Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roberta Kljenak
  • 26.02.2017. 16:30

Sredstva za zaštitu u pola cijene - preko granice

U Srbiji i Bosni ista sredstva za zaštitu bilja tri puta su jeftinija. Koga kriviti za šverc?

Foto: bigstockphoto.com, NolanBerg
  • 14.691
  • 1.568
  • 0

Premda graniči s puno država, razmotrimo li dublje, Hrvatska ima dvije "ključne granice", jednu koja graniči s EU zemljama, a gdje zbog slobodnog kretanja roba, usluga i kapitala zapravo i nema granice te drugu sa zemljama koje nisu u EU. Zbog trenutnih cijena preparata za zaštitu bilja na hrvatskom tržištu, crno tržište sve je veće.

Dio građana, osim ilegalnog uvoza duhana, alkohola, lijekova te kopija markirane odjeće i parfema, kupuje u svrhu šverca i sredstva za zaštitu bilja po duplo jeftinijim cijenama izvan granice.

Na granici ne pitaju o sredstvima za zaštitu bilja

Ilegalni uvoz, odnosno šverc nije, naime, nikakav problem, jer se sredstva prevoze ili u osobnim automobilima ili se daje popis onoga "što nam treba" osobama koje sredstva dovoze u pola cijene ili još jeftinije.

Kolaju prošvercani preparati zaštite bilja

Govori se kako carina i policija jednostavno ne zna postupiti jer nisu upućeni u to što je od sredstava registrirano kod nas. Na granici se, stoga, možete susresti s pitanjem: "koliko šteka cigareta ili litara alkohola prenosite", no ne i "prenosite li sredstva za zaštitu bilja" od kojih se neka mogu staviti i u džepove zbog čega ih uopće nije problem skriti. Dok nekima to pomaže, distributerima i zadrugama koje rade s kooperacijama znakovito odmaže jer, tvrde oni, previše je crnog tržišta zaštite bilja i kolanja prošvercanih preparata.

"Švercer" može biti kažnjen uhvati li ga carinska služba

Švercer se u svakom slučaju izlaže riziku i može biti kažnjen uhvati li ga na djelu carinska služba koja sukladno važećim propisima može u slučaju kada pravna, odnosno fizička osoba ili obrtnik pokuša prokrijumčariti sredstvo za zaštitu bilja koje nije registrirano u Hrvatskoj bez prijavljivanja carini, pokrenuti prekršajni postupak. Nužno je, stoga, napomenuti, da fizička osoba mora imati odobrenje ili točnije rečeno iskaznicu za korištenje sredstava za zaštitu bilja za sredstvo koje unosi.

U Srbiji i Bosni ista sredstva za zaštitu bilja tri puta jeftinija

Sada se postavlja pitanje trebamo li, s obzirom na prosječne, odnosno ispodprosječne plaće u Republici Hrvatskoj, sve više ugašenih malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, sve više cijene, sve tužniju demografsku sliku, sve veću nezaposlenost, zamjeriti poljoprivrednicima koji za vlastite potrebe kupuju potrebita sredstva za zaštitu bilja koja u Srbiji ili BiH koštaju i do tri puta manje?

Naši su poljoprivrednici ispaćeni

Naši su poljoprivrednici izmučeni, ljutiti ali uporni, stoga, birokracija, želi li smanjiti crno tržište sredstava za zaštitu bilja, osim što je smanjila PDV na zaštitna sredstva s 25 na 13%, mora (kako bi zaštitila svoje građane) smanjiti cijene registracije jednog sredstva, smanjiti cijene proizvoda, otvoriti radna mjesta, povećati poticaje poljoprivredi kroz podržavanje naših gospodarstvenika koji zaslužuju biti konkurentni onima u EU.

Foto: bigstockphoto.com, NolanBerg


Tagovi

Sredstva za zaštitu bilja Crno tržište Damping cijene


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.