Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

BUDUĆNOST ILI PILOT PROJEKT - ŽETVA BEZ KOMBAJNERA


Po prvi puta, autonomni kombajn je ušao u praktičnu upotrebu. Stroj bez vozača korišten je sredinom rujna u Nizozemskoj na žetvi ječma.

Kompaktni kombajn razvijen je kao pilot projekt nizozemskog stručnjaka za uzgoj proizvoda HuizingHarvest / Agrobotix u suradnji s tvrtkom eFarmer, dobavljačem softvera i hardvera za preciznu poljoprivredu, u rekordnom roku od samo devet mjeseci. EFarmer je predstavio aplikaciju FieldBee.

Prema tvrtkama koje su uključene u fokus pilot projekta, s kojim se treba uviditi u daljnju automatizaciju sustava žetve, vrlo je kompaktan kombajn. Širina košnje je 2 m, ukupne mase oko 3,5 t i kapaciteta spremnika za zrno 1 m3. U autonomnom radu, kombajn postiže kapacitet od 0,6 ha na sat.

Izbor je pao na ovaj kompaktni dizajn kombajna za primjenu tla koji čuva tlo, navodi Agrobotix. Sve funkcije kombiniranja odvijale su se potpuno autonomno i operater ih je mogao nadgledati putem pametne aplikacije i upravljati prema potrebi. U sljedećem koraku, kombajn treba biti opremljen dodatnim senzorima, poput snimanja prinosa ili kvalitete. Zajedno s Agrobotixom, FieldBee radi na razvoju daljnjih autonomnih sustava, primjerice, u području dronova za zaštitu usjeva.

Sustav će se po prvi put predstaviti na sajmu povodom Agritechnice. (Izvor: TOP AGRAR ONLINE)