Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 15.07.2021. 10:30
  • Zadarska, Zadar

Zapuštana bogatstva: Krajnje je vrijeme da neiskorišteno tlo započnemo koristiti

Još nam nije doprlo do svijesti da se samo u zadarskom zaleđu nudi gotovo 30 tisuća hektara obradivog, ali zapuštenog poljodjelskog tla.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.061
  • 388
  • 0

Javljam se iz Zadarske županije iz povijesnih izvora Stare Harvacije gdje još nije doprlo do svijesti da se samo u zadarskom zaleđu nudi gotovo 30 tisuća hektara obradivog, ali zapuštenog poljodjelskog tla. Pogledom prelazim preko nepreglednih pašnjaka i neiskorištenih livada. Neiskorišteno bogato tlo za uzgoj sredozemnog voća i vinograda, krških pašnjaka za uzgoj visokovrijedne stoke.

Kako bismo mogli uživati u tom daru krajnje je vrijeme da ga započnemo bolje koristiti.

Ponajprije se to odnosi na visoko cijenjene proizvode, najbolje maslinovo ulje na svijetu, ovčji sir i skutu, kršku janjetinju, kozletinu i govedinu, kaljsku srdelu i tunu, benkovačka vina, ravnokotarsko voće i povrće, novigradsku dagnju, magareće mlijeko, velebitsku Šaru kozlicu.

Kamo god se okrenuli dobit ćemo svjetskog prvaka u kakvonosnom proizvodu. Podneblje je ono čime smo najviše nagrađeni. More, otoci, gore, rijeke i mnoštvo putničara koji nas obilaze, zatim povijest i marni ljudi, te iskusni poljodjelci.

Veličanstveni Velebit, kome je nasuprot more s otocima koji oduzimaju dah. Ravnokotarski misir, naslonjen na podvelebitsku Arkadiju, zemlja je besćutne pustoši i neobične ljepote.

Bog je dao snagu zadarskom rajskom podneblju i zaleđu proizvoditi najvrijednije proizvode kao jestvine vječne vrijednosti. Donosim nekoliko primjera bolje uporabe tla u sredozemnim, krškim  i gorskim krajevima.

Stabilizirati izvornu hrvatsku pasminu koza 

Primjerice, zanemarena hrvatska šarena koza, bukovačka koza ili šara kozlica potvrđena je izvorna pasmina dobro prilagođena podneblju, otporna i skromna u hranidbi i vrlo izdržljiva u uzgoju. To je pasmina koja daje izvornu kakvoću mesa, izvrsno prilagođena kršu i gorskom sredozemnom području. Meko, sočno, mirišljavo i slatko su ocjene potrošača mesa šare kozlice. Njena pokretljivost osigurava meso s manje masti, odnosno kolesterola. Priprema se na razne načine. Meni najdraže kuhana u “pola litre vode” ili pod pekom/saćom, u što sam se mnogo puta uvjerio u raznim ravnokotarskim konobama.

Treba stabilizirati pasminu da bismo pokrenuli masovniju proizvodnju. Po mogućnosti osnovati proizvođačku zadrugu uz uporabu lokalnih klaonica. Preko udruge proizvođača propisati proizvodnu i tržnu znamku. Objaviti popis restorana gdje se može naći hrvatska Šara. Po mogućnosti ujednačiti jestvenik i zaštiti ga na razini zemljopisnog podrijetla ili proizvoda od posebnog ugleda.

Braniteljima i mladim obiteljima i svim mogućim poduzetnicima trebalo bi ponuditi Šaru koja će im uzvratiti dobrim prihodima sa svim dodanim vrijednostima.

Drugi smo primjer posjetili na ličkoj Čemernici. Na 1500 metara nadmorske visine i 250 ha gorskih livada oko 550 krava u sustavu krava tele uživa pašnu slobodu. Gospodar Ivan Tešija poduzetnik s jakom obiteljskom crtom, hrvatskom poljodjelstvu daje uspješni uradak proizvodnje mesa s hrvatskih krških pašnjaka.

Na čelu udruge 1.500 poduzetnika počinje pripovijest najbolje i najuspješnije uporabe gotovo djevičanskih gorskih područja po ustaljenim vrijednostima  nezamjenjive tratine kao glavnog bogatstva u proizvodnji hrvatske krške mesne govedine.

Bog nam daruje, a stručnjaci preporučuju

Sljedeći primjer je maslinarstvo odnosno maslinovo ulje koje u današnje doba osvaja i najzahtjevnija svjetska tržišta kakvonosnog maslinovog ulja. Podneblje se odlikuje velikim brojem sunčanih sati u dugoj vegetaciji masline i potrebnim razlikovanjem temperature između doba dana i noći. Kakvoći ulja dobro su prilagođeni postojeći kultivari maslina. Bog nam daruje, a stručnjaci preporučuju držite se agrotehničkih i tehnologijskih mjera.

Nije važno samo obraditi, gnojiti, rezati i zaštititi. Izlišno je ako se ne udovolji i čimbenicima valjane prerade. Sve to dobro su posložili hrvatski pobjednici nedavne svjetske uljarske smotre u New Yorku.

Svi ovi nabrojani hrvatski primjeri dobrih proizvoda misirske čistoće prekrasnih božjih darova s druge strane ukazuju nam da smo okruženi neiskorištenim bogatstvima.

Stoga budimo u svom nahođenju dostojni prihvatiti trajnu ulogu časnih hrvatskih poljodjelskih neimara.


Tagovi

Zapuštena bogatstva Autohtona pasmina Pasmina hrvatska šarena koza Maslinovo ulje Hrvatski primjeri dobrih proizvoda


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]