Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priče iz zaleđa
  • 30.10.2017. 16:30

Uhljeb i degustacija na Raskrižju

Svoje vino dao je i vjećnik Budislav Džepna, zvani Uhljeb. On ti je u pešest nadzorni odbora, ne živi od polja i vina, ali već je više puta nagrađivan i to na puno jačin natjecanjima od ovog na Raskrižju. Biće napeto, napetije od okršaja Todorića, Plenkovića, Ramljaka, Esdepea, Mosta i Saborskog povjerenstva oko Agrokora. Jer, ako Uhljeb ne pobjedi morda se ocjenjivanje i poništi?!

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 961
  • 88
  • 0

Čoviku moreš svašta reći, opcovati i njega i ženu mu, al nemoj mu reći da mu vino nevalja. To je smrtni grih, započinje pobratin Markan. Zna on kako će okupti ljude oko našeg stola na Raskrižju, podenovo sada kad je vrime od pritakanja i kušavanja. Moje je grom gromova, nikad bolje, odma će Živko stričov.

E biće si malo doda cukra, dobaci Ante Maltež. U mom nema ništa neg kako ga je Bog da, nastavlja Jure pokojnog Stipana.
Ko kuša moje, vaik će ga biti žedan, prsi se Šimun, unuk Ćire Jalovača.

Moje vako, moje nako, bez cukra i biculfita, bez sumpora, već se izbistrilo, mirli na još, nemore biti bolje. Moje je najbolje.. I tako rič po rič, bićerin po bićerin, počelo se i pičkarat. Ćaćina, materina, ajde ti lipo u tri .. Da pobratin Markan nije intervenira 100 posto bi došlo do svađe, a morda i tuče.

Stante ljudi, što ste se zapinli. Ajmo lipo sva vina kušat i ocjenti kakvoj čije, pridloži Markan. Misliš da svak svoje donese amo na Raskrižje, upitno će Živko stričov. Il da iđemo od kuće do kuće i probamo svačije na licu mista?!

Uzorki iz konoba

Dok uni tako nagađaju i palamude sve iz prikrajka prati mali Ćupo. Čini fintu, pravi se nezainteresiran, zvirka okolo i uvik ništo dirka po onom svom mobitelu. Ajfonu. Morda je koga i zva, sla poruke, inšomo kad je rasprava o ocijenjivanju vina krenla krivin puton, brez izgleda da ikad išta bude održano, evoti na Raskrižje, ka naručen, nenadano uleti okorjeli agronom Tumac.

U čemu je problem, upita on još s vrata, a kad je sasluša sve, on ćet odrišto: Ocjenjivanje mora bit pošteno po svim pravilin. Il ga neće biti, reče Tumac. Znači, nećete sami donosti uzorke svog vina.

Mali Ćupo i ja, dolazimo u vaše kunobe i podrume te iz bačve il bocuna kojega vi rečete ulivamo u bocu od litre vino za ocjenjivanje. Na bocu se upisuje broj, šifra, tako da uni koji budu ocjenjivali ne znaju čije je koje vino. El jasno?! Triba dogovrti s gospodarom krčme na Rakrižju da nan da ključ od gostinske sobe. Tamo ćemo stavti sve uzorke. Nema otvaranja do degustiranja i ocjenjivanja.

E, a ko će ocjenjivat, pita Živko stričov. Da nebi bilo namištaljke i privare?! Neš ti vinara pa će vas varat. Reću Grubišiću da dovede svoje profesionalce, ocijenjivače s certifikatom, ako znate što to znači?!

Svi osin Ćupe

Oni su van stručnjaci, enolozi ovlašteni za ocjenjivanje. Ocjenjuju bistroću, boju, miris i okus vina, svakog pojedinog vina, upisuju bodove u formular i zbroje ukupne bodove. Sve prikontrolira precjednik Ocjenjivačke kumisije i prema broju bodova pravi rang listu.

Tko od mogućih 100 skupi od 75 do 79,9 bodova dobiva brončanu, od 80 do 84,9 srebrenu i od 85 pa dalje zlatnu.Titulu šampiona osvaja ko dobije najviše bodova, pojašnjava Tumac. El, jasno?! Ako je svima jasno, pridlažen da od sutra mali Ćupo i ja počnemo prikupljat uzorke, prikosutra ocjenjivanje, u nedilju proglašenje pobjednika. Ako se gospodar složi na Raskrižje ćemo dovesti i Škoru, ako ne pristane Mladen Grdović, pa nek jednom i ode na Raskrižju bude fešta kakve dosad nije bilo. Potpaljuje Tumac, znajuć da svi strahuju od ocjenjivanja pa da se nebi pridomislil onće brženbolje na glasanje. Tko je "za" nek digne ruku?

I, isukrstam, svi digoše. Svi osin malog Ćupe, jer un ionako, obzirom na svoju ulogu, triba bit suzdržan. A da nebi bilo nikakve sumlje, nedajbože sukoba interesa, un svoje vino neće ni dat na ocjenjivanje.

Vino da i Uhljeb

Od konobe do konobe, skuplo se okupno 19 uzoraka. Deset crnih i devet bilih, što iz našeg što iz susjednih mista. Svoje vino da je i vjećnik Budislav Džepina, zvani Uhljeb. On ti je u pešest nadzorni odbora, ne živi od polja i vina, ali već je više puta nagrađivan i to na puno jačin natjecanjin od ovog na Raskrižju. Olamlani se okitja zlatnom medaljon i na regionalnom natjecanju VincekovoFest. Biće napeto, kaže pobratin Markan.

A ako Uhljeb ne pobjedi morda se ocjenjivanje i poništi?! Svašta se šuška po selu. Ovo Todorić, Ramljak, Plenković, Sdp, Most, Saborsko povjerenstvo i to kako političari jedan drugom vadu mast oko Agrokora nije ni sjena.

Foto: Pixabay/congerdesign


Tagovi

Raskrižje Degustacija Uhljeb Todorić Ramljak Agrokor


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."