Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bordovska čorba predstavlja izuzetno dobar fungicid i baktericid koji u voćarstvu i vinogradarstvu ispoljava izuzetne dobre efekte. U samoj pripremi Bordovske čorbe treba voditi računa da pH reakcija bude neutralna jer su slobodni joni bakra fitotoksični. Za pripremu se koriste bakar-sulfat i gašeni kreč, odnosno negašeni kreč. Pri neutralizaciji 1 kg bakar-sulfata dodaje se 500-750 g negašenog kreča, tačna količina kreča zavisi od njegovog kvaliteta. U praksi se zbog nedovoljno čistog negašenog kreča uzima 750 g. Velika prednost Bordovske čorbe i drugih bakarnih jedinjenja je što su to neorganska jedinjenja svrstana u kontaktne fungicide sa mehanizmom delovanja na više mesta, te ne izazivaju rezistentnost kod biljnih bolesti i štetočina. To potvrđuje i činjenica da se intezivno primenjuju od 19. veka do danas, a zbog njihovog efekta primenjivaće se i u budućnosti.

Foto: https://vasha-teplitsa.ru/sovety/kak-obrabotat-zemlyu-mednym-kuporosom-osenyu.html