Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 23.06.2022. 12:00

Vinskom turizmu trebaju priredbe, pripovijesti i podučavanja

Od vinskog turizma koristi imaju proizvođači vina, pa onda odredište i lokalna zajednica. Kako još više privući putničare?

Foto: Martina Popić
  • 1.882
  • 45
  • 3

Oduševljen sam nedavnim posjetom vinogradarskom kraju, majci vina, Baranji.  Uz uživanje rajske kotlovine navuklo me na čari čudesne grašice kojoj su svi gosti na imanju dali vrhunske ocjene. Ovo snažno sladorno vino pretočeno preko grašice okusima sunčane tople i mirisne Baranje, ponos je hrvatskog vinarstva. Podrumi u vlasništvu kuće Gerštmajer prisjećaju se nekoliko stoljeća vinskih događanja.

Dodatna usluga turistima, prihod vinarima. Kako vinarstvom ojačati putničarstvo.

Ono zahtijeva veći opseg prodaje, novu tržišnu nišu, provjeru novog proizvoda i podučavanje potrošača.

Od vinskog turizma koristi imaju proizvođači, pa onda odredište i lokalna zajednica.

U posljednja dva desetljeća za njega je naglo poraslo zanimanje. Mnoge županije i vinari promiču svoje vino prigodom posjeta putničara.

Baranjsko Banovo brdo ima svoje pripovijesti

Udružuje se proizvodnja i prodaja s turizmom. Vino, vinogradari, vinarije i posjetitelji njegove su glavne sastavnice. Uspješan doživljaj koji nudi ta vrsta putničarstva ovisi podjednako o gledištima vinara koliko o potrošačima, toliko i o kakvoći vina i mjesnim privlačnostima.

Glavne aktivnosti vezane su za uzgoj grožđa i proizvodnju vina, a ona je dodatna usluga turizmu. 

Opstojnost vinogorja i vinarskih gospodarstava vidim i u poboljšanju turističkih usluga na vinskoj cesti. Slijednost proizvodnje i vjerodostojnost kakvoće vina, temelji se na imenu vinara i zadrugara, te na pripovijesti koja sadrži način proizvodnje te običajima i događajima u svezi s njom.

Pripovijesti za putničare

Ima raznih vrsta turističkih vinskih priredbi i pripovijesti.

Na hrvatskom jugu mnoštvo je proizvođača vina izvornih kultivara podrijetlom iz povijesnih utvrda odnosno kaštela. To je istoznačica za poznata francuska, Chateau proizvodnje. U mnogim utvrđenim seoskim dvorcima, kaštelima, vinarije su čuvale svoje zalihe. Pučani su ih branili od osvajača koji su harali tim područjima. Opustošeni vinogradi brzo su se oporavljali.

S takvim i sličnim pripovijestima za putničare možemo ući u doživljajnu kartu hrvatske turističke ponude i promaknuti domaće vinogradarstvo, upotpuniti ga kulturom življenja hrvatskih težaka u tradiciji europskog.

Vinski doživljaj u vinariji Gerštmajer 

Doživljaji vinskih turista mogu biti različiti, od posjeta vinarijama uz vinska natjecanja, priredbe  i kušanja, do ozbiljnog učenja o vinogradarstvu i vinarstvu. On je često usklađen s jelom, kao i uživanjem u okolnom krajobrazu. Stoga podrazumijeva više zabave i uživanja.

Takvo odredište želi ostvariti veći broj posjetitelja i veću potrošnju, zadržati stare i privući nove posjetitelje.

Pridonosi stvaranju tržišta i osigurava produžetak putničarske sezone.

Lokalne zajednice vinarstvom privlače nove goste, započinju  nove uslužne djelatnosti i potiču mjesnu ponudu.

Muljače su ovdje noge u divojke

Slijedeća pripovijest može početi ovako:

U vinogradu sam kod svog prijatelja. Dobro je krenulo, nije oprhnulo. Tribat će skidat zaperke. Posli kiše opasno ga ostavit bez polivanja. Plamenjača tek što nije. Zna spržiti preko noći. Valja pripazit na crvenog pauka. Stavio sam močiti galicu, pripovijeda mi moj vinar.  

"Vinograd puni silovitošću, bistri um, iskri, snaži i buja tilo".

Gospodara vraća u djetinjstvo, prati radove djeda i oca.

Ovdje u vinogradu turisti započinju vlastitu pustolovinu, otkrivaju strast, užitke i ljepotu trajanja.

I opet triba plivit, polivat, gnojit, škropit, poprhnuti tlo i zamlađivati.

Kada počme šarati, lug će ga, triba ga poprašit.

Kada zori da ga zaobiđu čoci, čuvaju ga pudari, pripovijeda gospodar: "Trganje je svečanost u nas Hrvata. Muljače su ovdje noge u divojke".

Danas berba slovi, tek kao nedostatno iskorištena turistička priredba.

U berbu uključiti turiste

Drvene bačve daju vinu vrijednu trijeslovinu i pune ga šumskom mirisnom osmudinom.

Brana hudim vinskim gljivicama, sumporni je cvijet skriven uzduž bačvinih duga i obruča.

Slijed punih drvenih bačava po veličini čuva vino od prekomjerna kisika, jača ovinjenje i potiče prirodno sazrijevanje.

Nadiru mi misli kao potka mogućem sadržaju putničarskih brevijara.

Vinska idila u vinarskoj konobi, nastavlja se kušanjem plavine. Vino zrelog vinograda sa starim štihom pune okusnosti. Jača mi tek i pomalo me hrani mrvicama otopljenog triješća, upijenih paljaca i navoštenih bačava.

Isplati se doći i boraviti u vinogradarskom kraju. Turisti će posjećivati ovakve vinograde, drevne konobe i učiti povijest pravih gospodara.


Fotoprilog


Tagovi

Vinski turizam Vino Proizvodnja vina Putničarstvo Grašica Graševina Gerštmajer


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!