Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasada ništa od IPARD-a
  • 24.09.2016. 09:00

Pukao IPARD kao balon od sapunice!

Da li će neko odgovarati za obećanja da će prvi pozivi iz IPARD programa biti na jesen 2016? Ko će platiti obuku 103 novozaposlenih u Agenciji za agrarna plaćanja? Ko će uigrati tim i dokazati EU da smo spremni da primimo novac, podelimo ga i kontrolišemo njegovu upotrebu? Mnogo pitanja, zasada bez odgovora.

Foto: simazoran/bigstockphoto.com
  • 5.748
  • 811
  • 0

"Prazan papir je moj najveći neprijatelj", rekao je davno jedan mislilac. Setio sam se toga povodom definitivne propasti IPARD programa u 2016. Dugo sam razmišljao, kako da počnem. Mesecima, da ne kažem godinama, u javnim nastupima upozoravam da od IPARDA nema ništa. Ipak, ne mogu da budem srećan zbog toga. Naročito zbog evidentnog gubitka za naše poljoprivrednike.

Kada su obećenja počela?

Pouzdano znam da je sa najavama novca iz EU IPARD kase započeto i pre 2012. godine, ali za to nemam pisani dokaz. U arhivi imam audio snimak Tanje Miščević (sadašnje šefice pregovaračkog tima sa EU, prim. aut.), iz marta 2012. godine, kada je na nekoj konferenciji najavila novinarima skorašnju akreditaciju Agencije za agrarna plaćanja. Nakon toga obećanja su manje ili više stidljivo ponavljana do imenovanja ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković kada je IPARD postala najčešće korišćena reč u javnim nastupima.

SBB: IPARD kao mantra

Snežana Bogosavljević Bošković je koristila termin IPARD u svim javnim nastupima, znajući pri tome, da od novca iz tog fonda - nema ništa. Verovatno je taktika bila: samo da izguram do kraja mandata, pa ću "vruć krompir" prebaciti nasledniku. Čak je i drakonsko kresanje subvencija pravdala time da su "eto one manje, ali da ćemo do kraja godine (2016) imati IPARD koji će "amortizovati" manjak novca u agrarnoj kasi".

Međutim, gde je odgovornost? Uostalom o tome je već pre vek i po pisao Branislav Nušić: "Lakše je biti ministar, nego berberin. Berberin, prvo, mora znati brijati, a drugo, mora paziti da koga ne poseče, a ministar niti mora znati brijati niti mora paziti hoće li koga poseći jer i ako poseče, nije kriv." Baš tako. Pojeo vuk magarca, a Snežana Bogosavljević Bošković pravo u poslaničke klupe - za nagradu.

Priča o IPARDU puna manjkavosti

"Poklonu se u zube ne gleda". Koliko smo to puta u životu čuli? Verovatno zato niko i nije postavljao pitanje zašto smo za šestogodišnji period od 2014-2020. uslovno "dobili" 175 miliona evra? Na osnovu kojih kriterijuma? Manje od, na primer, susedne Hrvatske od koje imamo više zemljišta i poljoprivrednika.

Pravi galimatijas je nastao sa upošljavanjem 103 činovnika u Agenciju za agrarna plaćanja. Prema nekim informacijama za svaku poziciju se javilo 20 kandidata. Prvo treba odabrati kandidate, pa potom odgovoriti na pitanje: Ko će platiti njihovu obuku? Pa od pojedinaca sastaviti tim koji funkcioniše. Kada to bude operativno novac će se puštati "na slamčicu"? Prvo 10, pa 15 miliona itd. Potom nas čeka komplikovan sistem kontrole upotrebljenog novca. Sve to nije rečeno poljoprivrednicima. Zašto? Iz dva razloga. Zato što to nije popularno i zbog toga što smo mi u neprekidnoj izbornoj kampanji. A ko će nadoknaditi vreme paorima koji ne investiraju čekajući novac iz IPARD programa?

Plus za Nedimovića

Ako je išta pozitivno u celoj ovoj maglovitoj priči u vezi sa IPARD-om to je držanje novog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića. Nema lažnih obećanja. Na Poljoprivrednom fakultetu, pre dve sedmice, na jedno pitanje dao je jedan odgovor. Godinama se prolongira akreditacija Agencije za agrarna plaćanja. Dokle se stiglo i šta možemo da očekujemo u budućnosti? "U ovom trenutku mi akreditaciju nemamo. Radimo na poboljšanju ljudskih resursa u Agenciji. Konkurs je završen. Selekcija i izbor kadrova će biti završeni do decembra. Tada ide njihova obuka. To je prva stvar koju moramo da uradimo da bismo dobili akreditaciju", izjavio je Nedimović. Istočnjaci bi rekli: "Ako želiš da napraviš 10.000 koraka - napravi prvi". Nedimović ga je napravio. Rekao je istinu. Sada je red na drugi, treći.

Foto: simazoran/bigstockphoto.com


Tagovi

IPARD Branislav Nedimović Snežana Bogosavljević Bošković Fondovi Tanja Miščević Agencija za agrarna plaćanja Poljoprivreda Ministarstvo poljoprivrede Srbija


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."