Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biseri u poljoprivredi
  • 20.12.2018. 07:30

Sol i ulje u vrtu, brašnom protiv mravi i ostali biseri kojih se moramo odviknuti

Imam starog susjeda koji je zatrovao svoje zemljište koristeći sol, ulje i masu drugih stvari kojima nije mjesto u vrtu. Jutros je pitao po susjedstvu da mu netko iznajmi njivu za vrt.

Foto: Bigstockphoto/Xilius
  • 5.495
  • 335
  • 1

Treba li se sol i ulje koristiti u vrtu?
Jesu li mravi glupi?
Zašto je važna rotacija usjeva?

Kada godine provedete vezani za poljoprivredu, posebno za uzgoj biljaka, vidite i doživite svašta. Na neke pojave ne možete se naviknuti ili barem ja ne mogu.

Sol u vrtu

Jedna od tih pojava ili aktivnosti je primjena soli u vrtu. To je poprimilo razmjere epidemije. Sol ja dobra protiv puževa, protiv štetnih insekata, protiv biljnih bolesti. Neću pisati o djelovanju soli u zemljištu već o pretjeranoj upotrebi soli.

Neshvatljivo mi je da na dvije male gredice crvenog luka istresu 2kg soli, jer će to spasiti luk od napada lukove muhe.

"To je dobro protiv crva."

Naravno, da im glavice luka budu veličine dječjih klikera ili malo veće. Obrazloženje nije djelovanje soli.

"Netko čarao da nemam luka."

Od kada biljke rastu u soli? Da nije žalosno bilo bi smiješno.

Ulje u vrtu

Još jedna namirnica koja nema mjesta u vrtu je ulje. Ulju je mjesto u tavi, loncu, ali ne u vrtu. Znam da će biti mnogih koji će reći da djeluje protiv mrava.

Jestivo ulje, pregorjelo ulje, ulje iz uređaja nema što raditi u zemlji. Dovoljno je da umjesto vode zalijete cvijeće u lončanici uljem i sami možete vidjeti rezultat.

Ne znam ni jedan način upotrebe ulja u vrtu ili voćnjaku osim premazivanja alata.

Mravi su glupi

Ne, mravi nisu glupi. Jedan od vrlo čestih savjeta protiv mrava je da stavite šaku sjemenki žitarica u mravinjak i mravi će se prestati razmnožavati, jer misle od sjemenki da su njihova jaja.

Još jedan biser je da se brašnom pospe mravinjak uz obavezno pitanje: "jel' da uzmem obično brašno ili da kupim oštro?"

Očigledno je da se mravi odlično zabavljaju.

Sadnja uvijek na isto mjesto

Nevjerojatna je navika da se svake godine iste biljke sade na isto mjesto. Raspored je toliko točan da se ne pomiče ni za 1mm.

U mom kraju zemlja nije plodna i narod je od davnina koristio rotaciju usjeva. Osim što će se popraviti karakteristike zemljišta smanjit će se pritisak štetnika i uzročnika bolesti na biljke.

Značaj plodoreda u ekološkom povrćarstvu

Iskoristite zimsko vrijeme da napravite plan sjetve i sadnje poštujući plodored i plodosmjenu.

Imajte na umu da je biljka živ organizam i da bi se na istom mjesto osjećala kao i ljudi kada bi ih zatvorili u jednu prostoriju gdje trebaju jesti i obavljati sve svoje fiziološke procese.

Zašto sam napisala ovaj tekst?

Imam starog susjeda koji je zatrovao svoje zemljište koristeći sol, ulje i masu drugih stvari kojima nije mjesto u vrtu. Jutros je pitao po susjedstvu da mu netko iznajmi njivu za vrt. I sretnem ga. Žalio se kako mu nitko neće iznajmiti "ni metar za vrt" i pohvalio kako je nabavio gnojivo od ovaca. Ovce su iz šume pa je nakupio i gnojiva i lišća. Oh, da. Nakupio je i tisuću kukaca. Do sada je donio rovce, masu drugih insekata i uzročnika bolesti. Njegovo imanje je leglo rovaca. Prije dvije godine je donio gnojivo od golubova. Golubovi bili bolesni i obitelj mu se zarazila.

Kad god razgovaram s tim starim susjedom ostanem u čudu. Nevjerojatno je kako čovjek ne odustaje od tih čudnih navika u poljoprivredi i u potpunosti je uništio zemljište na svom imanju.

Tamo više ništa ne raste jer je "ćelava zemlja".


Tagovi

Sol u vrtu Ulje u vrtu Brašno Mravi Plodored Otrovana zemlja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.