Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 17.04.2022. 18:00

Ružine latice: Napravite sami blagotvorne i kozmetičke preparate

Ružine latice se od davnina koriste u narodnoj medicini i za izradu raznih kozmetičkih sredstava. Donosimo vam nekoliko recepata.

Foto: Ranka Vojnović
  • 938
  • 34
  • 0

Na svetu postoji veliki broj ruža koje se uzgajaju u različitim klimatskim uslovima. Potiče iz Perzije odakle je doneta u Evropu. Bila je cenjena kao lekovita biljka, ali je pala u zaborav. Delimo ih na divlje, starinske i moderne. Osim što su izuzetno dekorativne, pronašle su svoje mesto u narodnoj medicini, industriji kozmetičkih proizvoda i gastronomiji. Smatra se kraljicom među cvećem, cvetom bogova.

Od njenih latica se pripremaju sirupi, džemovi, čajevi i brojna kozmetička sredstva poput tonika, ružine vodice ili ulja, raznih krema, kupki, parfema i drugo. I pored toga što su proizvodi na bazi ovoga cveta veoma cenjeni, zahteva se oprez, jer neki ljudi mogu imati alergiju na njih. 

Upotreba u narodnoj medicini

Kao lek se najčešće koriste pupoljci koji se beru pre nego što se otvori cvet, ali se koriste i latice. Berba se obavlja po suvom i toplom vremenu kako bi se sačuvala prirodna boja. To je antiseptik i aromatičan adstringens, sredstvo koje ima sposobnost da izaziva brzo stezanje površine kože i zarastanje površinskih rana.

Čaj od ružinih latica

Ovaj čaj jača organizam, posebno srce, digestivne organe, jetru, nerve, čisti krv, koristan je za probleme sa mesečnim ciklusom kod žena. Priprema se od osušenih latica, a najbolje deluje uz dodatak meda. Uzme se jedna čajna kašika latica i prelije sa dva decilitra ključale vode, poklopi i ostavi da se prohladi sledećih 10 minuta. Proceđen i zaslađen medom čaj se pije pola sata pre jela.

Ružin med 1

Za pripremu će nam biti potrebno 100 gr samlevenog cveta crvene ruže kojeg namočimo sa 50 gr 50-postotnog alkohola. Posle tri sata dolijemo još 550 gr alkohola i ostavimo da odstoji sledećih pet dana uz povremeno mućkanje. Posle toga se višak tečnosti odlije, a preostali deo se procedi i oddestilujemo alkohol. Dobijeni gusti ostatak pomešamo sa pola kilograma meda. Koristi se rastvoreno u vodi po dve ili tri kašike dnevno.

Ružin med 2

Uzme se 80 gr svežih latica i prelije vrelom, kipućom vodom i na laganoj vatri kuva sledećih 15 minuta. Ostavi se 24h na hladno i tamno mesto, a sledećeg dana dodajemo 100 gr meda i sve dobro izmešamo. Smesa se zagreva na tihoj vatri dok ne postane glatka i zatim pakuje u tegle.

Ovaj preparat jača imuni sistem, odlično je antiimflamatorno i antibakterijsko sredstvo, pomaže kod bolesti disajnog sistema. Preporučeno je da se uzima tri puta u toku dana po jedna supena kašika.

Maslinovo ulje sa laticama

Biće nam potrebna 2,5 dl maslinovog ulja kojim prelijemo pet dkg osušenih ružinih latica. Sledećih 30 dana posuda se drži na toplom mestu i svakog dana sadržaj promućkamo. Proceđeno ulje se koristi za tretiranje opekotina, raspucale kože i rana.

Rakija od ružinih latica

Najbolje je uzeti jedan litar lozove rakije i preliti 5 dkg osušenih latica. Posle osam dana odležavanja procedimo tečnost kroz lanenu krpu. Ovakva rakija je odlična za masažu, pomaže kod reumatskih oboljenja i uganuća, a dobra je za tretiranje kod problema sa vlasištem (perut) i aknama.

Visokocenjene ružine latice (Foto: Vedran Stapić)

Ruže u kozmetici

Ulje ruže kožu održava mladalačkom, umiruje upalne procese, ispravlja bore, hidratizuje i njeguje kožu, ujednačuje ton i štiti od spoljnih štetnih uticaja.

Najveći proizvođač organske ruže je Bugarska, a najveći proizvođači ružinog ulja, koje je bogato vitaminom C i poznato po hidratantnim svojstvima, su SAD i Australija. Od 80 do 90 odsto ulja u Evropi potiče iz Bugarske i Turske.

Za proizvodnju 5ml ulja potrebno je 8.000 cvetova, odnosno više od 250.000 latica. One se sakupljaju kada se cvetovi osuše od jutarnje rose. Vlažni nisu pogodni za berbu. Koriste se sa cvetova koji su potpuno otvoreni.

Zgnječene latice sa malo meda su prirodni balzam za usne. Kada pomešamo pola kašike ružine vodice i pola kašike glicerina dobićemo prirodni tonik za lice koji se nanosi preko noći. Mana mu je što je lepljiv.

Sirće od latica

U kozmetici i gastronomiji je cenjeno sirće od njenih latica. Jabukovo sirće se razredi sa vodom u odnosu 1:10, prokuva i dok je tečnost vrela, prelije u staklene tegle koje smo ispunili laticama. Tegle se dobro zatvore i čuvaju na tamnomi hladnom mestu sledećih šest sedmica. U tom periodu će tečnost dobiti boju latica. Posle se procedi pa prelije u tegle ili boce u kojima se čuva.

Koristi se najviše za osveženje lica, uklanjanje pega, sprečavanje opekotina prilikom sunčanja, ali i za dodavanje jelima kojima daje bolji ukus i miris.

Maska od latica

Prednost ove maske je što odgovara svakom tipu kože. Ona ujednačuje ton i daje baršunast osećaj.

Biće vam potrebne dve kašičice kiselog vrhnja ili maslinovog ulja u kojega dodajemo pet do šest sitno zdrobljenih suvih latica i ostavimo sat vremena. Posle toga maska se nanosi na čisto lice i ostavi da deluje 20 minuta. Ispire se toplom vodom.


Tagovi

Ruža Ružino sirće Rakija Narodna medicina Prirodna kozmetika Ružine latice Ružina vodica Ružino ulje Med od ruže Čaj od ruže


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.