Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sretna Nova
  • 01.01.2020. 07:30

Prvi je dan Nove godine i novog desetljeća. Spremni?

Dragi naši, sretna Vam Nova 2020. godina. Idemo ispočetka, od nulte točke i uz malo više optimizma? Krenimo.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 1.012
  • 126
  • 1

Ne znam kako vama, ali meni se čini da je 2019. godina prošla iznimno brzo. Ili sam samo došla do faze da što si stariji i godine idu brže? Kako god, sretan Vam ulazak u Novu godinu, ali i u novo desetljeće od kojega očekujemo puno toga. Prije svega, više optimizma jer ako nam nečega nedostaje, prvenstveno u poljoprivredi, onda je to nada da će biti bolje. 

Nedavno sam razgovarala s mladim poljoprivrednikom Tomislavom Haršanjijem koji je ukazao upravo na činjenicu da su ga, kada se odlučio ući u poljoprivredne vode, svi odgovarali. 

"Obično kad nekoga pitate za njegovu branšu, svi se hvale, potiču te, nagovaraju, ali ne i u poljoprivredi. Nemoj to, to ti ne vrijedi. Eko proizvodnja? Ma daj! Eu fondovi? Daj, ne pričaj", sažetak je onoga što je slušao kad je tražio savjete od iskusnih poljoprivrednika. 

Upravo takva negativna razmišljanja nagnala su ga na misiju - potaknuti mlade da shvate da budućnosti ima u poljoprivredi, da se vlastitim radom može osigurati pristojan život, da je poljoprivreda vrijedna grana gospodarstva koju moramo razvijati. Tomislav, na kojeg svi možemo biti ponosni, srećom, nije jedini s takvim razmišljanjem. Brojni su Tomislavi i Tomislave diljem Hrvatske koji žele promjenu. Dok smo mi još na razmeđi socijalizma i kapitalizma gdje bi da nam netko osigura otkup i plasman, stasale su generacije koje shvaćaju da u društvu kojeg smo izabrali, nema ničega na pladnju. Država nije "dužna" otkupljivati već donositi zakone koji će svima olakšati poslovanje. Odredbama regulirati crne (pa i bijele, sive, šarene) strane ne samo ovoga posla. 

Na tom tragu je i ono što mi želimo - promijeniti isključivo negativna stajališta, odmahivanje rukom "ne ide to". Pa ako i ne ide - idemo probati nešto drugo. Promjene su dio života. Nema više kao nekad - dobiješ posao u nekoj firmi i u njoj dočekaš mirovinu. Nema ni bavljenja jednom kulturom svake godine isto i uspješno. Sam Tomislav počeo je s višnjama - prošle godine mu je propao urod. Višnjama sad dodaje i lješnjake, okrenuo se preradi, ali i pružanju usluga. Zapne li u jednom smjeru, ići će u drugom. Ili trećem. Ne odustaje. 

Nemojte ni vi. Idemo probati krenuti u drugom smjeru - smjeru poticanja jedni drugih. Probajmo. Na crno, negativno razmišljanje se uvijek lako vratiti. Prelako. I osobno sam sklonija pesimizmu, ali ovaj čovjek kojeg spominjem kroz cijeli ovaj tekst me doslovno resetirao. Idemo ispočetka. Prvi je dan 2020., prvi dan novog desetljeća. Vrijeme za vraćanje na tvorničke postavke i nultu točku. 

Pustite negativu, poljoprivreda je prekrasna djelatnost od koje se može živjeti

Dragi naši, sretna Vam Nova 2020. godina! 


Tagovi

Nova godina Nova 2020. Čestitka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]