Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 28.07.2020. 08:20

Što ako obitelj mora u samoizolaciju ili se zarazi - tko će obavljati poslove na OPG-u?

Bi li možda mogli napraviti članak o jednoj strašnoj situaciji koja može pogoditi svaki OPG - samoizolaciji, stigla mi je neki dan poruka. Porazgovarao sam s nekoliko liječnika.

Foto: Depositphotos/Gorodenkoff
  • 2.107
  • 143
  • 0

Dobio sam nedavno poruku: Bi li možda mogli napraviti članak o jednoj strašnoj situaciji koja može pogoditi svaki OPG - samoizolaciji. Bavimo se uzgojem i prodajom voća i povrća. Glavna sezona nam je od lipnja pa sve do travnja sljedeće godine. Na polju smo trenutno svaki dan po više od 10 sati, što zbog berbe, zaštite ili navodnjavanja. Zamislite što bi bilo da se ispostavi da netko od nas ima virus? To znači da svi ukućani moraju najmanje na 14 dana u samoizolaciju.

Pokaže li se da smo pozitivni to je još barem 21 dan izolacije. Je li netko od ovih iz stožera ili politike mislio na taj scenarij? Za vrijeme samoizolacije cijela sezona, urod i naš novac za život u narednoj godini odlazi u propast. Kako se oporaviti od toga?

Tim riječima Marko Combaj, povrtlar iz Kašine pokraj Šestina, ukazuje na potencijalni problem svakog gospodarstva. U konkretnom, svaki dan netko iz obitelji mora na plac na Dolac. Njima na posao svaki dan moraju doći raditi ljudi koji nisu iz obitelji. Puno je tu pitanja. Imate li povrtnjak, plastenik, štalu, primjerice s kravama, kako da vam radnik dođe raditi kada ste vi u izolaciji na toj adresi? Ako ste zaraženi, vjerojatno je da će i drugi članovi biti zaraženi.

Što je bliski kontakt?

Međutim, mnogi su prvo bili u samoizolaciji 14 dana, pa su onda na nekom zadnjem testiranju prije izlaska iz izolacije ispali zaraženi. I onda su dobili još 14 dana, još testiranja. Čekanja dva pozitivna testa. Sve to vrijeme kod kuće. Nije problem ako ste sami sa svojom obitelji jedini angažirani, ali u slučaju kakav je naš čitatelj iz Kašine to nije slučaj.

Porazgovarao sam s nekoliko liječnika. Sa zaraznog odjela, opće prakse, a i jednom epidemiologinjom. Prilično su svi neodređeni. Ako je samoizolacija u pitanju, a test negativan svi kažu da nije problem da vanjski radnici dođu raditi. Važno je da prilikom posla gledaju da nisu zajedno u istoj prostoriji, da rade na udaljenosti većoj od metar ili dva, pa i ako na kraju postane taj samoizolirani pozitivan, ako nije bilo bliskog kontakta, radnik ne mora ići u samoizolaciju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije.

Što je u tom smislu bliski kontakt? To je, kažu, da nisu duže od 15 minuta zajedno boravili u zatvorenoj prostoriji te da se nisu rukovali. Međutim, epidemiolog upozorava da je plastenik zatvoreni prostor. Drugi mi, pak, kažu da bi prije zaključka obišli plastenik ili štalu i odlučili je li to zatvoreni prostor. Kažu da i zaraženi može raditi, ali u trenucima kada nikoga drugog nema u plasteniku, stakleniku, štali.

Ali, odlazak na prodaju, dostavu i svaki izlazak iz mjesta samoizolacije ne dolazi u obzir i tu se moraju snaći kao kada bi se dogodila i neka druga bolest. Tu nema pomoći.

Čak i u slučaju samoizolacije - posao staje?

Dakle, vrlo često brojni poslovi u poljoprivredi uzrokuju bliske kontakte pa doista veliki problem nastaje kada na takvom imanju dođe do pojave zaraze. Gotovo sigurno obitelj zaraženog odlazi u samoizolaciju. U tom slučaju, što je teško, za sve poslove izvan kuće mora se naći rješenje, a jasno je da to nije lako. Poslovi u poljoprivredi su specifični i ne zna ih svatko raditi. Iako se sada zna da se hranom i robom ne prenosi zaraza, situacija nije zgodna jer naši poljoprivrednici nemaju rješenje za tih mjesec dana kako posao ne funkcionira.

I kako kaže Combaj, upravo zbog toga oni moraju biti jako oprezni jer da se ne daj Bože nekome od njih dogodi makar i samoizolacija - posao staje. Svaki dan neobavljanja posla na povrću, voću i štali, a također i u preradi je pogubno i ostavlja trajne posljedice u proizvodnji čija će se šteta vući narednih godina. Svaki komad povrća ili voća koji nije na vrijeme ubran uzrokuje bolesti.

Epidemiolozi, kad je u pitanju izolacija kontakta zaraženoga koji je negativan, dozvoljavaju da se navedu dvije adrese na kojoj će biti. Dakle, ako plastenik ili štala nije na adresi boravišta, mogu navesti kao drugu adresu ovu na kojoj se nalazi imanje ili pogon. Ali moraju biti na jednoj od tih.

Inače, Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije. Između ostalog, preporuka navodi: Osobe koje tijekom razdoblja samoizolacije od 14 dana ne razviju niti jedan simptom kompatibilan s COVID-19 (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, nedostatak zraka/kratak dah, nagli gubitak mirisa, okusa ili promjena okusa) mogu se vratiti na svoje radno mjesto bez provedbe testiranja. 


Tagovi

Korona Virus Selo Plastenik Štala


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije