Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz šećerac
  • 04.08.2020. 10:30

Radi ono u čemu si najbolji ili kako sam napravio greške u svim fazama uzgoja šećerca?

Radi ono u čemu si najbolji. Zanimljiva izreka, ali nepotpuna. Da bismo došli do uvida u čemu smo najbolji, potrebno je probati mnoštvo stvari u kojima baš i nismo na “domaćem” terenu. Zašto?

Foto: Tomislav Haršanji
  • 1.461
  • 285
  • 1

Radi ono u čemu si najbolji.

Zanimljiva izreka, ali nepotpuna. Da bismo došli do uvida u čemu smo najbolji, potrebno je probati mnoštvo stvari u kojima baš i nismo na “domaćem” terenu. Zašto?

Pa kako ćemo otkriti vlastiti talent ako mu nismo pružili priliku da se pokaže?

Od 20 tisuća posijanih zrna šećerca, ostalo je 10. Ušao sam u priču potpuno zelen, bez ikakvog iskustva i mehanizacije. Napravio sam greške u svim mogućim fazama uzgoja - zakasnio sa sjetvom, loše odradio pripremu i napravio brojne propuste kad je bila riječ o njezi usjeva. Da nije bilo obitelji da uskoči sa motikom i trimerom, rezultat bi bio još slabiji.

Kriva percepcija. Svi naši pothvati nužno rezultiraju nečim negativnim, ali i pozitivnim. Na nama je da odaberemo na što ćemo se fokusirati. S pravim alatima i dovoljno znanja, spoznao sam da je moguće uzgajati okopavine bez korištenja herbicida. Ljudi i dalje biraju kemiju isključivo zato jer se boje inicijalnog neuspjeha, koji je često nužan kako bi usvojili nova znanja. Upravo to je glavni poraz našeg društva - novac je postao važniji od znanja.

Sposobnost nošenja s porazom je najvažniji kapital. Tek s dovoljnim brojem poraza možemo zaključiti što je ono u čemu smo najbolji. Ja procjenjujem da me očekuje još 10 godina eksperimentiranja kako bi otkrio što je to što ću entuzijastično usavršavati od kraja svog života.


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mliječnoj zriobi može se jesti u svježem stanju, a najviše se koristi kuhan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Kukuruz šećerac


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.