Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 18.12.2015. 13:35

Pucaju po šavovima zbog ruralnog razvoja

Oni koji su bili, znaju da se nešto ovakvo ne propušta. Okrugli stol Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu na temu Programa ruralnog razvoja i dodjele sredstava iz natječaja bio je sve, samo ne mirna debata.

Foto: PIXSELL
  • 1.632
  • 272
  • 0

Trka za novcem traje, ne biraju se sredstva. Popucali su svi sa živcima. Poljoprivrednici, prodavači opreme i strojeva, konzultanti, apsolutno svi u Ministarstvu na kojima je taj posao ruralnog razvoja.

I dobro da se sastanak, ispostavilo se tako, zaraćenih strana održao na drugom katu zgrade Hrvatskog novinarskog društva pa su se zbog previše stepenica na jednom mjestu svi do gore ispuhali pa nije bilo snage i za eventualno igranje šakama.

Ante Pezo, Davorka Hajduković. Ante je ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, a Davorka pomoćnica ministra poljoprivrede. I dok Davorka savršeno kontrolira emocije, pazi na svaku riječ, tek malo kada joj se podigne živac, onako klimne glavom i nastavi dalje, dobro se sjeća što je rekla i odmah ispravi, a Ante Pezo? Imam dojam da se bojao i fizičkog obračuna. On se vodio onom: napad je najbolja obrana. Odmah valja prijeći u napad. A vidljivo nervozan i buntovan, ne uspijeva nam ništa objasniti o tom famoznom ruralnom razvoju.

Hrvatski konzultanti protiv Peze

Ne bi ga uhvatio nitko ni za glavu ni za riječ. A onda uvijek ima onih koji ga podbodu. Pa se nađu Dalibor Georgievski i Kristijan Mavrek, uz osječkog Psiha, najeskponiraniji hrvatski konzultanti. Umjesto da su na jednoj strani ringa predstavnici poljoprivrednika, a na drugoj Pezo i Hajdukovićka, u ringu je bilo drugačije. Mavrek i Gerogijevski napadaju, vjerojatno u ime svojih klijenata koji nervozno doma čekaju rješenja o prolasku u mjerama ruralnog razvoja. A ovi se brane.

Pezo se prilično aktivno branio, čak i zadavao kontraudarce. Mavrek mu nabija na nos da je bezveze i došao na sastanak jer za par dana on više neće biti na tom mjestu. Ne u Hrvatskom novinarskom domu, već u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi. A ovaj mu pak da je ovaj nervozan što nije prošao u nekakvoj stranci, valjda misleći na Mavrekov fijasko u posljednjim izborima gdje je bio nositelj liste Oraha i nije ušao u Sabor. Nikada nisam prisustvovao zanimljivijem okruglom stolu. Zaključci nisu važni. Ostaje kako je.

Program se može mijenjati tri puta

Tu su nešto malo do riječi uspjeli doći i drugi sudionici rasprave, ali očito taj dan nije bio njihov i držali su se podalje ringa. Spasili su ih pojedinci iz publike koji su se uhvatili mikrofona i doslovce se za njega tukli s Goranom Beinrauchom, koji im je nosio mikrofon a zajedno s Marinkom Petkovićem, predsjednikom Zbora agrarnih novinara HND-a, vodio taj kontroverzni Okrugli stol. On je mislio da će ovi postaviti pitanje, ali su otevši mikrofon održali slovo Pezi i Hajdukovićki koji su očito krivi za sve i svakome.

Trebalo bi mi cijeli dan da kažem što je sve bilo suštinski krivo i neprihvatljivo za hrvatsku poljoprivredu. "Ljudi su preživjeli ovakvih kao što je Pezo, Čobanković i drugi pa će i njega preživjeti", udario je prvi Mavrek i ubo Pezu dalje: "Nova garnitura će ih poništiti i njih dvoje i program pa će se ići u promjenu programa. Molim sadašnju garnituru na odlasku da se strpe i ne donose odluke i uvedimo moratorij na tri mjeseca i onda nek donesu odluke. Sve se to može promijeniti". Pezo je rekao samo jedno točno, da se program može mijenjati tri puta.

Pljesak za Mavreka

I slijedi pljesak Mavreku, a onda nastupa Pezo i kaže "Ovaj kolega priča gluposti i baljezga". I kuda sada. Poljoprivrednici i konzultanti bi rješenja odmah, izbacili bi sve koji su izmanipulirali s pravljenjem novih firmi, ovi iz sadašnje Vlasti brane sve što su napravili. I ne daju na sebe, ali ne daju ni novce. Ovi iz publike dobacuju, i tako stalno.

I ostalo nepomirljivo u startu. Bit će sve s ruralnim razvojem kako kažu u Ministarstvu, a poljoprivrednici ima da čekaju i kukaju. Velike tvrtke mudro šute. U ime njih je nešto malo govorio Goran Pajnić, ali toliko su u ringu bili glasni Pezo-Mavrek-Georgievski, a i dio publike, da se čovjek iz Agrokora nije ni čuo.

Tko god je mislio doći na taj okrugli stol, a nije došao, može mu biti žao. Jer za ovakve predstave u svijetu čeka se u redu za ulaznice. Pa čak kupuju i kod tapkaroša.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Ruralni razvoj Ante Pezo Kristijan Mavrek Dalibor Georgievski Davorka Hajduković Marinko Petković Okrugli stol HND Konzultanti Projekti


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.