Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 29.01.2023. 13:30

Sneg retko viđamo, mećavu nikad - da li to treba da nas raduje?

Nekada prirodan pokrivač za ozime useve, sve češće se ne formira, pa poljoprivrednici prelaze na vrste otporne na golomrazicu, kišu i potpuno odsustvo snega.

Foto: Depositphotos/AndrewMayovskyy
  • 159
  • 50
  • 0

Eh, kakvi su to snegovi nekad bili, "kao 'lebac beli, pa debeli", što rekao Miroslav Antić u poemi "Kikinda". Padali su svake zime i smatrani su kao uobičajena pojava, a ne kao elementarna nepogoda. Televizija je izveštavala u svakim vestima o formiranju i debljini snežnog pokrivača i njegovom uticaju na ozime useve i prognoze rodnosti sve do početka devedesetih godina.

Pitanje je da li je iko osim poljoprivrednika obraćao pažnju na ove podatke, ali, oni su bili u svim medijima, štampanim i elektronskim, kao izraz brige države i nadležnih za jednu veoma važnu stvar kao što je sneg. Posle su drugačije informacije zamenile ove o snežnom pokrivaču, koji se u većem delu Srbije više i ne formira.

Šta znači "jede k'o mećava"?

Došla su druga vremena, promenila se klima, tako da su poljoprivrednici, posle početnog čuđenja, počeli da gaje ozime useve otporne na golomrazicu, kišu i potpuno odsustvo snega tokom celog zimskog perioda, koji u nekim krajevima više liči na produženu jesen. Kao i uvek, morali su brzo da se organizuju i preorijentišu na druge vrste i hibride pšenice i drugih ozimih kultura. 

Koliko god da su se nekadašnji poljoprivrednici radovali snegu kao sigurnoj zaštiti useva koji treba da niknu na proleće, mećave su se jednostavno bojali. Razlozi su mnogi, većinom praktični: mećava u nekim slučajevima onemogućava i sam izlazak iz kuće, sve radove koji bi se mogli obaviti i po hladnoći barem u dvorištu, odlazak u posete, svako putovanje, a izaziva i strah, sama po sebi, čak i kad domaćinstvo ima dovoljno hrane i ogreva. Drevna verovanja u zle duhove koji urliču u zimskom vetru potiču iz doba nastanka poljoprivrede.

Ovakvi prizori su sve ređi (foto: Depositphotos/HayDimitriy

Kod poljoprivrednika je nastao i održao se poznati izraz "jede k'o mećava" za osobu koja jede mnogo i brzo. Ali, odakle ovakva izreka kad je ovo prirodna pojava, snežna vejavica sa jakim vetrom, koja nikako ne može da jede? Zabuna je nastala zato što je izraz kroz vekove skraćen: u originalu je glasio "jede k'o mećava seno".

Sad je jasnije: kad je napolju mećava, stoka pokazuje pojačan apetit - jer se boji zvuka vetra i seno i sva ostala hrana nestaje brže nego što je poljoprivrednik planirao da mu potraje preko zime. To su poljoprivrednici odavno primetil i veoma dobro znali, tako da mnogi neće ni da izgovore reč "mećava", nego kažu "zlo vreme", kao da bi samim pominjanjem prizvali pojavu koja im nikako ne odgovara.

Zakovani u snegu

Po jednoj takvoj, davnih osamdesetih godina, ugledno poljoprivredno domaćinstvo u Bašaidu, velikom selu dvadeset kilometara udaljenom od Kikinde, očekivalo je rođenje svog drugog deteta. Dogovoreno je da muž odveze ženu u porodilište čim vejavica prestane. Upravo te noći, porođaj je počeo. Telefonske veze u prekidu, mobilnih telefona još nije bilo, noć mrkla, sneg ne prestaje da veje, ponoć prošla, automobil neće da "upali", čak je i traktor morao da se vrati.

Pošto hitna pomoć nije mogla da dođe, žena je rodila kod kuće, srećom, bez ikakvih problema. Čim je telefon proradio, njen muž je pozvao porodilište da prijavi rođenje zdrave bebe. Dva dana je trebalo bolničkom vozilu da kroz smetove koji su zaustavili saobraćaj stigne do kuće - praćeno jakom policijskom patrolom. Zašto policija? Zato što se u ono doba porođaj kod kuće smatrao kao nešto veoma rizično pa otac i muž je mogao da zaglavi iza brave ili barem da pretrpi vrlo ozbiljno ispitivanje. Međutim, zdravstveni radnici su ustanovili da su majka i beba sasvim dobro, te da nema smisla voziti ih u porodilište na minus 20 stepeni.

Srećni otac počastio je celu ekipu kako je najbolje znao tako da su se zdravstveni radnici i policija otišli zadovoljni. Ceo slučaj je dospeo u ondašnje novine, tako da se i danas pominje, naročito kad sneg ipak padne


Tagovi

Mećava Sneg Snežna oluja Golomrazica Klimatske promene Tople zime Zimski vetar Jede kao mećava


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.