U ovom periodu se prisustvo glodara u višegodišnjim zasadima može primetiti i po oštećenim plodovima koji su ostali na površini zemlje
Postoje različite teorije o tome da li je oranje neophodna ili štetna agrotehnička mera, gde poljoprivrednike nagovaraju da upotpunosti izbace iz obrade zemljišta. Mišljenja sam da je u našoj zemlji oranje osnovna agrotehnička mera koja se... Više [+]
Postoje različite teorije o tome da li je oranje neophodna ili štetna agrotehnička mera, gde poljoprivrednike nagovaraju da upotpunosti izbace iz obrade zemljišta. Mišljenja sam da je u našoj zemlji oranje osnovna agrotehnička mera koja se nipošto ne sme u potpunosti izuzeti, jer ima niz pozitivnih efekata na čuvanje vlage, prouzrokovače fitopatogenih oboljenja, štetne insekte, korove i druge štetočine. Međutim u plodoredu postoje kulture u čijoj se proizvodnji može izostaviti, na taj način se zemljište manje sabija, štedi se na utrošenoj količini goriva (koje danas predstavlja jednu od najskupljih stavki u ratarstvu) i zemljište se manje degradira.
Berba karfiola hibrida David F1 se privodi kraju. Krsturski proizvođač je zadovoljan prinosom, a plasman je unapred bio dogovoren po zadovoljavajučoj ceni.
Kako izgleda snimati za YouTube i obrađivati 80 hektara zemlje, pročitaćete u sledećem tekstu sa Radoslavom Adamovićem, a do tad možete pratiti aktuelna dešavanja na njegovom kanalu: https://www.youtube.com/c/RadoslavAdamovic/featured
Optimalni rok za setvu ozime pšenice se bliži kraju, međutim padavine će uticati na to da se setva produži. Pretpostavljam da će trend visokih cena pšenice koji se ponavlja s proleća, kao i drastično povećanje cena mineralnih đubriva uticat... Više [+]
Optimalni rok za setvu ozime pšenice se bliži kraju, međutim padavine će uticati na to da se setva produži. Pretpostavljam da će trend visokih cena pšenice koji se ponavlja s proleća, kao i drastično povećanje cena mineralnih đubriva uticati da se planirane površine pod pšenicom povećaju u odnosu na prethodne godine.
Berba grožđa u vršačkom kraju se polako bliži kraju. Vinogradari su zadovoljni kvalitetom grožđa, međutim prinos je nešto manji od uobičajenih zbog ovogodišnje suše.
Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je izuzetno polifagna vrsta koja se hrani na oko 250 različitih vrsta biljaka. Kod nas je poznata je kao velika štetočina kukuruza i paprike, a u odsustvu domaćina razvija se i na korovskim vrstama, ko... Više [+]
Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je izuzetno polifagna vrsta koja se hrani na oko 250 različitih vrsta biljaka. Kod nas je poznata je kao velika štetočina kukuruza i paprike, a u odsustvu domaćina razvija se i na korovskim vrstama, koje joj omogućavaju da zaokruži životni ciklus. Na slikama su prikazane larve treće generacije koje se hrane na korovskoj biljci Portulaca oleracea - Tušt.
Berba kukuruza je u toku, sadržaj vlage je oko 24 %, što je optimalno za dobro čuvanje u čardacima.
Berba jabuke sorte zlatni delišes je u punom jeku. Jabuka je u prepodnevnim satima vlažna od rose i izuzetno osetljiva, pa svaka nepažnja tokom rada dovodi do oštećenja ploda.
Suncokret je u Južnom Banatu izuzetno podbacio, prinosi puno variraju od parcele do parcele u zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera. Prosečan prinos je oko 1800 kg po hektaru.
Priprema zimnice je započeta kuvanjem soka od paradajza i pečenjem rakije od stare i najznačajnije sorte šljiva Crvena ranka. Nekada je bila jedna od najzastupljenijih sorti u Srbiji, a za to postoji vrlo jak razlog. Baš od nje se dobija na... Više [+]
Priprema zimnice je započeta kuvanjem soka od paradajza i pečenjem rakije od stare i najznačajnije sorte šljiva Crvena ranka. Nekada je bila jedna od najzastupljenijih sorti u Srbiji, a za to postoji vrlo jak razlog. Baš od nje se dobija najveća količina i najbolji kvalitet rakije, što se često čuje na takmičenjima.
Fotografije su sa domaćinstva gde se proizvodnja kozjeg mleka i sira od jedne koze za lične potrebe spontano povećala na 40 koza i prodaju sira na tri beogradske pijace, za samo dve godine. Ovaj mladi poljoprivredni proizvođač ovde ne plani... Više [+]
Fotografije su sa domaćinstva gde se proizvodnja kozjeg mleka i sira od jedne koze za lične potrebe spontano povećala na 40 koza i prodaju sira na tri beogradske pijace, za samo dve godine. Ovaj mladi poljoprivredni proizvođač ovde ne planira da se zaustavi, jer je potražnja za njegovim specijalnim sirevima veća i od trenutnih kapaciteta proizvodnje.
Plod jabuke možemo čuvati i duže od godinu dana, jer je to voćna vrsta koja ima relativno nisku stopu disanja, čvrst plod sa relativno čvrstom pokožicom i ima mogućnost čuvanja u uslovima kontrolisane atmosfere. Zbog ovoga je jabuka jedna o... Više [+]
Plod jabuke možemo čuvati i duže od godinu dana, jer je to voćna vrsta koja ima relativno nisku stopu disanja, čvrst plod sa relativno čvrstom pokožicom i ima mogućnost čuvanja u uslovima kontrolisane atmosfere. Zbog ovoga je jabuka jedna od najzanimljivijih vrsta za uzgoj, a berba ranijih sorti je na pomolu.
U Kaću gde prodaje svoje lubenice, Milica Vuković se na zanimljiv način dosetila kako kupci mogu da probaju na licu mesta lubenicu i pritom se uvere u njen kvalitet. Svaka čast na ideji!
Nakon žetve pšenice primenjeno je mineralno đubrivo, urađeno oranje strnjike, pripremljeno zemljište za sadnju i razvučena creva sistema za navodnjavanje kap po kap, a prošle nedelje je i rasađen karfiol. U pitanju je hibrid koji je namenje... Više [+]
Nakon žetve pšenice primenjeno je mineralno đubrivo, urađeno oranje strnjike, pripremljeno zemljište za sadnju i razvučena creva sistema za navodnjavanje kap po kap, a prošle nedelje je i rasađen karfiol. U pitanju je hibrid koji je namenjen za kasnu berbu, tokom jeseni.
Priprema kabaste stočne hrane je u toku. Suša će svakako uticati na smanjenje količine silaže po jedinici površine, pa se već sad traže alternativna rešenja.
Virus šarke šljive na kajsiji se na plodu može prepoznati osim po morfološkim promenama u vidu deformacija i preranog opadanja, po svetlim okruglim pegama na košticama koje su karakteristične za ovu voćnu vrstu.
Važna agrotehnička mera nakon žetve strnih žita jeste ugarivanje, odnosno ljuštenje strništa, bilo plitkim oranjem ili teškim tanjiračama. Ono što se time postiže je prekid kapilarnih puteva po vertiklnom profilu zemljišta, čime se čuva vla... Više [+]
Važna agrotehnička mera nakon žetve strnih žita jeste ugarivanje, odnosno ljuštenje strništa, bilo plitkim oranjem ili teškim tanjiračama. Ono što se time postiže je prekid kapilarnih puteva po vertiklnom profilu zemljišta, čime se čuva vlaga, stimulišu se semena korova koja su dospela na površinu i koja se nalaze plitko u zemljištu da u isto vreme krenu da klijaju, kako bi što ujednačenije nikla, a samim tim će i kasnije herbicidni tretman biti uspešniji. Isto tako organska materija se unosi i meša sa zemljom gde će pod uticajem različitih faktora biti mineralizovana.
Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]
Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo prisustvo izraženo. Česti su slučajevi da ne postoje uzorci bez primesa korova, a one vrste čija se semena najčešće pojavljuju su palamida, poljska gorušica, pepeljuga, bulka i ambrozija. Semena vrsta koja ne bi smela biti prisutna u uzorku, pogotovu pšenici koja će se izvoziti, su teofrastove lipice, ambrozije, palamide, pirevine, kuskute, tatule, čička, poponca i drugih i na njih bi poljoprivrednici trebali više obratiti pažnju prilikom hemijskog suzbijanja.
Žetva pšenice u srednjem Banatu je uveliko počela. Vlaga zrna za početak je 13,8%, što je pogodno da bi se čuvala u podnom skladištu, kako bi se sačekala viša cena za kilogram. Mladi poljoprivredni proizvođač Miljan Vasić je za sada zadovol... Više [+]
Žetva pšenice u srednjem Banatu je uveliko počela. Vlaga zrna za početak je 13,8%, što je pogodno da bi se čuvala u podnom skladištu, kako bi se sačekala viša cena za kilogram. Mladi poljoprivredni proizvođač Miljan Vasić je za sada zadovoljan prinosima i kvalitetom pšenice.