Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 11.08.2021. 16:30

Vrijeme je za razdvajanje natjecanja registriranih od hobi proizvođača

Na mnogim ozbiljnijim ocjenjivanjima u inozemstvu, pa i kod nas u posljednje vrijeme izdvojila su se natjecanja na kojima mogu biti samo registrirani proizvođači. Najdalje se otišlo kod ocjenjivanja vina.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 1.561
  • 283
  • 0

Tko ima najbolji kulen, pršut, rakiju, vino, ulje, džem, pivo, pa i tko pravi najbolje fiš paprikaš, čobanac, grah i slično. Lome se koplja, slavi se i poštuje najbolji. No, na svakom od tih natjecanja ima i onih koji su ljuti, koji misle da je nešto namješteno, da komisija ili suci nisu napravili svoj posao kako treba. Onda neki kažu da "ovaj i ovaj" to pravi samo radi natjecanja, a da za izlazak na tržište i nema takvu kvalitetu, a ni količinu.

Dosta je i nezgodna ta podjela zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Laici, koji čitaju u medijima, pa i na etiketama zlatnu medalju tumače prvim mjestom, srebrnu drugim, a brončanu trećim. Pa na kraju ni ne zna potrošač da onaj dobitnik brončane medalje među 100 natjecatelja ima plasman u donjoj polovici ljestvice uspješnosti po ocjeni komisije, a možda je po ocjeni bio i stoti.

I sam sam bio sudionik i promatrač, ali i izvjestitelj s mnogih natjecanja kvalitete. Jednom kada sam bio suorganizator kulenijade prije dvadeset godina dogodilo se da je pobijedio mladi proizvođač iz jednog našeg sela. No, kada smo htjeli kupiti nekoliko kulenova on nije imao više ni jednog. Pa je rekao da napravi desetak godišnje i da je dva poslao na natjecanje. Je li to u redu? Mnogi bi rekli da nije. Ali danas je taj proizvođač jako poznat i proizvodi velike količine i prilično je osuvremenio svoju proizvodnju.

Od ove godine samo registrirani proizvođači kulena

Možda je i izrastao u velikog upravo što je dobio poticaj zahvaljujući šampionskoj tituli. A i samo ocjenjivanje kazalo je da se ocjenjuje kvaliteta uzorka. Ne i količina proizvodnje.

Međutim, valjalo bi ipak razdvojiti hobi proizvođače rakije, vina, kulena, kobasica, pršuta i njih ocjenjivati odvojeno od onih koji rade ozbiljno za tržište, registrirani su i pod svim mogućim kontrolama. Uostalom, možete kupiti i kulen od prijatelja i poslati ga na natjecanje, ako niste zadovoljni svojom rakijom, uzmete od nekoga za koga znate da ćete kupiti dobru i pošaljete na natjecanje. I onda s tom medaljom, primjerice srebrnom za neko 20. mjesto - sebe reklamirate. Na mnogim ozbiljnijim ocjenjivanjima u inozemstvu, pa i kod nas u posljednje vrijeme izdvojila su se natjecanja na kojima mogu biti samo registrirani proizvođači. Najdalje se ipak otišlo kod ocjenjivanja vina gdje svako renomirano natjecanje podrazumjeva registrirane proizvođače.

Nakon duge tradicije ocjenjivanja kulena u osječkoj HGK iskočilo se pa se sada ocjenjuju kuleni pristigli na ocjenjivanje isključivo od registriranih proizvođača i koji su na tržištu, pa i etiketi takva medalja nosi svoju vrijednost. Međutim, zbog popularizacije, iz razloga što se na mnogim mjestima radi o više manje turističkim manifestacijama i dalje treba ostaviti ocjene domaćih proizvođača takvih autohtonih proizvoda.

Podiže to i kvalitetu, održava tradiciju, daje podstrek manjima, ali treba uvijek istaći da je netko osvojio medalju u kategoriji, primjerice velikih vinarija, ili onih malih, ili pak da je pobijedio u kategoriji proizvođača domaće radinosti. Dakle ne miješati proizvodnju kulena iz hobija, kao i i onu za tržište i trgovačke lance.

Ekstra kategorija za one kod kojih pratimo sljedivost 

Možda bi dobro bilo uvesti i kategoriju slučajnog odabira. Ode komisija u trgovine i kupi primjerice vina na polici i ocjeni ih. Jasno je da za ocjenjivanje stižu posebno odnjegovana vina. Ili da primjerice u trgovini kupite maslinova ulja i onda ih ocjenite, a ne ono koje pošalju proizvođači. Recimo, bilo bi zanimljivo kada bi kod onih koji su se prijavili na natjecanje otišli u pušnicu i komisija zajedno s gazdom odlučila koji će kulen uzeti za ocjenu, ili pak kobasicu, slaninu ili slično.

Ekstra kategorija mogla bi biti ocjena kulena, kobasice, pršuta ili primjerice slanine od onoga kod kojega pratimo sljedivost od proizvodnje hrane na polju, uzgoju svoje životinje, samostalnog klanja, obrade i zrenja proizvoda i izlaska na tržište. Takve bi stvarno trebalo posebno ocjenjivati i nagrađivati. Jer on ne smije grešku napraviti na polju, u štali, u preradi i zrenju, niti u marketingu.


Tagovi

Kulen Pršut Vino Ocjenjivanja Nagrade


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.