Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zamena ulja u sistemu

Poljoprivrednici moraju da poštuju preporuke proizvođača i da redovno menjaju motorno ulje, a interval zamene zavisi od kvaliteta ulja, uslova eksploatacije i preporuke proizvođača. Današnji proizvođači uglavnom preporučuju zamenu na 250 ili 500 časova. Takođe ulje možete menjati i van garantnog roka, što zavisi od njegovog stanja.

Motorno ulje

Pre zamene motornog ulja, motor se startuje i pušta u rad pet minuta, da bi se ulje zagrejalo. Zatim ugasiti motor dok je mašina na ravnom, skinuti čep za ulivanje i za ispuštanje sa dna kartera motora. Skinuti i filter, jer se pri svakom menjanju ulja menja i filter.

Na tržištu je veliki broj filtera koji izgledaju slično, međutim mogu se razlikovati po dimenzijama kućišta, dimenzijama zaptivne gumice, radnom pritisku, stepenu filtrabilnosti, prečniku navoja priključka, pritisku otvaranja nepovratnog ventila i drugo. Na savremenim mašinama koriste se tri vrste filtera, spin-on, zamenjivi filterski ulošci i centrifugalni filteri.

Pre ugradnje "spin-on" filtera potrebno je namazati zaptivnu gumicu svežim motornim uljem i uvrnuti filter na kućište, koje smo prethodno očistili. Filter se steže rukom, bez upotrebe alata za demontiranje filtera. Prilikom zamene uloška, treba proveriti da li ima zaostalog ulja u kućištu filtera i ukoliko ga ima potrebno je odvrnuti vijak na dnu kućišta i ispustiti svu zaostalu količinu.

Kod centrifugalnih filtera posle demontaže poklopca, vrši se i demontaža rotora. Unutrašnjost rotora se čisti grebačem, a mrežasti filter sredstvom za odmašćivanjem. Pri svakoj zameni ulja preporučuje se i čišćenje oduška kartera. Prilikom skidanja čepa na dnu kartera, treba zameniti podlošku novom. Kada se čep vrati, sipa se novo ulje, startuje se motor i proverava se da li negde postoji curenje.

Hidraulički-transmisiono ulje

Danas proizvođači poljoprivrednih mašina predviđaju zamenu ovog ulja na 1.500 časova rada, a period može biti i kraći ukoliko hidraulika radi pri povećanom opterećenju, koje dodatno zagreva ulje. Ukoliko se ne zameni na vreme pojaviće se talog na radnim elementima sistema, zaglaviće se elementi, povećaće se habanje, pojaviće se dodatno curenje i gubitak snage.

Zbog složene konstrukcije tog sitema, često nije moguće ispustiti svu količinu ulja odvrtanjem samo jednog čepa, pa je potrebno odvrnuti više čepova i demontirati neku od sprovodnih cevi za ulje. Kao i kod ulja u motoru, i ovde se mašina postavlja na ravnu podlogu, startuje se motor zbog zagrevanja ulja, gasi se i ispušta ulje. Zamena filtera se radi na duplo manje radnih sati od preporučenih, recimo 750, ali ukoliko se upali signalna lampica, menja se i ranije.

Prilikom zamene filtera, zaptivnu gumicu podmazati isključivo hidrauličkim uljem. Ako je sistem opremljen i mrežastim filterom, prilikom zamene obavezno ga očistiti. Posle montaže filtera i čepova, uliti ulje odgovarajućeg viskoziteta i kvaliteta. Kod automatik traktora, neophodno je izvršiti kalibraciju ako se menja ulje različite viskozne gradacije. 

Prednji pogonski most i bočni reduktori

Kontrola ulja u prednjem mostu i bočnim reduktorima se radi maksimalno na 250 časova, a zamena najčešće na 1.500. Na prednjem pogosnkom mostu se uglavnom nalaze dva čepa. Jedan koji se nalazi na donjem delu kućišta diferencijala prednjeg mosta namenjen je za ispuštanje ulja, a drugi je negde na njegovoj sredini i taj predstavlja nivokazni otvor. Posle demontaže tog čepa, doliva se ulje dok ne počne da curi kroz otvor.

Kod bočnih reduktora su najčešće zastupljena dva načina, sa jednim ili sa dva čepa. Kod sistema sa dva čepa, kontrola se radi kao kod prednjeg mosta, a sa jednim čepom, ulje se ispušta okretanjem točka, tako da se čep nađe u donjem položaju. Posle ispuštanja, točak se zakreće u položaj u kom će se čep naći u nivou ose točka, jer takav položaj čepa predstavlja nivo koji određuje količinu uljau ovom kućištu.

Foto: Depositphoto/Xalanx