Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Šta uraditi sa starim uljem iz traktora?

Pri zameni motornog, transmisionog ili hidrauličnog ulja ostaje nam velika količina starog koje je veoma toksično zbog različitih kiselina koje sadrži. Moramo biti svesni koliko, i jestivo, a pogotovo ovo staro, iz traktora može da bude kontaminirano. Kao takvo može jednom litrom da kontaminira milion litara pijaće vode, kao i da napravi štetu zemljištu na nekoliko desetina godina.

U zakonu o upravljanju otpadom i pravilniku o uslovima, načinu  i postupku upravljanja otpadnim tečnostima strogo je navedeno da korišćeno ulje ne sme da se prosipa u kanalizaciju ili na zemlju i podzemne i nadzemne vode.

Kako koristiti staro ulje?

Postoji više načina za to, a najbolji je da se reciklira tako što se prečišćavanjem i drugim postupcima  od njega dobije bazno ulje, koje se dalje koristi u proizvodnji novih ulja.

Drugi način je da se iz ulja prečišćavanjem izvuku materije koje pri sagorevanju stvaraju otrove. Tako se dobija ulje za loženje, koje za razliku od neprerađenog može da se koristi za grejanje.

Treći način je spaljivanje starog ulja bez njegove prethodne obrade, ali u posebnim pećima i na jako visokim temperaturama koje prelaze i 1.000 stepeni Celzijusa. U Srbiji, recimo, dozvolu za spaljivanje ima cementara u Beočinu.

Posledice nepridržavanja

Ukoliko se spaljuje u običnim pećima u atmosferu se oslobađaju razne otrovne supstance, kao što su teški metali koji izazivaju rak i druga oboljenja. Veliki problem je što se trenutno ne zna gde dve trećine ulja završi, ali se pretpostavlja da se izliva u kanalizaciju ili se koristi za grejanje, što je velika opasnost, kako za nas, tako i za okolinu.

Foto: Depositphotos/Daria_Nipot