Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odumiranje mlečnog sektora
  • 29.05.2015. 14:00

Rama se kupa u mleku!

Juče prosipali, danas delili, a sutra možda upale traktore pa za Beograd. Mali proizvođači mleka. Ostavljeni na vetrometini. Kada jednom zatvore farmu, sigurno se tom poslu neće vratiti.

Foto: Subotica.com
  • 295
  • 45
  • 0

Kakva je sličnost između sastanka Vučića i Rame u Tirani i Ministarstva i Imleka? I jedni i drugi su se sastali da, ako je moguće dobiju poneki poen na domaćem terenu, i da se ništa ne dogovore. Premijere je za isti sto dovela Nemačka, a ove druge, sve učestaliji protesti malih mlekara. Krenulo je sa prosipanjem mleka, sada se mleko poklanja, a mogli bi se i traktori upaliti, što je često poslednji adut naših poljoprivrednika.

Nekome nije cilj da se koristi domaći proizvod

Treba dobro odvagati reč kojom bi se opisalo stanje malih proizvođača mleka - očaj, beznadežnost, propast... ili sve zajedno. Moto poslednjeg protesta je Bolje deliti, nego prosipati. Mlekari su u Subotici, Bačkoj Topoli, Kanjiži, Senti i Adi prolaznicima delili mleko, jer po zatvaranju otkupnih mesta oni više nemaju kome da prodaju ono što proizvedu. Potvrdila je to i Suzana Čajkaš iz Bajmoka. "Zatvaraju jedno po jedno otkupno mesto, a niko ne daje nikakvo objašnjenje zbog čega se to dešava. Naša grla su umatičena, redovno vršimo kontrolu i dosad je uvek bilo dobrog kvaliteta. Nekome očigledno nije u cilju da se koristi domaći proizvod." Ovo se dešava mesecima. I puno je sličnih primera.

Onima kojima mlekare još otkupljuju mleko, plaćaju od 28 do 31 dinar, a po njihovom mišljenju bi realno trebalo da bude bar 45 dinara. Razočarani Josip Vojnić kaže "Spasavaju čeličanu u kojoj je 5.000 ljudi, a za nas niko ne haje, iako je nas mnogo više. Život smo posvetili ovom poslu, možemo sve rasprodati i uzeti socijalni program i šta smo onda postigli."

Dnevni višak mleka - 200.000 litara

Ako je verovati predsedniku skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjanu Rističeviću, sada dnevno imamo višak od oko 200.000 litara mleka. U Ministarstvu poljoprivrede ranije su obećali da će otkupiti višak, koji će biti prerađen u mleko u prahu, i to u iznosu od 500 miliona dinara. Kažem, obećali.

A šta radi Ministarstvo poljoprivrede? Juče su mediji dobili saopštenje iz te institucije, naslovljeno: Ministarstvo pomoglo u prevazilaženju problema pri otkupu mleka! Pa da čovek ne poveruje?! A u saopštenju (u celini) se kaže:

Povodom problema otkupa mleka od proizvođača, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je danas, 28. maja 2015. godine, iniciralo sastanak sa predstavnicima Saveza agrarnih udruženja Vojvodine i predstavnicima kompanije Imlek, kao otkupljivača, kako bi pomoglo u prevazilaženju problema koji su se pojavili u procesu otkupa. Između proizvođača mleka i kompanije Imlek je zaključeno da je do prekida otkupa na pojedinim otkupnim mestima došlo jer mleko pojedinih proizvođača ne ispunjava uslove zahteva prerađivača. Dogovoreno je da kompanija Imlek proizvođačima pruži informaciju o mestima na kojima svaki pojedinačni proizvođač može da proveri kvalitet i ispravnost mleka koje je proizveo, a čije rezultate kompanija Imlek priznaje kao važeće. Očekuje se da će na taj način moći da se zaštite proizvođači čije mleko zadovoljava potrebni kvalitet. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine će, u skladu sa svojim nadležnostima, nastaviti da posreduje između svih učesnika u lancu poljoprivredne proizvodnje, kako bi se sve nesuglasice i potencijalni problemi blagovremeno rešavali i tako izbegli poremećaji na tržištu.

Gospodo, samo vi posredujte. Tako će se sve završiti na zadovoljstvo svih. I Srbija će postati zemlja srećnih ljudi. I svako će dobijati prema potrebama ... Izvinite, zalutao u štivo 1001 priče. Ili neki komunistički manifest. Šta već.

Zahtevi poljoprivrednika

Na dopise Ministarsva poljoprivrednici reaguju svojim dopisima i zahtevaju:

  • Da se pokrene istraga o monopolskom položaju i radu A. D. Imlek, i da se o rezultatima istrage daje saopštenje u javnost
  • Da se na mleko stavi državna zaštitna cena i da se to poštuje
  • Da se uvedu prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda radi zaštite domaćih proizvoda
  • Da u što kraćem roku počne rad nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta namirnica, a u međuvremenu da se priznaju rezultati nezavisnih instituta i laboratorija
  • Da se stvore uslovi za nesmetan promet poljoprivrednih proizvoda na lokalnim pijacama, a koji su proizvedeni na imanjima malih porodičnih gazdinstava. U tu svrhu treba da se definiše tačan pojam malih poljoprivrednih gazdinstava kojima je osnovni i jedini priliv zarade samo gazdovanje na svom imanju. Predlog za taj naziv je Seosko domaćinstvo
  • Donošenje novog Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koji će se zasnivati na zadružnim principima EU
  • Osnivanje Agrarne komore Srbije, a koja će se isto osnivati na principima EU, sa tim da najprihvatljiviji model je austrijanski.

A Imlek je u ovoj situaciji u najkomotnijem položaju. Ambalažu belim napitkom može napuniti mlekom od domaćih farmera, iz inostranstva, mlekom u prahu ili mlečnim koncentratom. Široka mogućnost izbora.

Gotovo je izvesno da će se prepucavanja nastaviti. Dok mali ne nestanu. Prvo su prestali da se proizvodnjom bave oni sa jednom, pa tri, pet krava, ali tu nije kraj. Zatvaraju se otkupna mesta u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Što bi cepali gume na cisterni za par stotina litara mleka kad beli napitak mogu da uzmućkaju. Svemu je predhodila artiljeriska priprema u vidu privatizacije i kncentracije u mlečnom sektoru.

Foto: Subotica.com


Tagovi

Mlekare Mlekari Imlek Protest Suzana Čajkaš Josip Vojnić Aleksandar Vučić Tirana Prosipanje mleka Marjan Rističević Ministarstvo poljoprivrede Ispravnost mleka Prelevmani Zaštitna cena Seosko domaćinstvo Agrarna komora Srbije


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.