Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 24.08.2015. 17:05

Što ste se rasplakali nad tim IMT-om?

Stari Ferguson kako smo ga zvali. IMT ode u povijest. Pa otišao je još prije 25 godina. A možda i više kada je stalo praćenje suvremene tehnologije.

  • 12.591
  • 516
  • 0

U jednim hrvatskim dnevnim novinama rasplakali su se što je u stečaj otišao beogradski IMT. I ne samo da je otišao, nego je prestao s proizvodnjom. Radnici, to što ih je još bilo, otišli su s otpremninama.

IMT je gotov. Nije mu bilo spasa ni prije pet, ni 10 ni 25 godina. On jednostavno nije bio dobar. I traktor koji je proizvodio u zadnje vrijeme bio je blagi očaj. Više ni u Srbiji, ni na Kosovu, ni u Makedoniji nije mogao naći kupca. A hvala bogu da su naši poljoprivrednici takvi, ipak razvijeniji negoli mi to želimo priznati, da u njihovom dvorištu nema mjesta za novi IMT.

Na Balkanu više nema mjesta za IMT

Ima još starih Fergusona, onih 560, 539 i sličnih koji služe kao nekakva pomoćna radna snaga i za prijevoz nerasta do krmače. Ali kupiti danas tako nešto. Ma nema veze sa stvarnošću. Svojevremeno, a i danas to radimo, znamo u Osijeku plakati za našom šibicarom. No, vremena su otišla. Ljudi više ne kupuju šibice. A i one se u tim količinama koje smo nekada proizvodili u cijeloj tvornici, danas proizvode na jednom stroju koji stane u garažu. Isto i Tvornica olovaka Zagreb. Pregazila ih tehnologija i jednostavno ne mogu proizvoditi. Danas se olovke mogu proizvesti u dnevnoj sobi.

Prošla su ta vremena

A traktori koje su pravili u Beogradu prave u drugoj tvornici u Rakovici. To jednostavno ne može zadovoljiti današnje proizvođače hrane. U Vojvodini? Bože me sačuvaj. Tamo tek nema što raditi taj crveni IMT za kojim plaču. Takvih tvornica i proizvođača je bilo i u Hrvatskoj, i u Srbiji, i u Mađarskoj, i u svim okolnim zemljama. No, potrebni su ipak veći tehnološki zahtjevi i bolji proizvodi. Tih novaca teško je dati za proizvodnju nekog novog IMT-a. Prošla su ta vremena. Danas kupiš motor i ugradiš ga, pa kupiš gume i stakla i tako redom sve dijelove i u bilo kojoj tvornici sa 100 radnika sastaviš godišnje 300 pravih traktora.

Očito je netko lud

I opet bi IMT pao. Prodaje se i marka, a ne samo traktor kao traktor. U Hrvatskoj su svoje traktore, a koji su svemirski brodovi za IMT, pokušali prodati mnogi trgovci. I slomili su zube. Nisu uspjeli. A oni su prodavali vrhunske traktore. A prodavati IMT? Očito ga je netko lud u Srbiji držao i financirao plaće, pogon i tko zna što je sve vuklo. I mora se priznati. I tehnologija koja je zatekla raspad Jugoslavije u IMT-u je bila velika nula i pravo je čudo da je do danas ta tvornica opstala.

Čudo da je i opstao toliko dugo

Menadžerima IMT-a sada treba dodijeliti Nobelove nagrade za ekonomiju za taj poduhvat. E sada vjerojatno i tamo nastaje nova era. A to je moguće. Da u istom pogonu, neka nova firma sastavlja neke traktore koji bi se bar mogli prodavati na tržištu Vojvodine. Negdje dalje? Teško. Karte su već raspodjeljene na tom stolu. Valja podsjetiti i da je stari John Deere krenuo s proizvodnjom plugova. Sigurno je i tada kada su prešli na traktore netko kukao za proizvodnjom plugova. No, tehnologija je danas jako brza.


Tagovi

IMT Traktor Beograd Mehanizacija Jugoslavija IMT 560 Menadžer Plaća Rakovica Beograd Mađarska Vojvodina TOZ Makedonija Šibicara Stari traktori Tehnologija Modernizacija Pogon Massey Ferguson Steyr Proizvodnja plugova


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]