Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nije nego
  • 06.10.2021. 10:45

U Istri će neki i preskočiti berbu? Desetkovan urod u maslinicima od Savudrije do Prevlake

Već se priča o poskupljenju maslinovog ulja, a najavljuju to i učestale krađe tekućeg zlata. Hoće li stvarno poskupjeti najbolje znaju veliki proizvođači, distributeri i trgovci. Za njih je loša maslinarska godina, prigoda da se prodaju zalihe.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
  • 2.490
  • 170
  • 0

Ako je suditi po lopovima i stanju u maslinicima pred berbu, maslinovo ulje će sigurno poskupjeti. Lopovi kradu što se traži i što se može dobro i brzo unovčiti, a to u posljednje vrijeme nisu nakit i slične dragocjenosti, već - tekuće zlato.

To potvrđuje i jedna od posljednjih teških krađa o kojoj je izvjestila zadarska policija. Radi se o tome da je "nepoznati počinitelj  u ulici Nikole Božidarevića u Zadru provalio u kuću 31-godišnjeg vlasnika odakle je ukrao 130 litara maslinovog ulja". U nastavku policijskog priopćenja navedeno je da materijalna šteta iznosi više tisuća kuna te da je “protiv nepoznatog počinitelja nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške krađe”. U svibnju, na Pagu i ranije, kada su za prodaju počeli prispjevati mladi janjci redale su se jedna za drugom provale u štale, a kad je “štađun” od pršuta, u konobe.

Jednostavno, lopovi kradu što valja, što je “in” i može se brzo i dobro unovčiti.

Urod podbacio 70 do 80 posto

Sad je na udaru maslinovo ulje. Zašto? Stanje u maslinicima na cijelom jadranskom području, od Savudrije do Prevlake, je takvo da, uz izuzetke na pojedinim lokacijama, uroda neće biti ni trećinu od lanjskog. Pojedini maslinari u Istri će berbu i preskočiti. Nema se što brati. Generalno urod je za 70 do 80 posto slabiji nego lani. Zašto? Razloga je više, a glavni su klimatološke nepogode i štetnici.

Istarski maslinarski guru kako nazivaju agronoma Edija Družetića sve je sažeo u nekoliko riječi. Zima je bila topla, proljeće ledeno, čitavo ljeto bez kiše i pustinjske žege. Podsjetimo da je u travnju  kad je vegetacija već uvelike krenula naišla hladna fronta. Temperatura se u noćima od 6. na 7., 8. i 9. travnja na pojedinim mikrolokacijama, u udolinama i na nižim nadmorskim visina spuštala i do minus 9 Celzija. Pomela pupove tako da je od 5,5 milijuna stabala, koliko se računa da ih ima, već na startu njih 20 posto ostalo bez ikakve šanse za ikakav urod.

Što nije stradalo od suše, dohvatili su štetnici (Foto: N. Jusup)

Potom je u fazi cvatnje i oplodnje tako reći preko noći naišao topli val. Enormno visoke temperature za to doba godine spržile su cvat, a i ono što je ostalo na većini lokacija ostalo je “kilavo”. Takvi plodovi su ubrzo pocrnili i otpadali.

Kumovali i štetnici svrdlaš i moljac

Zbog suše masline su nastavile odbacivati plodove i tijekom srpnja, kolovoza pa i u rujnu do prvih mjestimičnih kiša. Otpadanju plodova kumovao je i štetnik svrdlaš koji je i ove godine počinio velike štete na mnogim maslinicima gdje je ostalo nešto maslina. 

Pogotovo tamo, kaže dr. Ivica Vlatković, gdje su suhozidi, gromile i škaljevita tla gdje on preživljava. A svrdlaš počne štetiti već od cvatnje, jede cvjetove, poslije ubada plodove i hrani se sa sjemenkom, a bez sjemenke odnosno koštice nema ploda. Pocrni i otpada. Oni plodovi koje svrdlaš ubada kad porastu, doduše, nisu otpali, ali su izobličeni i u njima ima manje ulja.

Uz svrdlaša tu svoje je odradio i moljac. Rezultat se pokazuje ovih dana kad njegova ličinka izlazi, buši rupicu tamo gdje je peteljka. Ona se suši, a plodovi, naoko zdravi, otpadaju. Uzimajući u obzir sve te i druge nedaće dr.sc. Josip Ražov ovogodišnji mizeran urod, koji može biti još i manji, ako se nakon ovih posljednjih kiša pojavi maslinina muha, sumira ovako: Lanjski rekordan urod odnio je 20 posto ovogodišnjeg, 20 posto hladni val, 20 posto žege i suša, 20 posto štetnici i tako od mogućih 100 posto za berbu ostaje 20 posto.

Najgore će proći mali i srednji uzgajivači. Veliki proizvođači, profesionalci koji si to mogu priuštiti, dobar su dio uroda spasili navodnjavanjem i noćnim prskanjem.

Nakon svega logično je upitati ne hoće li nego koliko će poskupjeti maslinovo ulje?

Poskupljuje i prerada u uljarama

Iz Istre, gdje će neki maslinari čak preskočiti ovogodišnju berbu, stižu najave da hoće. Poznati maslinar Klaudio Ipša podsjeća da cijenu nisu mijenjali 15 godina. Sada su prisiljeni, ne samo zbog lošeg uroda, nego i svih drugih poskupljenja. Sve je poskupilo od repromaterijala do radne snage. Isto govori mladi zadarski maslinar, magistar egronomije Josip Pavlica. Poskupila su gnojiva i zaštitna sredstva. Troškovi proizvodnje popeli su se i do 70 kuna po litri ulja. Poskupjet će i prerada u uljarama. Vlasnici kažu da su na to prisiljeni jer je cijena struje skočila 40 posto što im prestavlja najveći problem.

Generalno, urod je za 70 do 80 posto slabiji nego lani (Foto: K. Šimac)

Što će odlučiti veliki proizvođači, distributeri i trgovci?

O neizbježnom poskupljenju maslinovog ulja žustro se raspravlja i na društvenim mrežama.

U Fejsbuk debatama ima različitih mišljenja pa i takvih da - maslinovo ulje neće poskupjeti! Tako misli i Tomislav Filipović, vlasnik NIR analize. Ulje poskupljuje? I to je, navodi on, moguće u nekim ozbiljnim proizvođačkim zemljama, ali to kod njih nije alibi… Ako to postavimo u omjere naše proizvodnje, 95 posto hobisti iliti amateri i samo pet posto profesionalci koji žive od svog rada, iznimka nije pravilo, ali u ovom slučaju jest. Amateri ne rade agrotehniku kao profesionalci, već imaju filozofiju kako Bog da. I radi takvih ulje poskupljuje. Profesionalac nikad neće poskupiti ulje!, izričit je Filipović pozivajući se i na primjer kolege maslinara u Istri koji je profesionalac i ima uljaru.

Prigoda da se prodaju zalihe

Na primjedbu Olivera Ugrinića da upravo hobisti iliti amateri imaju najbolje ulje "kako ga je Bog dao“ bez prskanja svim i svačim kao što rade profesionalci, tako da bi on ulje kupio najradije od amatera, Filipović je odgovorio:

Profesionalac radi po propisima bilo ekološki ili konvencionalnim pristupom. Velike su kontrole i puno toga na kocki. Vi možda mislite na hobiste tj. amatere koji rade zaštitu od oka. Ili isto ne rade zaštitu, pa je maslina nerijetko trula, puna rupa i kanala koje su razlog netretiranja protiv štetnika. Mislite li da je ulje dobiveno od takvih manje štetno od onih tretiranih, branih nakon karence…?, upitao je na kraju.

Očekuje nas poskupljenje maslinova ulja? (Foto: Katja Šimac)

Koliko ljudi toliko mišljenja. U điru je i inflacija, a hoće li ulje stvarno poskupjeti najbolje znaju veliki proizvođači, distributeri i trgovci. Za njih je loša maslinarska godina, prigoda da se prodaju zalihe. Kao i uvijek odlučit će ponuda i potražnja. A, ako je suditi po lopovima - maslinovo ulje će sigurno poskupjeti. Samo - čije?!


Tagovi

Loš urod Krađe Inflacija Ponuda i potražnja


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."