Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 30.03.2022. 10:30

Razlikujmo mlijeko i mlijeko - preostali proizvođači zaslužuju izdašne potpore

Mlijeko s naših farmi slobodno se može otkupljivati po većoj cijeni i prodavati skuplje nego li je sada. Oni koji ga kupuju zasigurno će dati i koju kunu više, a UHT će naši kupci kupovati i dalje bez obzira je li proizvedeno kod nas ili ne, od hrvatskog mlijeka u prahu ili uvezene sirovine. 

Foto: Depositphotos/WitthayaP
  • 2.235
  • 227
  • 0

I ovih nešto malo više od tri tisuće proizvođača, mišljenja sam, proizvede mlijeka sasvim dovoljno koliko ga mi uopće i upotrebljavamo. Pravog, svježeg, na to mislim. UHT i slična mlijeka ne treba svrstavati u potrebne količine kada govorimo o samo(ne)dostatnosti.

Mlijeko s naših farmi slobodno se može otkupljivati po većoj cijeni i prodavati skuplje nego li je sada. Oni koji ga kupuju zasigurno će dati i koju kunu više, a UHT će naši kupci kupovati i dalje bez obzira je li proizvedeno kod nas ili ne, od hrvatskog mlijeka u prahu ili uvezene sirovine. 

Preostalim proizvođačima i vlasnicima mliječnih farmi stoga treba dati veliku i izdašnu potporu da za one kupce koji konzumiraju mlijeko, ali pravo, i dalje drže krave, ulažu u hranidbu, objekte, mužnju, genetiku. Ne obazirati se na sve što se pod tim imenom nađe na policama. Neka ih kupuje tko hoće. Neće ih nikada ni prestati kupovati. Treba ukinuti ili smanjiti PDV na pravo mlijeko, ali ne i na ovo. Pa neka bar država zaradi.

Mišljenja sam i da se ne bi smjelo dozvoliti ni da stoji na našim policama pored mlijeka, ali moramo i dalje naše potrošače školovati da znaju što je "pravo" i što je napravljeno od njega. A ako već ne možemo različito oporezovati pravo od UHT-a, onda moramo proizvođače dodatno stimulirati da i dalje proizvode ove količine, a ne da se svaka dva mjeseca moraju pitati hoće li zatvoriti farmu. Jednom zatvorena farma i rasprodane rasplodne krave u meso, više se ne pokreće. Bar ja ne znam nijedan takav primjer.

Tu je sada potrebna intervencija države da ih sačuva da i dalje proizvode koliko proizvode jer oni proizvedu dovoljno. Ponavljam, onih 50 posto mlijeka će i dalje pod pojmom UHT završiti kod naših potrošača.

Jasno treba i razlučiti proizvodnju sireva i koje se vrste mlijeka koriste za proizvodnju u Hrvatskoj. 

Gledamo li ovako, u većini proizvodnje poljoprivrednih proizvoda nema potrebe bojati se da nećemo imati dovoljno u narednom razdoblju. No, da će biti skupo, sigurno hoće. Primjerice svinjetina. Nema šanse da konkuriramo ovim kilogramima svinjetine na akcijama u trgovačkim lancima. Nema zatvaranja tržišta. I uvijek će biti onih koji će kupovati to meso upitne kvalitete. 

Možemo proizvesti i više od tih 50 posto, ali nema šanse da prodamo jer se stvorila klijentela u Hrvatskoj koja kupuje isključivo mesa na akcijama. Međutim, jako puno se u posljednje vrijeme iskristaliziralo proizvođača kvalitetnih mesnih prerađevina koji moraju isto tako koristiti kvalitetnu sirovinu. I njihova se roba plaća. 

Razlika između pasteriziranog i steriliziranog mlijeka

Hoću reći da je prodaja naših kvalitetnih proizvoda bez obzira radilo se o mesu, mlijeku, voću, povrću, rakiji, vinu ili ulju zacementirana. Na nama je da ih održimo te polako otimamo one druge kupce edukacijom. Ništa se preko noći ne može napraviti, ali mora se zaštititi život i opstojnost naših proizvođača, da se ne sele i ne odustaju.


Tagovi

Mlijeko UHT Krava Farma Sir


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.