ariljske maline i drugih. Kao opština daćemo svu podršku da zaštitimo svoje proizvode, naravno i da stanemo uz svoje okruženje", rekao je Maslar.

Foto: Depositphoto/Woyzzeck