Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 04.04.2021. 14:00

Stare sorte kukuruza zahtevale su veći razmak i danonoćni rad

Kako je kukuruz uopšte stigao do nas i praktično iskorenio glad u evropskim zemljama, kako se nekada sejao i koliko je danas zastupljen u svakodnevnoj ishrani, više u narednom tekstu.

Foto: Renata Prusina
  • 1.228
  • 133
  • 1

Iskusniji poljoprivrednici tvrde da ne vredi sejati kukuruz pre 25. aprila, ali do tada sve pripreme moraju da budu završene. Posle dubokog oranja, u jesen ili proleće, zemlja se najpre obradi tanjiračom, zatim i setvospremačem, kako bi bila rastresita, kakva ovoj kulturi odgovara.

Bez izuzetka, mnogi hvale jesenje duboko oranje, jer se zemljište, u toku zimskih meseci, bolje pripremi. Kad je sve obavljeno, i, prema proceni poljoprivrednika, zemlja dovoljno zagrejana, pristupa se setvi. Uz upotrebu mehanizacije, nove sorte kukuruza seju se na 10, 15 centimetara razmaka, a imućniji zemljoposednici već imaju mašine koje rade uz GPS uređaje.

Sa sezonom setve i sezona preloma

Ne tako davno, ovakva oprema bila je u rangu naučne fantastike: umesto pluga za 12 brazdi, traktori su vukli jednobrazni ili dvobrazni plug, tako da je ceo posao trajao znatno duže i za poljoprivrednu porodicu ili zemljoradničku zadrugu predstavljao celodnevni, a ponekad i celonoćni rad. Ondašnji traktori bili su ne samo manji nego i manje stabilni, pa, ako bi traktor skliznuo u razor, to bi se obično završilo prelomom ruke za traktoristu.

Upravo u sezoni priprema za setvu počinjala je i sezona pune pripravnosti na svim odeljenjima hirurgije i ortopedije u bolnicama, zbog povreda poljoprivrednika na radu.  

Pre pojave traktora, plug su vukli konji ili volovi, zavisno od podneblja. U Banatu su to obično bili konji, jedan ili dva. Priprema zemlje za setvu zahtevala je mnogo rada, a odlaganja nije smelo da bude. Odavno su poljoprivrednici zapazili da kukuruz mogu da zaseju i ranije nego što je običaj, ali, tako zasejan jednostavno neće nići pre nego što dovoljno otopli jer je u pitanju ipak biljka poreklom iz toplijih krajeva.

Rizik od suše je ostao isti

Nekadašnje sorte, prema predanjima, sejane su u razmaku od najmanje pola metra i odlikovale su se većim klipovima od današnjih. Ceo posao obavljan je ručno, ljudskom radnom snagom. Uz odgovarajuću pripremu i povoljne vremenske prilike, poljoprivrednici su mogli da se nadaju dobrom rodu, premda je kao i uvek prisutan rizik, naročito od suše u doba kad se naliva zrno. Ova situacija se nije izmenila do danas uz svu mehanizaciju.

Ova kultura nije autohtona evropska vrsta, zajedno sa paradajzom i krompirom stigao je iz Amerike. U svojoj staroj domovini tretiran je kao sveta biljka starosedelaca obe Amerika i pripada grupi namirnica koje su praktično iskorenile glad u Evropi. Od kukuruza i kukuruznog brašna spremaju se ukusna jela, koja su pod različitim imenima ušla u jelovnike.

Kukuruz je nastao kultivisanjem biljke teosinte: Kako se dalje razvijao?

U Banat je stigao u doba turskih osvajanja, a i samo ime je turcizam i znači - sirotinjski pirinač, jer su krupno samleven najbrojniji slojevi stanovništva koristili kao zamenu za pirinač u pilavu i drugim jelima. Narodi Evrope brzo su se navikli na novu biljku na svojim njivama uviđajući veliku korist koju imaju od nje i danas je gaje gde god postoje uslovi za to. Svi ostaci zelene biljke kukuruza mogu da se koriste kao hrana za stoku, čokanjica (čokanj, kočanj, okomak, oklasina, kočanka) koja ostaje kad se sa klipa skinu zrna služila je vekovima kao ogrev.

Jela na sto načina

Brzorastući kukuruz "stodanac" takođe je imao svoju primenu u poljoprivrednom domaćinstvu, a u ishrani ljudi ova namirnica je prava blagodet. Reguliše varenje, mogu da ga jedu i osobe koje imaju problem sa glutenom, a čaj od kukuruzne svile koja se pojavljuje na mladom klipu preporučuje i dr Jovan Tucakov u svom kapitalnom delu "Lečenje biljem" za razne tegobe, naročito zadržavanje vode u organizmu.

Gusta kaša od brašna ove kulture je jelo sa najviše imena u kulinarstvu: kulja ili mamaljuga u Banatu, kačamak, pura, palenta i tako dalje. A, odavno se nalazi u ponudi restorana sa zdravom ili tradicionalnom hranom. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Setva Ručna setva Kačamak Kočanka Istorija kukuruza


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".