Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 21.10.2016. 13:30

Treba li nam ministar pravnik ili pak psiholog?

Znajući da ću mnoge naljutiti moram istaknuti da je ipak Tolušić najbolji izbor. Pravnik. Pa sve što se radi u poljoprivrednom ministarstvu i je pravo.

  • 5.850
  • 760
  • 0

"Pa zar nam sada svima treba da nam poljoprivredu vodi pravnik? Ne mogu vjerovati da među agronomima i seljacima nema čovjeka koji može voditi taj resor. Pa on ne zna razliku između holsteina i simentalca, mandarine i naranče." E tako govori jučer i danas agro javnost u Hrvatskoj.

Ali znajući da ću mnoge naljutiti moram istaknuti da je ipak Tolušić najbolji izbor. Pravnik. Pa sve što se radi u poljoprivrednom ministarstvu i je pravo, Europska unija i kontrola. Imali smo i agronome, i ljude koji dobro poznaju dio poljoprivrede, a imali smo i doktore znanosti. I oni su se pokazali kako su se pokazali. Dobro bi bilo da neki od pomoćnika bude i psiholog, jer neke u Ministarstvu treba dobrano protresti i priopćiti im činjenicu da je došlo vrijeme da se ozbiljno prihvate posla.

Nije bitna struka ako čovjek radi ono što treba

Koga uopće uzeti na takvo jedno mjesto, ili fotelju koja je u biti jako teška? Vrlo je to težak resor za voditi. Može li Tolušić biti bolji od drugih, vidjet ćemo tek kada budemo znali sve pomoćnike i zamjenike, ravnatelje agencija. I mora napraviti nešto što Romić nije.

Sve ih treba promijeniti. Ako na svakom mjestu bude imao dobrog suradnika ili suradnicu, onda njemu stvarno ne treba znati razliku između mandarine i naranče. Ima onih koji će to trebati znati, a on će morati znati stvoriti, a najviše pravno, sve potrebne uvjete da mandarine proizvedemo, a krave vratimo na selo. Kakve veze ako je netko u agro resoru jako dobar i priznat stručnjak u nekom od područja? Kakvu ja imam prednost kao diplomirani agronom za stočarstvo?

Od vinograda do kanala

Mogu li biti ministar poljoprivrede nad nekim tko je agronom za ratarstvo ili pak vinogradarstvo? Pa nam se dogodi da dođe Čobanković iz sektora vinogradarstva i vinarstava pa se sve okrene na to područje. Pa nam Romić kao doktor iz navodnjavanja postane ministrom, a onda kao novinar bar jednom mjesečno prisustvujem događajima iz područja vezanih za tu problematiku. Nagledao sam se posljednjih mjeseci kanala i kanala kao nikada do sada. A poljoprivredu pratim još od vremena Mateja Jankovića, učitelja iz Vrbanje.

Jakovina. E valjda je samo on bio stručnjak za sve upropastiti. Dominković je pak stalno gurao govedarstvo jer je stigao iz PIK-a Vrbovec. I tako redom. Sada pravnik koji treba dobro rukovoditi svojim suradnicima. Kako će mu to ići od ruke vidjeti ćemo. U biti, ovo je eksperiment. Ali što se tu može. Ako uzmete nekog iz sektora makro agroekonomije i menadžerskog sektora tko bi bio idealan za takvu poziciju, onda ste uzeli čovjeka koji je bio bar dijelom karijere vezan uz Agrokor i dobili ste rep. Taj isti rep bi dobio da opet uzme nekoga s fakulteta. Uf. Sad će se oni ljutiti. Ali oni su ipak daleko od realnosti i prakse. I tako su spori i neokretni da je bolje da rade ono što najbolje rade. A to je da pišu radove i muštraju studente. Netko od poljoprivrednika koji imaju svoj OPG? Ima ih. Ali Plenković se nije usudio, kao što se nije usudio uzeti i nikoga tko je radio u Ministarstvu? Primjerice Majdak ili Kovač. Privatnici u poljoprivrednom poslu nakon Jakovine će teško proći.

Na poljoprivredi se lome zubi

Mogu oni biti i pametni, i sposobni i poznavati jezike, no te firme u Hrvatskoj uvijek imaju problema s poslovanjem. I ne može se naći vlasnik, a da poslovnih problema nije imao. Nije moguće imati firmu u Hrvatskoj, a da nemate u poljoprivredi nekih problema. Ako je Plenković već htio tako nešto kao što je Tolušić, bolje da je uzeo nekoga iskusnog političara od autoriteta. Ali vjerojatno si nitko od takvih ne žele uništiti autoritet na ministarstvu na kojem svakako lomite zube. Tolušić je mlad i pristao je na to. Svakako u nekom sektoru neće uspjeti. Slavonac je. Iz poljoprivrednog je kraja. Valjda će se snaći.

Mora se znati da postoje aktivnosti u Ministarstvu koje su vidljive, a koje nisu. Te vidljive često zovemo kozmetikom. Prvo će se morati pozabaviti onime što je vidljvio, a to su problemi u ratarstvu i stočarstvu. Tu nek krene nešto raditi pa onda može mirno rješavati sve drugo. A kad tamo nešto pokrene, jasno je da to treba trajati pa će imati mir bar dok udruge poljoprivrednika ne shvate da ne ide. Ako, daj Bože, bude bilo dobro, a onda je pobijedio!

Fotografiju ustupilo Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministar Poljoprivreda Tolušić Jakovina


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo