Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Butković
  • 26.03.2017. 10:30

Zbog vas, zbog nas, zbog poljoprivrede

Toliko ideja, kratki rokovi, mogućnosti je puno. Agroklub vam nudi primjere, zauzvrat samo traži da uspijete.

Foto: bigstockphoto.com, silemena
  • 6.506
  • 487
  • 0

Mjera 6, mjera 4.1., mjera 9, mjera 1. Ima više šifri nego Bond u najboljim danima. Još početkom godine krenuli su natječaji Programa ruralnog razvoja.

Malo tko bi se snašao u toj šikari zakona, poticaja i natječaja, no malo tko i zna na što sve ima pravo i na što se sve može prijaviti.

Vjerojatno zbog toga i cvjetaju poslovi konzultantskih kuća koji imaju vremena proučavati natječaje i pisati aplikacije za svog korisnika.

Zašto cvate posao konzultantskih kuća?

Kad čujete da je netko spreman platiti 72.000kuna da bi mu napisali uspješnu aplikaciju u mjeri 4 (4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava stočarstvo i peradarstvo) onda znate da tu nečega ima pozitivnog.

90% uloženog im se vratilo. Agroklub iscrpno piše o uspješnom uzgoju francuskih krava. Uzgred, natječaj za mjeru 4.1.1. počinje od 18. travnja 2017. do 19. lipnja 2017.

Imate pitanje? Odgovori su tu

To je samo dio najavljenih i pokrenutih natječaja koje možete lako pronaći na stranicama. Europa ulaže u ruralna područja. Upravo činjenica da je poljoprivreda nasušno potrebna, a gotovo neisplativa, Europska unije pokrenula je Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj u kojem ima više poticaja nego poena na derbiju filipinske košarkaške lige.

Zapravo, vi imate ideju, ako poticaja nema na listi natječaja jednostavno odete na stranicu i pronađete ovu rečenicu '' Vaše upite vezane za druge natječaje koji u ovom trenutku nisu otvoreni možete postavljati i dalje putem iste adrese e-pošte: eafrd@mps.hr.''

Novca uvijek ima

Neki OPG-ovi su toliko proštudirali sve stranice, ali i pročitali prikaze uspješnih OPG-ova na našem portalu, da sad bez problema pišu uspješne aplikacije za poticaje. Europa je odlučila pomoći. Kažu stručnjaci; novca uvijek ima za dobru poduzetničku inicijativu.

Obnova mehanizacije - piši aplikaciju, 4.1.2. mjera za izgnojavanje. 22 milijuna kuna namijenjeno je poboljšavanju turističke ponude gdje će se kroz niz mjera dodjeljivati novac za povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih proizvoda, održivost, internacionalizaciju poslovanja, nove tehnologije i drugo.

To je najmanje što možete učiniti

Na stranici možete naći i Brošuru - Program ruralnog razvoja RH 2014. - 2020. - Popis mjera s osnovnim informacijama To je najmanje što možete učiniti za sebe, kliknuti na taj link i pokupiti korisne informacije koje se vežu za vaš agrarni afinitet. Ukoliko vam je dosadio monopol Agrokora, EU je i tomu doskočio.

Kako zeznuti Gazdu?

Raspisao je natječaj za mjeru 9.1.1. Uspostavljanje proizvođačkih grupa i organizacija. Natječaj traje do 24. travnja. Imate odličnu priliku da zeznete ''Gazdu'' i izbjegnete njegov potop.

Interesantna je i mjera 1.1.1. Strukovno osposobljavanje za višestruku sukladnost, paket mjera poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, ekološki uzgoj. Natječaj traje do 3. travnja, a idealan je za one koji se žele baviti organskim uzgojem za čijim proizvodima vapi SAD. Mi njima organsko, oni bi nama genetski modificirano, no neće ići dokle god se zauzimamo za sebe i svoje.

U SAD-u organska hrana iznimno skupa

Popularna pjevačica Tajči, nažalost zbog teških obiteljskih okolnosti, upozorava na činjenicu da u SAD-u nema mogućnosti zdrave prehrane tj. da je izuzetno skupa. Mjera 9.1.1. bi mogla okupiti eko proizvođače koji bi zajednički mogli probiti i to tržište. Ideja i kombinacija, ali i šansi za dobitak jest više nego na lotu.

Otvoren je izuzetno poticajan natječaj u mjeri 1 i to 1.1.2. Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike do 3. travnja, a atraktivan je i natječaj za mjeru 2.1.4. Savjetovanje mladih poljoprivrednika isto do 3. travnja. Oni koji već rasturaju aplikacije i žele se okušati u savjetodavnoj službi, možda bi im bila atraktivna 02.3.1. Osposobljavanje savjetnika koja završava 3.4.

Uspjeh je neizbježan

Ruralni razvoj ima sve predispozicije za oporavak sela. Mnoga gospodarstva odlučila su se za inicijalni rizik u angažiranju konzultantskih i savjetodavnih službi. Naravno, da biste konkurirali za poticaje morate prije svega biti upisani u Evidenciju, prije podnošenja zahtjeva za mjere ruralnog razvoja.

Primjeri na našim stranicama, još jednom, ukazuju na to da s dobro promišljenom vizijom, razrađenim planom i angažmanom poljoprivrednik može uspjeti u ovoj teškoj situaciji po poljoprivredu.

A kad uspijete, imat ćete vremena i za očuvanje baštine kroz ovu mjeru 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Natječaj je otvoren do 16. svibnja 2017.

Toliko ideja, kratki rokovi, mogućnosti je puno. Agroklub vam nudi primjere, zauzvrat samo traži da uspijete. Zbog vas, zbog nas, zbog poljoprivrede, zbog toga da ne jedemo smeće ko Ameri.

Foto: bigstockphoto.com, silemena


Tagovi

Krešimir Butković Ruralni razvoj


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.